Samen Sterk

Samen Sterk voor proactieve integrale ondersteuning van het (mantel)zorgnetwerk) bij dementie

Lectoraat
Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen
Duur
April 2024 t/m maart 2027
Locatie
Diverse steden
Contact
Daniëlle Jansen

Het doel van Samen Sterk

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg voor hun dierbaren met dementie. Met passende hulp voor zichzelf en hun naasten houden mantelzorgers de zorg langer vol. Maar het tijdig vinden van deze ondersteuning blijkt vaak een uitdaging. Mantelzorgers kunnen terechtkomen in een doolhof van loketten en instanties. Het aanbod is versnipperd en sluit niet aan bij hun behoeften en die van hun naaste. Terugkijkend hadden veel mantelzorgers beter voorbereid willen zijn op wat hen te wachten stond.

Dit moet anders! Daarom starten we in Zaanstreek-Waterland een samenwerkingsverband voor mantelzorgondersteuning. Wij wensen een verandering naar proactieve integrale mantelzorgondersteuning te realiseren én hierover kennis te genereren en verspreiden. Een participatief actieonderzoek vanuit het lectoraat Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen ondersteunt hierbij en brengt in kaart wat de impact is op mantelzorgers en hun naasten.


Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

We starten in Zaanstreek-Waterland een samenwerkingsverband voor mantelzorgondersteuning. In 3 jaar tijd breiden we het samenwerkingsverband verder uit tot een fundament voor sterke regionale mantelzorgondersteuning.

Samen met mantelzorgers en professionals van alle partners - op uitvoerend en beleidsniveau - ondernemen we acties waarmee zorg- en welzijnsprofessionals uiteindelijk:

  • door mantelzorgers ervaren knelpunten tackelen, en zorgen voor regionaal beleid en afspraken om deze te voorkomen.
  • mantelzorgers voorbereiden op wat komen gaat via individuele- en groepsbijeenkomsten.
  • mantelzorgers begeleiden naar een tijdige en passende ondersteuning via een regionale bewegwijzerde mantelzorgroute. Dit is een overzicht met de verschillende behoeften die mantelzorgers kunnen hebben met het daarbij passende ondersteuningsaanbod in de regio, inclusief een hierin door de zorg- en welzijnsorganisaties aangebrachte route voor de toegang, verwijzing en afstemming.

We organiseren 3-maandelijkse netwerkbijeenkomsten waar we samen acties uitwerken, monitoren en bijstellen. De netwerkbijeenkomsten zijn de centrale plek binnen dit participatief actieonderzoek om proactieve integrale ondersteuning te realiseren en kennis te genereren over de aanpak, geleerde lessen en impact.

Mantelzorgers staan centraal in dit project. We betrekken hen dan ook bij iedere stap en leren zo van hun ervaringen. Er is een panel met mantelzorgers dat meedenkt over de acties en in onze projectgroep zitten vertegenwoordigers van mantelzorgers.

"'Ik zie Samen Sterk als een mooie uitdaging om regionale mantelzorgondersteuning een boost te geven en met de kennis die dit oplevert dit toekomstbestendig te maken. Dit gun ik alle mantelzorgers!"

- Marjoleine van den Broek, coördinator van het regionale samenwerkingsverband Samen Sterk

Wat is het belang voor het onderwijs?

De huidige ontwikkelingen in zorg en welzijn vragen om meer samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals en mantelzorgers. Dus ook om aandacht voor dit onderwerp in ons onderwijs. Wat is belangrijk in deze samenwerking met mantelzorgers? Hoe pak je deze aan? Hoe kun je daarbij mantelzorgers ondersteunen bij het vinden van passende ondersteuning voor henzelf?

Het project biedt studenten een afgebakende leerervaring op dit vlak en/of een opdracht voor onderzoek of innovatie, passend bij de fase van het onderzoeksproject. Kennis uit het project gebruiken we voor een onderwijsmodule 'proactieve integrale mantelzorgondersteuning'. De onderwijsmodule heeft als doelgroep (toekomstige) mbo/hbo professionals die mantelzorgondersteuning bieden, met name professionals social work, verpleegkundige en verzorging. Deze doelgroep is breder dan enkel Inholland en bevat ook ‘interne opleidingen/leerhuizen’ van zorg- en welzijnsorganisaties.

Hoe wordt het werkveld betrokken?

Het lectoraat Gezondheid &Welzijn van Kwetsbare Ouderen van Hogeschool Inholland werkt in dit onderzoek samen met regionale zorg- en welzijnsorganisaties in Zaanstreek-Waterland (De Zorgcirkel, Evean, MEE, Netwerk Dementie en Ouderenpsychiatrie Zaanstreek-Waterland, Zorgweg.nu, WelzijnWonenPlus), gemeenten Zaanstad en Purmerend, en Zilveren Kruis Zorgkantoor.

Het werkveld bestaat daarmee dus uit aanbieders en financiers van mantelzorgondersteuning in Zaanstreek-Waterland.

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

De beoogde impact van het project Samen Sterk is regionale proactieve integrale mantelzorgondersteuning in Zaanstreek-Waterland, maar ook elders in Nederland waar men zich kan laten inspireren door de kennis die we verspreiden over de aanpak, geleerde lessen en impact.

De kennis verspreiden we via een implementatiehandreiking voor de praktijk. Ook valt de te ontwikkelen onderwijsmodule 'proactieve integrale mantelzorgondersteuning' onder de verwachte resultaten.

Samenwerkingspartners van Hogeschool Inholland


Dit project is gefinancierd door ZonMw, programma palliantie: 10200012310025.

Werk samen met Daniëlle

Kom in contact en stel al je vragen

Telefoon
0611449690