Blessures zijn voor geen enkele sporter leuk, maar als je een fysieke beperking hebt kan een sportblessure extra vervelend zijn. Met dit onderzoek willen we het aantal blessures in de aangepaste sport verminderen. Dit doen we door een online interventie te ontwikkelen die mensen hun gedrag laat aanpassen als zij klachten hebben. De doelgroep is volwassen sporters met een fysieke beperking (beperking in bewegen), al dan niet uitkomend in competitieverband binnen diverse aangepaste sporten en beweegactiviteiten. Minder blessures betekent minder kosten aan zorg, minder uitval in de sport en hierdoor zijn mensen met een fysieke beperking gemiddeld beter in staat om hun gezondheid te behouden, waar ze ook profijt van hebben in hun dagelijks leven.
Het doel van TIPAS (Tailored Injury Prevention in Adapted Sports) is:
De interventie is na het onderzoek beschikbaar voor wetenschap en praktijk. Implementatie is mogelijk via sportbonden en onderwijs aan professionals in de sport. Uitkomsten kunnen ingezet worden in de begeleiding van mensen met een fysieke beperking naar een actieve leefstijl.
Dit ZonMw-project wordt uitgevoerd door kennisinstellingen (Amsterdam UMC, Hogeschool Inholland) in samenwerking met diverse partijen zoals Sportpartners (sportbonden, gehandicaptensport Nederland) en revalidatieinstellingen (Reade).
De onderzoekers doorlopen in dit project een aantal stappen:
Er is weinig bekend over welke blessures er voorkomen bij aangepaste sporters en ook welke blessures er het meeste voorkomen per sport. Dit onderzoek gaat onze studenten van de opleiding Sportkunde, en dan met name de vierdejaarsstudenten met uitstroomprofiel Aangepast sporten, daar meer inzicht in geven. Inzicht in welke barrieres en facilitatoren sporters en trainers ervaren bij het volgen van de interventie, geven ons inzicht in waar we vooral op moeten inzetten bij de begeleiding van een interventie.
Inzicht in of de interventie werkzaam is en waarom wel of niet, kunnen we meenemen in het onderwijs, waar we de studenten leren om interventies te ontwikkelen voor een cliënt. Wat is het gedrag van sporters met een fysieke beperking als ze een blessure hebben? Is dat gedrag bevorderend voor het herstel? En hoe kan je dat beïnvloeden? Dat zijn onderwerpen die we uit dit project mee kunnen nemen naar het onderwijs.
Het werkveld betreft alle sporters met een fysieke beperking maar ook iedereen die met deze sporters werkt: coaches, trainers, verenigingen, sportbonden. Als de online interventie er straks is, kan deze ingezet worden en kunnen blessures verminderd worden. Ook is er bekend welke barrières en facilitatoren er zijn en kan dit worden meegenomen in de begeleiding.
Aangepaste sportverenigingen/bonden kunnen aangepaste sporters (laten) aanmelden voor de cohortstudie (in kaart brengen van blessures, najaar 2020) of voor de RCT die in 2022 gaat plaatsvinden (testen van de interventie). Ook kunnen zij later in het traject tijdens de implementatie betrokken worden.
Een online tool die sporters met een fysieke beperking advies geeft over wat verstandig is om te doen met hun klachten, zodat ze geen blessure ontwikkelen of dat ze sneller herstellen. De tool is geïmplementeerd en toegankelijk voor sporters in de dagelijkse praktijk. Kennis over de resultaten wordt gedeeld met verenigingen bonden en coaches/trainers zodat zij hun sporters kunnen wijzen op de tool.