
Veel mensen voelen zich overspoeld door de omvang van complexe maatschappelijke thema’s – denk aan klimaatverandering, sociale ongelijkheid en transities naar een circulaire economie – en weten niet waar te beginnen. De ESC-IDG Hub is opgericht om onderzoek te doen naar waar studenten, docenten en andere collega’s zich zorgen over maken en waar zij graag actie in ondernemen als het gaat om de genoemde maatschappelijke thema’s. De input die we opvragen, biedt waardevolle inzichten ter verbetering van het onderwijs.
Anderzijds is ESC-IDG Hub een interactieve ontmoetingsplaats die is opgericht om maatschappelijke transities en duurzaamheidsuitdagingen gezamenlijk aan te pakken. Het platform combineert de ontwikkeling van individuele vaardigheden en capaciteiten met systemisch co-design, een methode om dergelijke complexe problemen op een gestructureerde creatieve manier samen aan te pakken. Met het initiatief streven we ernaar een cultuur te bevorderen waarin de Inner Development Goals (IDG’s) centraal staan en mensen het handelingsvermogen opbouwen om maatschappelijke transities van binnenuit en stap voor stap aan te pakken.
Het ESC-IDG Hub-project is een samenwerking met het Expertise Netwerk Systemisch Co-Design (ESC). Gezamenlijk creëren we met dit project een hybride leeromgeving die fysieke en digitale componenten combineert. Deze omgeving is ontworpen om systemisch denken en ervaringsgericht leren te integreren, en zo interactie te stimuleren. Binnen het project organiseren we workshops en vaardigheidssessies die de benodigde mindsets bevorderen, zoals mindfulness, veerkracht en creatieve expressie. Daarnaast organiseren we ervaringsgerichte leeractiviteiten die reflectie en creatieve moed aanmoedigen. Via het platform hebben geïnteresseerden toegang tot digitale hulpmiddelen en bronnen, en ze vinden er een agenda van de community-evenementen die regelmatig worden georganiseerd.
Een van de evenementen is bijvoorbeeld de reizende interactieve expositie. Deze is bedoeld om informatie over de IDG’s te delen met bezoekers en daarnaast om informatie op te halen voor het onderzoek. Met behulp van kwalitatieve onderzoeksmethoden nodigen we studenten, medewerkers en docenten in deze interactieve expositie uit om hun maatschappelijke zorgen te delen en te bepalen waar ze denken dat ze actie kunnen ondernemen en werkelijke impact kunnen hebben. We vragen bezoekers hiervoor om post-its met opmerkingen te plakken of te stemmen met stickers op een serie posters.
We vragen bijvoorbeeld: welk onderwerp in de maatschappij raakt je? Wat houdt je 's nachts wakker? Als je denkt dat je het niet kunt veranderen, voeg het dan toe aan de Cirkel van Zorg. Als je denkt dat je het wel kunt veranderen, voeg het dan toe aan de Cirkel van Invloed. Zo creëren we ruimte voor informele gesprekken over wat er voor mensen écht toe doet.
"Deze hub helpt ons nadenken, ontwikkelen en van elkaar leren, zodat we samen meer impact realiseren"
Dankzij dit doorlopende project doen we voortdurend waardevolle inzichten op. Deze inzichten gebruiken we om het onderwijs zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften van studenten en docenten rond IDG’s. Vanuit Inholland is het onze missie om een nieuwe generatie professionals op te leiden die positief bijdraagt aan de complexe maatschappelijke problemen. IDG’s spelen daarin een belangrijke motiverende rol.
In onze benadering zorgen we voor de combinatie van een focus op IDG’s en co-design. Dit helpt studenten en docenten om de kloof tussen weten en doen te overbruggen, en persoonlijke groei af te stemmen op eigen impactvolle acties. Hiermee levert de ESC-IDG Hub een bijdrage aan het voorbereiden van de leergemeenschap op het veerkrachtig en doelgericht omgaan met complexe maatschappelijke transities.
We werken in het ESC-IDG Hub-project samen met partners en professionals binnen en buiten het ESC-netwerk. Dit vergroot de relevantie en impact van het project.
De ESC-IDG Hub brengt onderwijs, onderzoek en praktijk dichter bij elkaar. Het project inspireert studenten en docenten om actief na te denken over hun rol in maatschappelijke transities en helpt hen hun intrinsieke motivatie om te zetten in actie. Door bewustwording, samenwerking en praktische tools te bieden, wil de hub iedereen in het onderwijs – van studenten tot docenten en medewerkers – laten zien dat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de grote veranderingen van deze tijd.