Dit project is afgerond in maart 2022.
Hoe kunnen hbo-geregistreerde leefstijlcoaches gefaciliteerd worden bij de inzet van e-coaching voor de begeleiding van hun cliënten (van mensen met een gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico) binnen een leefstijltraject? Dat onderzocht het iTLC-project.
We hebben in het onderzoek vier stappen doorlopen:
Er bestaan verschillende leefstijlprogramma’s en digitale producten die zijn ontwikkeld om het gezonde gedrag van mensen te bevorderen. Tijdens het iTLC-project zijn ervaringsdeskundigen en ontwikkelaars van de innovaties bevraagd over het gebruik van (online) programma’s. Hun ervaringen en ideeën zijn gebruikt in co-creatiesessies en meegenomen in het eindproduct.
Het iTLC-project heeft een platform (ecoachgids.nl) en onderwijsmodule voor (aankomende) hbo-geregistreerde leefstijlcoaches opgeleverd. Het ondersteunt hbo-geregistreerde leefstijlcoaches om e-coaching te gebruiken bij het aanbieden van een GLI. Deze ondersteuning is GLI-specifiek en omvat online en offline gedragsveranderingstechnieken, e-coachoplossingen en een stappenplan voor het gebruik en de implementatie van e-coaching in de praktijk.
Dit project is uitgevoerd door onderzoekers van de lectoraten Oefentherapie - Dagelijks bewegen, Voeding en Beweging en Digital life van de Hogeschool van Amsterdam (penvoerder) en de onderzoekers van Kracht van sport en bewegen en E-health van Hogeschool Inholland.
Digitale hulpmiddelen die leefstijlcoaches kunnen gebruiken om hun werk te vergemakkelijken, zijn divers. Denk aan apps voor mobiele telefoons of tablets, maar ook het gebruik van een smartwatch of een stappenteller kunnen erg stimulerend werken. De resultaten die hiermee gemeten worden, helpen de leefstijlcoach inzicht te krijgen in het uitgevoerde gedrag van de cliënt buiten de consultmomenten om. Maar het helpt ook om mensen samen te brengen en kan een leuk competitie-element brengen in het proces van verandering.
Om leefstijlcoaches te ondersteunen bij de keuze voor een digitaal hulpmiddel - passend bij de verschillende fasen van gedragsverandering - is tijdens dit iTLC-project de e-coachgids ontwikkeld. Dit gratis platform kan tijdens het leefstijlcoaching-traject worden gebruikt om een passende tool te vinden voor de gewenste digitale ondersteuning.
Voor studenten, docenten en toekomstige leefstijlcoaches, zoals paramedische studenten of hbo-omscholingsstudenten, is een methodiek en een onderwijsmodule ontwikkeld. Dit biedt inzicht in de mogelijkheden van e-coaching, in welke barrières daarbij komen kijken en welke tool geschikt is voor welk type ondersteuning. Het onderwijsmateriaal kan ook gebruikt worden om eigen medewerkers binnen scholen te coachen. Voor hen die willen leren hoe e-coaching werkt, welke daarbij komen kijken en willen oefenen met de inzet van digitale hulpmiddelen is een onderwijsmethodiek passende bij het platform ontwikkeld. Het onderwijsmateriaal is op aanvraag beschikbaar, zie onderaan de pagina voor contactgegevens.