Bij de behandeling van kanker neemt radiotherapie een belangrijke plaats in. Als patiënten behandeld worden met radiotherapie wordt ter voorbereiding veelal een CT en/of een MRI gemaakt. Op deze beelden worden zowel de tumor als de omliggende (stralingsgevoelige) organen ingetekend. Daarna wordt een bestralingsplan opgesteld waarbij de tumor een hoge dosis krijgt en de omliggende stralingsgevoelige organen zoveel mogelijk worden gespaard. De kwaliteit van intekening van de risico-organen kan van grote invloed zijn op de kwaliteit van de behandeling.
Intekenen van de risico-organen is één van de taken van MBB-ers (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundigen). Studenten aan de opleiding MBRT in Haarlem leren risico-organen in te tekenen, maar er blijkt in de praktijk na hun afstuderen een discrepantie te bestaan tussen de intekenvaardigheid en de behoefte in de ziekenhuispraktijk.
Het project Intekenstudies heeft als doel het intekenonderwijs aan MBRT-studenten bij Inholland Haarlem te verbeteren.
Dit onderzoek valt uiteen in twee delen. In het eerste deel wordt software ontwikkeld om de variatie in intekenen te visualiseren en te kwantificeren, de student krijgt op individuele basis automatische feedback. De ontwikkelde software heeft de naam Panoptes gekregen, naar de Griekse reus Argus Panoptes die met zijn vele ogen alles ziet.
In het tweede deel wordt onderzocht hoe groot de intekenvariatie onder MBRT-studenten is en op welke wijze deze verminderd kan worden. Hoe effectief is het onderwijs?
Het project omvat de volgende aspecten:
In het huidige curriculum wordt zowel in het eerste als in het tweede jaar van de bacheloropleiding aandacht geschonken aan het intekenen van risico-organen. Deze delen van het curriculum zullen aangepast moeten worden. Daarnaast bestaat het idee om nieuw onderwijs voor het vierde jaar te ontwikkelen, waarin studenten meer specifiek per tumorlocatie getraind worden in het intekenen van risico-organen. Daarnaast wordt een begin gemaakt met het uitwerken van een blauwdruk voor een post-HBO-module “Intekenen”.
De onderzoekers van Medische Technologie voeren dit project uit in samenwerking met de afdeling Radiotherapie van het AMC in Amsterdam en de Universiteit van Manchester. Het is deze drie-eenheid van ontwikkelexpertise, klinische praktijkvoering en onderwijservaring die dit project bijzondere meerwaarde geven. Vanuit Hogeschool Inholland speelt de vakgroep Radiotherapie een belangrijke rol; de ervaring en deskundigheid van de docenten in deze vakgroep zijn essentieel om te komen tot een product dat studenten makkelijk kunnen toepassen en hen de juiste ondersteuning biedt bij het leerproces.