Angst- en depressieve stoornissen zijn veel voorkomende aandoeningen, die goed behandeld kunnen worden, maar vaak terugkomen na verloop van tijd. Van de mensen die herstellen van een angst- of depressieve stoornis krijgt 57% een terugval binnen 4 jaar. Patiënten die behandeld zijn in de GGZ geven aan behoefte te hebben aan meer aandacht voor terugvalpreventie, zeker in de huisartsenpraktijk. Hbo-professionals die werkzaam zijn in de GGZ, met name de praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ), kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Zij geven echter aan dat het hen ontbreekt aan kennis en ondersteuning op dit gebied.
Hoewel er interventies zijn die effectief kunnen worden ingezet in het kader van terugvalpreventie, is er geen terugvalpreventieprogramma beschikbaar dat voldoet aan de wensen van patiënten én dat uitgevoerd kan worden door hbo-professionals. Het doel van dit project was een scholings- en interventieprogramma te ontwikkelen voor hbo-professionals, gericht op terugvalpreventie bij angst- en depressieve stoornissen. Dit programma sluit aan bij de competenties van de hbo-professionals en de voorkeuren van patiënten.
Het terugvalpreventieprogramma bestaat uit monitoring en zelfmanagement met behulp van online modules en begeleiding door de POH-GGZ. Het programma is geïmplementeerd in de huisartspraktijk, omdat hier bij voorkeur terugvalpreventie wordt geboden.
Het project is geëvalueerd waarbij we hebben onderzocht:
Studenten van de Master Physician Assistant hebben les ontvangen over terugvalpreventie. Ook zijn docenten van het domein Gezondheid, Sport en Welzijn geïnformeerd over het onderzoek en over terugvalpreventie. Er zijn diverse deelonderzoeken uitgevoerd door studenten. Bij de ontwikkeling van het terugvalpreventieprogramma is input gevraagd van patiënten en POH-GGZ, en de eerste versie is door patiënten getest. Participerende patiënten en POH-GGZ hebben in de wervingsfase van het onderzoek maandelijks een nieuwsbrief ontvangen over het onderzoek.
We hebben scholingsbijeenkomsten aangeboden aan POH-GGZ, en maandelijks contact met hen gehad over het onderzoek. Er is een intervisiebijeenkomst georganiseerd voor POH-GGZ, waarin zij de mogelijkheid hadden ervaringen uit te wisselen met andere deelnemende POH-GGZ. Ook behandelaren van verschillende instanties zijn op de hoogte gebracht van het onderzoek en gevraagd om potentiële deelnemers aan te melden voor het onderzoek.
Het E-health programma is momenteel niet meer beschikbaar. We zijn ons aan het oriënteren op het breder beschikbaar maken van het E-health programma, ook via een onderwijs account zodat studenten gebruik kunnen maken van de modules om te kunnen oefenen met het aanbieden van terugvalpreventie.
Het project leverde de volgende resultaten op:
"Ik vind het heel nuttig om mijn eigen bewustwording te verhogen, zodat ik me meer bewust ben van de invloed die ik kan hebben en dat ik daardoor actiever bezig ben met mijn eigen herstel."