Kijken met Andere Ogen (KMAO)

Lectoraat
Robotica
Duur
Juni 2021 t/m november 2023
Locatie
Alkmaar
Contact
Cock Heemskerk

Wat is het doel van het project? 

De regio Noord-Holland kent een groot aantal innovatieve machinebouwers. Wereldwijd behoren deze bedrijven tot de leiders in hun nichemarkten en allemaal spelen ze een belangrijke rol in de ontwikkeling en het toepasbaar maken van Smart Industry.

Ondanks de grote verscheidenheid in producten en markten, hebben deze bedrijven een aantal gelijksoortige uitdagingen en vraagstukken op het gebied van ‘slimme’ machinebouw. Door de krachten te bundelen, samen op te trekken en te innoveren in TechValley, kunnen ze hun producten, processen en diensten toekomstproof maken en daarmee hun koploperposities behouden of zelfs uitbouwen.

We doen in het onderzoek Kijken met Andere Ogen praktijkonderzoek naar de mogelijkheden en toegevoegde waarde van moderne beeldbewerkingstechnieken en beeldbewerkingssoftware (computer vision) voor en samen met deze groep innovatieve machinebouwers. We richten ons op het inzetten van moderne vision-technieken voor het optimaliseren van productieprocessen met kortere cyclustijden, kwaliteitsverhoging, minder storingen en grotere omstelflexibiliteit.

 

Hoe pakt Inholland dit project aan?

Het onderzoek Kijken met Andere Ogen is gestructureerd in vier werkpakketten die gerelateerd worden aan het realiseren van toegevoegde waarde. De vier werkgroepen reiken hiervoor de benodigde kennisbouwstenen aan. De kennis over recente ontwikkelingen in camera’s, vision technieken (beeldbewerking) en beeldpresentatie verzamelen we via literatuuronderzoek en praktijktesten.

In de werkpakketten ligt de nadruk op het realiseren van toegevoegde waarde in het mkb. Aan de ‘voorkant’ benaderen we bedrijven pro-actief om duidelijk te krijgen aan welke criteria de verschillende bouwstenen in de keten moeten voldoen. Denk aan de cameraresolutie (kritische detailgrootte), golflengte (kleur) en hoe snel een beeldbewerkingsprogramma moet kunnen detecteren. Aan de ‘achterkant’ passen de werkpakketten deze kennis toe in casestudies. De output is een set werkende voorbeeldoplossingen, die gebruikt kunnen worden om keuzeprocessen te illustreren in onderwijsmodules.

In de casestudies werken we samen met industriële partners user cases uit om in de praktijk te toetsen wat er mogelijk is met specifieke innovatieve vision technologieën. Ook de benodigde investeringen en het te behalen rendement nemen we in het keuzeproces mee. Om tot een gestructureerde aanpak te komen, werken we met het processchema Beroepsproduct uit “Ontwerpen van technische innovaties door onderzoek, creatief denken en samenwerken” (Oskam, Souren, Berg, Cowan, & Hoiting, 2017).

Het project TechValley in beeld

Wat houdt het project TechValley in? Lectoraten Robotica en Data Driven Smart Society dragen hieraan bij met studenten die oplossingen bedenken voor de machinebouwindustrie in de regio. In deze video zie je hier meer over. 

Lees meer over het project TechValley

Wat is het belang van dit project voor het onderwijs?

Toonaangevend voor dit project is dat studenten en (docent) onderzoekers van verschillende technische opleidingen (TOI) en van het domein Business Finance & Law (BFL) samen met het werkveld aan dit innovatieve onderzoek werken. Door deze cross-over raken de studenten vertrouwd met de multidisciplinaire aanpak van complexe en innovatieve maatschappelijke vraagstukken. Ook leveren de behaalde innovatieve oplossingen een belangrijke bijdrage aan het werkveld en de maatschappij, ook internationaal. Daarnaast worden de nieuwe inzichten in het onderwijs (het vak Computer Vision) en in het programma van Associate degree Maintenance (in samen werking met het Regio College Zaandam).

De toegevoegde waarde voor de wetenschap en techniek zit met name in het op gestructureerde wijze (leren) toepassen en combineren van nieuwe technieken met betrekking tot Vision & Image processing, Big Data, Machine Learning en Augmented Reality. Op wetenschappelijk gebied resulteert dit in enkele publicaties over het veralgemeniseren van kennis uit casestudies volgens de TRIZ methodiek.

Hoe wordt het werkveld betrokken bij dit project?

De werkgroepen veralgemeniseren de kennis die in casestudies getoetst is, en zetten deze om in instructies en protocollen. Deze informatie komt voor het mkb beschikbaar via de website van de twee aangesloten brancheorganisaties FME en Metaalunie. We verspreiden deze kennis via openbare symposia, (gast)colleges, branche-bijeenkomsten en bij de activiteiten van regionale kenniskringen, zoals de Noord-Hollandse Materialenkring en Smart Industry Hub NHN. Via Parbleu betrekken we het TechnoSpitsen netwerk.

Wat zijn de verwachte resultaten?

Het doel van Kijken met Andere Ogen is om de kennis van moderne beeldbewerkingstechnieken en -software van de consortiumpartners up to date te krijgen. Ook willen we hen vervolgens door middel van de user cases aanleren hoe ze zelf in toekomst soortgelijke projecten kunnen aangaan en managen.
De technische camera- en vision-ontwikkelingen gaan snel. Wat zijn de recente ontwikkelingen en hoe worden ze nu reeds ingezet? Wat zijn de voor- en nadelen ervan (mogelijkheden en onmogelijkheden) en waar liggen kansen voor innovatie (verbetering van de toepasbaarheid in de praktijk)?

Binnen de user cases en werkgroepen zoomen we in op verschillende actuele trends:

  • Nieuwe type camera’s met bredere spectrale mogelijkheden
  • Goedkope 3D-camerasensoren uit de game-industrie geven dieptezicht
  • Nieuwe softwarepakketten geven nieuwe mogelijkheden om beelden te analyseren en bewerken
  • Opkomst van machine learning technieken en hardware ondersteuning voor real-time toepassingen
  • Nieuwe manieren van navigeren aan de hand van camerabeelden
  • Nieuwe manieren van Visualiseren met Augmented Reality.

 

De lector van Kijken met Andere Ogen

Cock Heemskerk
Cock Heemskerk
Cock Heemskerk
lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail

Samenwerkingspartners van Hogeschool Inholland

Werk samen met Cock

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
0651340966