
Caribische Nederlanders bezitten de Nederlandse nationaliteit en hebben daarmee wettelijk recht op toegang tot het rechtssysteem en reguliere basisvoorzieningen in Nederland. Het Nederlandse socialezekerheidsstelsel en rechtssysteem zijn immers gebaseerd op gelijke rechten en toegang voor alle ingezetenen, ongeacht afkomst.
Toch blijkt in de praktijk sprake te zijn van uitdagingen en ongelijkheden. Nadat zij zich in Nederland vestigen, ervaren Caribische Nederlanders verschillende (juridische) problemen rondom burgerschap, inkomen, werk(gelegenheid), huisvesting en gezondheidszorg. Deze problemen worden vaak verergerd door een taalbarrière en ervaringen met discriminatie.
Daarnaast bestaan er belemmeringen in de toegang tot (rechts)hulp. Er is regelmatig sprake van een gebrek aan kennis over rechten en plichten in Nederland, en over instanties die (rechts)hulp bieden - zoals het Juridisch Loket of de huurcommissie. Ook kan de weg naar de rechtbank als complex of onbekend ervaren worden. Zelfs wanneer zij wel over deze kennis beschikken, spelen handelingsverlegenheid, angst of schaamte een rol, mede door culturele en sociale verschillen.
In dit project willen we inzicht verkrijgen in hoe Rotterdammers met een Caribische achtergrond omgaan met juridische problemen rondom basisvoorzieningen, en onderzoeken wat er nodig is om de toegang tot (rechts)hulp te verbeteren.
Met Caribische Nederlanders bedoelen we personen uit het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk: Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Op gemeentelijk niveau staan de meeste Caribische Nederlanders ingeschreven in Rotterdam, gevolgd door Den Haag en Dordrecht. In dit onderzoek focussen we op Caribische Nederlanders in Rotterdam.
We nemen interviews af bij Caribische Nederlanders die ingeschreven staan of woonachtig zijn in Rotterdam. Met deze interviews willen we inzicht krijgen in de ervaringen van Rotterdammers met een Caribisch-Nederlandse achtergrond met betrekking tot juridische problemen. We onderzoeken hoe zij omgaan met deze problemen, welke (rechts)hulp zij daarbij al dan niet voor inzetten en welke hulpbehoeften zij op dit gebied hebben om de toegang tot (rechts)hulp te verbeteren. De bevindingen beschrijven we in een onderzoeksrapport dat we delen met belanghebbenden.
Met dit onderzoek willen we bijdragen aan twee doelen. Enerzijds helpen we Caribische Nederlanders om juridische problemen rond basisvoorzieningen tijdig en effectief aan te pakken. Anderzijds bieden we (rechts)hulpverleners handvatten om beter aan te sluiten bij de behoeften van deze doelgroep. We richten ons daarbij op wat mensen nodig hebben om daadwerkelijk in actie te komen bij juridische problemen. Zo verkleinen we de drempels tot (rechts)hulp vanuit verschillende invalshoeken.
"Door de ervaringen en hulpbehoeften van Caribische Nederlanders om te zetten in concrete verbeterpunten, zorgen we dat hun stem gehoord wordt én dat (rechts)hulp hen sneller en effectiever bereikt."