Door de klimaatconferentie in Parijs en het EU-actieplan voor een circulaire economie krijgt het bedrijfsleven steeds meer te maken met regelgeving ter voorkoming van schade aan milieu en klimaat. Van bedrijven wordt gevraagd om productieprocessen en producten te vernieuwen, en om samen te werken bij het sluiten van kringlopen. Voor het MKB betekent circulaire economie een grote uitdaging. Het management wordt meestal opgeslokt door de dagelijkse drukte en er is vaak weinig aandacht voor strategische en duurzaamheidsvraagstukken. Met dit onderzoek gaan we op zoek naar de kennis, vaardigheden en methoden zodat bedrijven deze onderwerpen kunnen hanteren.
Wij doen ontwerpgericht onderzoek samen met partners uit alle drie de hoeken van de triple helix (het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid). Onderzoeksresultaten worden omgezet in nieuwe kennis in de vorm van geteste ontwerpregels. Een voorbeeld van hoe wij onderzoeken, is samen onderzoeken in kenniscafés. Zie daarvoor ook ons project Leren innoveren in kenniscafés.
Het lectoraat Leren & Ontwikkelen beoogt samen met bedrijven, docenten en studenten twee vragen te beantwoorden:
Binnenkort wordt er door het lectoraat een symposium georganiseerd waar de uitkomsten worden gepresenteerd aan alle stakeholders. De resultaten kunnen vervolgens worden vertaald naar bruikbare ideeën om innovatie toe te passen in zowel het onderwijs als het werkveld.
Het project voert een verkenning uit en een inventarisatie, bijvoorbeeld aan de hand van kenniscafés. Gelijktijdig bouwen ze een platform voor kennisuitwisseling, en stichten ze een netwerk ter voorbereiding op breder en diepgaander onderzoek. De resultaten worden gebruikt om het MKB te helpen omgaan met het beleid op gebied van circulaire economie.