Missiegedreven innovatie via duurzame ondernemer-ecosystemen (ESMEE)

Lectoraat
Societal Impact Design
Duur
Najaar 2022 tot najaar 2027
Locatie
Amsterdam
Contact
Wina Smeenk

Het doel van het project

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) ondersteunen bedrijven en start-ups in hun regio met financiering, advies en netwerkmogelijkheden, maar vaak missen ze kennis en contacten buiten hun eigen regio. In dit project richten we ons op het verbeteren van de samenwerking tussen ROM's en ondernemers.

We onderzoeken hoe regio’s beter kunnen samenwerken, zodat bedrijven sneller groeien en duurzamer ondernemen. Dit doen we door best practices te identificeren met systemisch co-design en deze toe te passen in praktische experimenten, en door het delen van slimme werkwijzen. Zo willen we de overgang naar een duurzamere economie versnellen, bijvoorbeeld in de energie- en landbouwsector. De naam van dit project weerspiegelt dit doel: ‘Missiegedreven innovatie via duurzame ondernemer-ecosystemen’, in het Engels ook wel Enabling Societal Missions through Entrepreneurial Ecosystems (ESMEE). Daarom staat dit onderzoek ook wel bekend als het ESMEE-project.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

We werken vanuit Hogeschool Inholland samen met Universiteit Utrecht en de Haagse Hogeschool binnen het Expertisenetwerk Systemisch Co-design. We kijken hoe ROM's beter kunnen samenwerken met ondernemers, beleidsmakers en elkaar. Dit doen we met een systemisch co-design aanpak: 

  • We testen samen nieuwe werkwijzen. In praktische experimenten leren we wat werkt en wat niet.
  • We organiseren bijeenkomsten, waarin ROM's, ondernemers en beleidsmakers uitdagingen en oplossingen bespreken die gedurende het onderzoek naar voren komen.
  • We maken hulpmiddelen, zoals een dashboard dat ROM's helpt om de impact van hun ondersteuning te meten en verbeteren.

Hiermee ondersteunen we ROM's, en ROM's ondersteunen elkaar, bij het ontwikkelen van duurzame strategieën die niet alleen economische, maar ook maatschappelijke waarde creëren. Door deze aanpak zorgen we ervoor dat bedrijven in Nederland meer kansen krijgen om te groeien en een duurzame bijdrage te leveren op verschillende fronten. 

"Dit project helpt bovenregionaal samen te werken en ondernemerschap te versterken."

- Wina Smeenk, lector Societal Impact Design 

Wat is het belang voor het onderwijs?

Binnen het ESMEE-project ontwikkelen we nieuwe onderwijsmethoden en tools die ingezet kunnen worden in ondernemerschapsprogramma’s en innovatiemanagement-cursussen. Dit verrijkt het curriculum en bereidt studenten beter voor op een veranderende arbeidsmarkt waarin samenwerking tussen verschillende sectoren steeds belangrijker wordt.

Hoe wordt het werkveld betrokken?

Alle Nederlandse Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen zijn partner en nauw betrokken. Ze brengen uitdagingen uit de praktijk in, zoals: hoe kunnen we start-ups en bedrijven beter ondersteunen? En: hoe meten we onze impact op duurzaamheid en innovatie?

Samen met beleidsmakers, ondernemers en onderzoekers zoeken we naar werkbare oplossingen. Dit gebeurt in kwartaalsessies en speciale testomgevingen binnen specifieke sectoren, zoals de energietransitie en de landbouwtransitie. Op die manier doen we waardevolle praktijkinzichten op en helpen we gezamenlijk bij het ontwikkelen van beleidsinstrumenten die ondernemers ondersteunen bij hun maatschappelijke opgaven.

Wat zijn de verwachte resultaten?

  • Samenwerking tussen regio’s en start-ups die beter op elkaar is afgestemd.
  • Nieuwe hulpmiddelen voor ROM's, zoals een dashboard, waarmee zij hun impact kunnen meten en kunnen sturen.
  • Een netwerk van regio’s die kennis en ervaring delen.
  • Beleidsadvies voor de overheden (steden, provincies, land) over hoe ze ondernemers beter kunnen ondersteunen.

Samenwerkingspartners van Hogeschool Inholland

Werk samen met Wina

Kom in contact en stel al je vragen