POCITYF

Lectoraat
Data Driven Smart Society
Duur
Oktober 2019 t/m september 2026
Locatie
Alkmaar
Contact
Damienne Leijen

Het doel van POCITYF

Het POCITYF-project is een door de EU gefinancierd initiatief dat historische steden helpt om groener, slimmer en leefbaarder te worden, met respect voor hun culturele erfgoed. Het project richt zich op de implementatie en testing van Positieve Energie Districten (PED's) in steden, waarbij de lokale opwekking van hernieuwbare energie het verbruik overtreft. Dit draagt bij aan de ambitie van Europa om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden.

Twee voorbeeldsteden, Alkmaar in Nederland en Évora in Portugal, fungeren als proeflocaties voor de innovatieve oplossingen van POCITYF. Daarnaast zullen zes andere steden – Bari (Italië), Celje (Slovenië), Granada (Spanje), Hvidovre (Denemarken), Ioannina (Griekenland) en Újpest (Hongarije) – de ontwikkelingen volgen en het POCITYF-model repliceren.

Vanuit meerdere lectoraten van Inholland werken we mee aan het POCITYF-project, onder andere het lectoraat Data Driven Smart Society (DDSS). Andere Inholland lectoraten hebben in samenwerking met studenten een Gamification Platform en een Energie awareness app ontwikkeld. Vanuit het lectoraat DDSS zijn we verder betrokken bij de ontwikkeling van een langetermijnstrategie: Bold City Vision Alkmaar voor het jaar 2100.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

Tijdens het project verzamelen we grote hoeveelheden data. Vanuit Inholland adviseren we over data science en AI: hoe combineer je verschillende typen data om waardevolle informatie te verkrijgen?

De verzamelde data bestaat uit automatische detaildata, zoals energiemetingen van verschillende demolocaties (gebouwen) in Alkmaar. Hiermee brengen we in kaart hoeveel energie wordt verbruikt en hoeveel wordt opgewekt met innovatieve energiebronnen. Het doel is om gebouwen – en uiteindelijk heel Alkmaar – energie-positief te maken, wat betekent dat er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt. Daarnaast verzamelen we handmatig geaggregeerde non-energiedata, zoals sociale, duurzame, mobiele, economische, ICT- en governance-KPI’s. We leveren beide soorten data aan de Gemeente Alkmaar, die deze opneemt in de door hen ontwikkelde Digital Twin - een virtuele versie van Alkmaar, gekoppeld aan sensoren en databronnen, waaronder het POCITYF data-lake van Inholland. Deze Digital Twin biedt de gemeente een overzichtelijke, centrale plek om informatie te beheren en optimaal gebruik te maken van beschikbare data. Dit ondersteunt de gemeenteraad bij besluitvorming, ambtenaren bij de uitvoering van hun taken en inwoners bij het vinden van informatie.

Om deze data effectief te monitoren en analyseren, hebben we in samenwerking met Inholland-studenten een dataplatform ontwikkeld. Hiermee kan worden vastgesteld of gebouwen met innovatieve energiesystemen daadwerkelijk energie-positief zijn. Inholland heeft daarnaast zelf analyses uitgevoerd met dit platform, dat tevens een cruciale databron vormt voor de Alkmaar Digital Twin.

"POCITYF transformeert historische Europese steden in slimme, duurzame en energiepositieve gemeenschappen, waar innovatie en erfgoed hand in hand gaan voor een schonere toekomst."

- Jack Mooijer, docent-onderzoeker Data Driven Smart Society

Wat is het belang voor het onderwijs?

In een kleine stadslab (InnoFest) betrekken we jongeren en studenten bij de vorming van de toekomstige stad Alkmaar. Honours-studenten hebben bijvoorbeeld onderzoek verricht naar het hergebruik van hout. Bouwkunde-studenten hebben bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het energieneutraler maken van de Robonsbosmolen, een poldermolen in Alkmaar. Vanuit POCITYF zal er een internationale wedstrijd plaatsvinden waaraan studenten van de minor Ondernemen en Innoveren deelnemen, samen met studenten uit Évora en fellow cities.

Hoe betrekken we het werkveld?

In POCITYF werken we samen met diverse bedrijven en organisaties uit de omgeving van Alkmaar die zich bezighouden met de energie-transitie. Zij hebben een actieve rol in het project POCITYF, zoals gemeente Alkmaar, New Energy Coalition, NEROA, TNO en Investa.

Vanuit Inholland vormen we de spil tussen de technische partijen die de data meten en de afnemende partijen die de verzamelde en bewerkte data voor diverse doeleinden gebruiken. Diverse soorten ruwe data uit de sensoren moet berekend worden tot afgestemde KPI’s.

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

Met het project verwachten we meerdere doelen te behalen. Denk aan:

  • Energie positieve gebouwen en omgevingen, afvalstromen en circulaire economie
  • Peer-to-Peer (P2P)-energiebeheer en opslagoplossingen voor het net
  • Flexibele en duurzame collectieve verwarming en koeling met innovatieve oplossingen voor warmte- en koudeopslag
  • E-mobiliteit gekoppeld aan een slim netwerk en stedelijke ontwikkeling

Samenwerkingspartners van Hogeschool Inholland

Werk samen met Damienne

Kom in contact en stel al je vragen