Dr. Martin Blaakman is sinds september 2022 associate lector Toegankelijkheid van het Recht, onderdeel van het kenniscentrum Business, Finance & Law. Binnen het lectoraat verbreedt Martin de formeel-juridische focus met een maatschappelijke en democratische benadering. Daarbij gaat het niet alleen om toegankelijk juridische dienstverlening, maar ook om zaken als rechtvaardigheid, sociale gelijkheid en democratie.
Onderzoeksvraagstukken richten zich op het gemis van basisvoorzieningen in relatie tot het rechtssysteem. Daarnaast richt het lectoraat zich op de beleving van onrecht en hoe burgers kijken naar het rechtssysteem. Tot slot wordt het perspectief van de jurist meegenomen in de vraag welke speelruimte die heeft om onrecht te signaleren en aan te pakken.
Martin zoekt de koppeling tussen onderzoek, onderwijs en praktijk. Hiervoor betrekt hij docenten en studenten bij onderzoeksprojecten en zoekt hij de samenwerking met tal van partners in het werkveld die een rol spelen bij vraagstukken rond recht en rechtvaardigheid, met name in de regio Rotterdam. Dat zijn onder meer organisaties en professionals in de juridische dienstverlening, de (kinder)ombudsman Rotterdam, de gemeente Rotterdam en maatschappelijke organisaties.
Uit onderzoek onder Oekraïense ontheemden blijkt dat werken vaak niet genoeg is om financieel rond te komen. Veel Oekraïners werken hard, maar blijven kwetsbaar: een derde heeft meer uitgaven dan inkomsten, en velen maken zich zorgen over hun inkomen. Met de geplande invoering van de eigen bijdrage voor gas, water en elektra vanaf 2025 ontstaat extra druk, vooral voor Oekraïense alleenstaande ouders. Dit onderzoek van lector Martin Blaakman laat zien dat werken weliswaar bijdraagt aan zelfredzaamheid, maar dat financiële zekerheid voor deze groep verre van vanzelfsprekend is.
Martin Blaakman is naast zijn lectorschap actief binnen het Class-Conscious Academics Network, een netwerk ter ondersteuning van eerstegeneratiestudenten aan de Universiteit Utrecht. Daarvan is hij mede-initiatiefnemer.
Martin studeerde Filosofie en behaalde zijn eerstegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Zijn eerste werkervaring deed hij op bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst waar hij onder meer een adviesfunctie bekleedde en de dilemma’s zag die ontstonden tussen ontwikkeling en uitvoering van beleid. Hij maakte de overstap naar de Nationale Ombudsman om onrecht veroorzaakt door overheidsbeleid aan te kaarten. Martin promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over discriminatie en onbewuste vooroordelen en was voor zijn komst naar Hogeschool Inholland docent aan de Universiteit Utrecht.
Martin is een filosoof die graag met beide voeten in de klei staat. Daar, in de praktijk, wil hij met zijn expertise en onderzoek vraagstukken rond sociale gelijkheid en rechtvaardigheid aanpakken. Hij is gedreven door deze inhoud, betrokken en meelevend. Martin woont in Leiden met zijn partner en twee kinderen.
"Studenten moeten leren onrecht te signaleren en daar iets aan te doen. Daar worden ze betere juristen van."