Groenten en fruit worden in Caribisch Nederland (Bonaire, St. Eustasius en Saba) voor het overgrote deel geïmporteerd. Deze producten zijn daardoor nauwelijks betaalbaar en mede daardoor leidt dit tot een ongezond eetpatroon en hoge obesitascijfers onder de bevolking. Deze producten worden geïmporteerd omdat de eilanden te maken hebben met klimaatverandering, een tekort aan water, inefficiënt watergebruik en gebrek aan ruimte. Ook is er te weinig interesse om in de groente- en fruitbranche te werken.
Met dit project willen we de eilandbewoners ondersteunen om zelfvoorzienend te zijn. Het gaat om het opzetten van nieuwe verdienmodellen en meervoudige waardencreatie, om op een duurzame manier hun eigen voedsel te verbouwen. Het project richt zich met name op jongeren. Die moeten de landbouw zien als een aantrekkelijke sector om in te werken.
Een verhoogde productie van onder andere fruit en groenten op de eilanden zelf leidt tot een betere beschikbaarheid van gezonde voeding en werkgelegenheid en maakt de eilanden weerbaarder tegen bijvoorbeeld klimaatveranderingen, pandemieën zoals COVID of globale politieke issues die de import beïnvloeden.
Dit project is verbonden aan de domeinoverstijgende onderzoekslijn Investeren in circulaire land- en tuinbouw, verbonden aan het lectoraat Finance & Accountancy.
Ondanks diverse interventies blijven de eilanden van Caribisch Nederland sterk afhankelijk van import. Het gevoel van 'ownership' en betrokkenheid van lokale belanghebbenden bij het ontwikkelen van een voedselbestendige toekomst is cruciaal voor succesvolle interventies. In de eerste fase van dit project schetsen we samen met lokale stakeholders (boeren, ondernemers, onderwijsinstellingen, overheid, jongeren) een gezamenlijk beeld van de voedselbestendige toekomst van de eilanden via Living Lab workshops. We onderzoeken ook wat volgens hen nodig is om deze toekomst mogelijk te maken.
We richten ons niet alleen op de technische aspecten van landbouw in de Cariben, maar ook op de sociale problematiek, zoals wat de eilandbewoners motiveert. Daarom betrekken we studenten uit verschillende opleidingen bij dit onderzoek, bij voorkeur met een Caribische achtergrond, om dit proces ter plaatse te begeleiden. Hun achtergrond helpt hen om goed aan te voelen waar de energie zit en waar mensen voor willen gaan.
In de tweede fase voeren we vier experimenten uit die bijdragen aan de gewenste voedselbestendige toekomst op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Deze projecten zijn door de stakeholders zelf benoemd en geselecteerd. Voorbeelden zijn:
De experimenten worden uitgevoerd door de lokale stakeholders zelf. Inholland brengt studenten en experts met relevante expertise samen om de projecten uit te voeren. Indien nodig bezoeken studenten en/of onderzoekers de lokale stakeholders.
"Studenten met een Caribische achtergrond spelen een sleutelrol in het project. Zij weten als geen ander wat er speelt in Caribisch Nederland en kunnen na hun opleiding mogelijk het verschil maken en de eilanden en hun bewoners in hun kracht zetten."
De onderzoekers in dit project en de deelnemende Inholland-studenten richten zich vooral op het ontwikkelen van waardecreatie, verdienmodellen en ondernemerschap. Het gevoel van 'ownership' en de vaardigheden om een ondernemende rol te spelen zijn cruciaal voor het bereiken van dit doel. Een aantal afstudeerders analyseert de knelpunten en de oorzaken van mislukkingen bij eerdere projecten rond voedselbestendigheid. Ze onderzoeken ook succesfactoren en randvoorwaarden voor geslaagde initiatieven op de eilanden, zoals een goed onderbouwd businessplan of ondersteunend overheidsbeleid in relatie tot de marktomstandigheden. Studenten merken dat maatschappelijke vraagstukken zoals deze niet alleen hun eigen expertise of vakgebied overstijgen, maar ook vanuit een mondiaal perspectief moeten worden bekeken.
Het succes van dit project valt of staat bij de participatie van lokale belanghebbenden zoals het werkveld op de eilanden zelf. Tijdens de eerste fase van het project hebben deze lokale belanghebbenden van Bonaire, St Eustatius en Saba in workshops meegedacht en bepaald wat voor de eilanden nodig is om een voedselbestendige toekomst te bereiken. Deelnemers waren kleinschalige boeren (zoals kippen- en geitenhouderijen), de publieke sector (zoals onderwijsinstellingen en openbare lichamen) en NGO’s zoals Mangazina di Rei. De Openbare lichamen (LVV) van de eilanden spelen als projectpartner een belangrijke rol als stimulator van kennisdeling, ondersteuning en beleidsvorming voor onder andere boeren.
Mangazina di Rei is een van de andere projectpartners op Bonaire. Deze stichting ontwikkelt educatieve programma’s op het gebied van landbouw, gezonde voeding en de lokale (eet)cultuur en biedt leerwerktrajecten aan. De stichting heeft een breed netwerk op Bonaire dat ingezet wordt om de lokale partijen samen te brengen in dit project.
Daarnaast kunnen we experts uit het werkveld vragen om hun kennis te delen en in te zetten tijdens de experimenten.
In dit project werken we aan duurzame verdienmodellen voor de sector die er aan moeten bijdragen dat de sector aantrekkelijk(er) wordt om in te werken en dat deze bij kan dragen aan een voedselbestendige toekomst van de eilanden. Één van de uiteindelijke doelen is dus het creëren van werkgelegenheid.
Ook levert dit project nieuwe kennis op. En de vraagstukken waar we ons binnen dit project op richten zijn vraagstukken die niet alleen voor deze eilanden spelen. De opgedane kennis willen we ontsluiten, zodat die ook toepasbaar is voor andere situaties.