Het deïnstitutionaliseringsbeleid van de afgelopen decennia heeft geleid tot een verandering van intramurale behandeling naar gemeenschappelijke geestelijke gezondheidszorg. Veel Europese landen beschouwen deze zogenoemde Assertive Community Treatment (ACT) als een belangrijke modaliteit in de ambulante behandeling van kinderen en jongeren.
GGZ-Nederland stimuleert in haar position paper de implementatie van Jeugd Assertive Community Treatment (jeugd-ACT) in Nederland. Familie-FACT is een afgeleide van ACT die volwassen-ACT en jeugd-ACT integreert in één behandelingsmodaliteit. Family FACT richt zich op gezinnen die niet of onvoldoende kunnen profiteren van ambulante geestelijke gezondheidszorg op kantoor, waar ofwel het kind/de adolescent of zowel het kind/de adolescent als de ouder(s) lijden aan ernstige psychiatrische problemen. Fragmentatie van de zorg kan worden voorkomen en het schept voorwaarden voor zowel een individuele als een systematische benadering van alle familieleden met ernstige psychiatrische problemen.
Tot op heden is er geen evidence based interventieprogramma om deze gezinnen te dienen. Om een interventieprogramma voor de doelgroep te ontwikkelen en te testen, moet eerst onderzoek worden gedaan. Het doel van dit project is een interventieprogramma te ontwikkelen dat voldoet aan de psychiatrische problemen en zorgbehoeften van de doelgroep en maximaal effectief is.
Dit onderzoeksproject is opgedeeld in vijf deelonderzoeken:
Bij de ontwikkeling en toetsing van het evidence based interventieprogramma voor Familie FACT zijn experts betrokken uit het onderwijs, het onderzoek en de praktijk.
Het project levert de volgende resultaten op:
De nu beschikbare producten zijn hieronder te vinden.