Geurstoffen in Petunia

Lectoraat
Green Biotechnology
Duur
september 2019 t/m september 2023
Locatie
Amsterdam
Contact
Milan Plasmeijer

Het doel van het project 'Geurstoffen in Petunia'

Waarom geurt een bloem? Wanneer geurt een bloem? Welke genen spelen een rol bij de productie van geurstoffen? Hoe worden deze genen aan- en uitgezet?

Onderzoeker Milan Plasmeijer van het lectoraat Green Biotechnology onderzoekt de regulatie van genexpressie van genen die betrokken zijn bij de geurproductie in Petunia.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

Green Biotechnology-onderzoeker Milan Plasmeijer heeft een NWO-leraren-promotiebeurs gekregen voor onderzoek naar de productie van geurstoffen in Petunia. Met deze beurs heeft hij twee dagen per week de tijd om het onderzoek uit te voeren. Hij gaat in dit onderzoek verschillende nieuwe CRISPR/Cas-technieken gebruiken, zoals base editing. Zo kan hij de expressie onderzoeken van de genen, die betrokken zijn bij de geurproductie. Daarnaast zal hij met chemische analyses, zoals GC-MS, de aanwezigheid van de verschillende geurstoffen bepalen. Dit onderzoek ging in september 2019 van start en duurt 4 jaar. Lector Green Biotechnology Nelleke Kreike is co-promotor.

Wat is het belang voor het onderwijs?

Tweedejaarsstudenten van de opleiding Biotechologie werken mee aan het ontwerp van gRNA’s en de clonering van DNA-constructen voor de CRISPR/Cas-mutagenese van genen die betrokkenzijn bij de geurproductie. In de vernieuwde onderwijseenheid in het derde jaar krijgen de studenten colleges over secundaire metabolieten in planten en gastcollege over regulatie van genexpressie van geurstoffen.

Verder kunnen de studenten hun vijf maanden durende onderzoeksstage binnen Green Biotechnology uitvoeren. Ook studenten van andere hbo’s en Masteropleidingen kunnen hun stage/afstuderen bij Green Biotechnology doen.

Hoe wordt het werkveld betrokken?

De Universiteit van Amsterdam is nauw betrokken bij dit promotieonderzoek. Dr. Rob Schuurink en Prof Michel Haring zijn respectievelijk co-promoter en promotor.

Wat zijn de (verwachte) resultaten? 

Aan het eind van het project hopen we meer inzicht te hebben in de genen die betrokken zijn bij de productie van geurstoffen in Petunia en de samenwerking tussen deze genen.

Nieuws over Geurstoffen in Petunia:

Hogeschool Inholland werkt samen met:

Werk samen met Milan

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
+31884665402