De doelstelling van het onderzoek ‘Het hoort erbij!’ was structureel aandacht hebben voor seksuele vorming in het jongeren- en straathoekwerk. Daarbij lag de nadruk op het zoeken naar manieren om dit op een positieve en diversiteitsensitieve wijze te doen, met aandacht voor de (online) leefwereld van jongeren. Dat is hoognodig, want seksuele vorming krijgt nog steeds niet de aandacht die het verdient, terwijl preventieve aandacht voor seksualiteit, intimiteit en relaties een positief effect heeft op de gezondheid en het welzijn van jongeren.
Vanaf februari 2022 tot en met januari 2024 heeft het lectoraat Jeugd & Samenleving in samenwerking met het lectoraat Empowerment & Professionalisering in drie fasen onderzoek gedaan bij acht jongeren- en straathoekwerkpraktijken in Amsterdam, Zaandam en Haarlem.
Dit project kent verschillende producten, ontwikkeld voor verschillende doelgroepen.
Overzicht van organisaties en sites met informatie over seks, seksualiteit en relaties, zodat je in een oogopslag kan zien waar je terecht kunt met vragen, voor hulp of zorg.
Sociale kaarten per stad, waarop jongeren in een oogopslag kunnen zien waar ze terechtkunnen voor vragen, hulp of zorg omtrent seksualiteit
De bevindingen van de eerste fase van het onderzoek hebben we beschreven in twee rapporten:
Daarnaast verscheen er een publicatie over dit onderzoek in Sociale Vraagstukken waarin we pleiten voor aandacht houden voor soa-preventie.
Voorafgaand aan Het hoort erbij! hebben we onderzoek gedaan naar de aandacht voor seksuele vorming bij opleidingen Social Work (Amsterdam, Alkmaar en Haarlem), Pedagogiek en Sportkunde van Hogeschool Inholland. Hierbij keken we naar de benodigde (door)ontwikkeling in het onderwijs voor (jeugd)professionals op dit thema. De resultaten van dit onderzoek staan beschreven in de publicatie Het hoort bij welzijnsopleidingen.
Bekijk hier het overzicht met alle methodieken, tools en trainingen voor bijdragen aan de ontwikkeling van seksualiteit van jongeren in het jongeren- en straathoekwerk.
Het hoort erbij! heeft een bijdrage geleverd aan verschillende opleidingen op diverse niveaus. Zo gaven we advies aan de opleidingen Social Work, Pedagogiek en Sportkunde over de wensen en behoeften van docenten met betrekking tot aandacht voor seksuele en relationele vorming in het curriculum.
Met onze onderzoeksinzichten informeerden we de bovenstaande opleidingen over hoe zij hun curricula aan kunnen passen. Het doel van de aanpassingen is dat studenten worden opgeleid tot professionals die weten hoe ze positief kunnen bijdragen aan de seksuele vorming van jongeren en deze opgedane kennis ook actief inzetten als professionals in de praktijk.
Het consortium van Het hoort erbij! bestaat uit centrale kennispartners op het themagebied seksuele en relationele ontwikkeling en een brede afspiegeling van beleids- en praktijkpartners in Noord-Holland.
We voerden het onderzoek uit in de gemeenten Amsterdam, Haarlem en Zaanstad. De meerwaarde van een uitvoering in meerdere regio’s is het krijgen van zicht op een diversiteit aan sociale contexten en professionele praktijken. De opbrengsten van het onderzoek zijn relevant voor (verbetering van) de partnerorganisaties en de jongeren die zij bedienen. Ook hebben we de resultaten (gedeeltelijk) vertaald naar generieke aanbevelingen voor het jongeren- en straathoekwerk in andere gemeenten. Het expertisecentrum seksualiteit Rutgers heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp van de materialen. De landelijke beroepsvereniging voor het kinder- en jongerenwerk BVjong maakt de uitkomsten breed toegankelijk en verspreidt de opbrengsten van het onderzoek.
"Seksualiteit speelt altijd, maar op dit moment is er te weinig aandacht voor om het op een professionele manier aan te vliegen."
Hulpverleners dienen meer aandacht te besteden aan het onderwerp LHBT+. Lon heeft hun visie op Social Work uitgewerkt voor het afstudeertraject van Social Work Alkmaar binnen dit onderzoeksproject. Meer weten? Hier vind je het script en de gebruikte bronnen.
"Alleen als in voorlichting, onderwijs en hulpverlening altijd consequent aandacht wordt besteed aan alle aspecten van seksualiteit en seksueel functioneren, is het mogelijk om seksuele gezondheid echt te bevorderen."
Heb je vragen over relaties en seksualiteit? Heb je hulp nodig of ben je op zoek naar informatie? Check via onderstaande links waar je in Amsterdam, Haarlem en Zaandam in contact kan komen met het jongerenwerk of straathoekwerk. Kies voor de mobily-friendly versie of de poster.
Dit onderzoek is medegefinancierd door regieorgaan SiA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).