Mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) hebben een sterk verminderde levensverwachting van 15-20 jaar in vergelijking met de algemene bevolking. Deze verminderde levensverwachting wordt voornamelijk veroorzaakt door fysieke aandoeningen, waarbij cardiometabole risicofactoren zoals obesitas, diabetes, hypertensie en dyslipidemie een belangrijke rol spelen. Deze risicofactoren zijn vaak het gevolg van bijwerkingen van psychoactieve medicatie en een ongezonde leefstijl (roken, fysieke inactiviteit en een ongezond dieet). Belangrijke maatregelen om de fysieke gezondheid te verbeteren zijn systematische somatische screening en het verbeteren van de leefstijl door middel van leefstijlplannen.
Om verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten binnen de GGZ te ondersteunen bij de uitvoering van somatische screening en leefstijlinterventies, hebben Sonja van Hamersveld (MSc), Digna van der Kellen (MSc) en prof. dr. Berno van Meijel de nurse-led GILL eHealth module ontwikkeld. De GILL eHealth bestaat uit twee onderdelen: OurGILL voor de somatische screening en MyGILL voor de leefstijlanamnese en het leefstijlplan. Bij het doorlopen van deze verschillende modules spelen verpleegkundigen een coördinerende en uitvoerende rol.
De GILL studie is een experimenteel onderzoek. Dit houdt in dat de teams (FACT-teams, beschermde woonvoorzieningen en klinische afdelingen voor langdurige zorg) en de bijbehorende deelnemers door loting ingedeeld worden in de interventiegroep of de controlegroep.
OurGILL (somatische screening) richt zich op de preventie, vroege diagnostiek en behandeling van fysieke klachten en aandoeningen. Deze module leidt tot een systematisch overzicht van alle punten die aandacht verdienen. MyGILL is gericht op het bevorderen van een gezonde(re) leefstijl. Daarbij worden verschillende leefstijlgebieden systematisch uitgevraagd. Met de resultaten van MyGILL kunnen er individuele leefstijldoelen gemaakt worden, rekening houdend met de wensen van de cliënt.
Deelnemers in de interventiegroep doorlopen de GILL eHealth interventie, samen met een verpleegkundige van hun behandelteam. Deelnemers in de controlegroep krijgen de standaardzorg. In beide groepen worden metingen gedaan. Deze metingen worden aan het einde van de studie met elkaar vergeleken. De studie duurt voor de deelnemers 12 maanden.
Daarnaast willen wij, om de GILL eHealth interventie in de toekomst goed in te zetten, graag onderzoeken wat de ervaringen zijn van deelnemers van de interventie en de teams die de interventie uitvoeren. Hiervoor zullen wij bij zowel deelnemers als medewerkers van de teams die de interventie hebben gedaan een interview afnemen.
"De GILL-studie maakt het voor mensen met een ernstige psychische aandoening en betrokkenen heel makkelijk om de somatiek en leefstijl in kaart te brengen. Het biedt handvatten om dit te verbeteren."
De GILL interventie is beschikbaar voor onderwijs en praktijk. Door onderzoek te doen naar de effectiviteit en werkbaarheid van de GILL, dragen wij bij aan een verbetering van het product en werken we aan evidence-based zorg. Daarnaast zijn er binnen het project verschillende mogelijkheden om vanuit het onderwijs bij te dragen. Zo is het mogelijk om stage te lopen binnen het project. Er zijn al diverse deelonderzoeken door studenten uitgevoerd. Voor de studenten binnen de hbo-masteropleiding Advanced Nursing Practice en de master Physician Assistant hebben wij interessante en praktisch gerichte deelonderzoeken ter beschikking.
Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen een samenwerkingsverband van het Amsterdam UMC, Hogeschool Inholland, de Vrije Universiteit. De betrokken onderzoekers zijn prof. dr. Berno van Meijel (lector en bijzonder hoogleraar GGZ-Verpleegkunde) Meike Hoogervorst (promovenda Amsterdam UMC), dr. Marcel Adriaanse (Universitair Hoofddocent aan de afdeling Gezondheidswetenschappen & Amsterdam Public Health onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit Amsterdam), prof. dr. Nynke Boonstra (Hoogleraar verpleegkunde in de GGZ UMC Utrecht, lector Zorg & Innovatie in de Psychiatrie NHL Stenden Hogeschool & Verpleegkundig Specialist en directeur Zorg bij KieN VIP), dr. Esther Krijnen-de Bruin (senior onderzoeker) en Milou Abrahams (onderzoeksassistent Amsterdam UMC).
De verwachting is dat GILL beter werkt dan de reguliere zorg die gegeven wordt. Dat houdt in dat de deelnemers die een jaar met GILL hebben gewerkt, uiteindelijk een betere fysieke gezondheid hebben dan mensen in de controlegroep. Dan kan GILL een bijdrage leveren aan het verbeteren van fysieke gezondheid en leefstijl bij mensen met een ernstige psychische aandoening. Door een verbeterde lichamelijke gezondheid zullen zij wellicht ook een betere mentale gezondheid en kwaliteit van leven ondervinden, alhoewel dit ook nog binnen de GILL studie onderzocht gaat worden.
De reeds beschikbare publicaties over dit onderzoek zijn hieronder te vinden.