Prof. dr. ir. Monique van der Veen is recent benoemd tot lector Samenwerken Aan Mondgezondheid (SAM), onderdeel van kenniscentrum Gezondheid, Sport en Welzijn. Daarmee is zij ook betrokken bij het Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn, waar haar lectoraat programmatisch aan bijdraagt. Het lectoraat SAM heeft tot doel gezondheidsverschillen in de mondzorg te verkleinen door mondzorg te integreren als volwaardig onderdeel van de zorg- en welzijnsdisciplines. Mondgezondheid vormt een spiegel van iemands algehele gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Vaak hangt iemands mondgezondheid samen met de sociaal-economische positie waarin iemand verkeert. Helaas zien we dat mensen in kwetsbare omstandigheden minder goede toegang hebben tot zorg en minder mogelijkheden voor een gezonde leefstijl.
Moniques lectoraat draait om samenwerken. Door middel van participatief actie-onderzoek betrekt zij zorgcliënten, burgers en professionele stakeholders in publieke zorg, gezondheidszorg, sociale zorg, welzijn, onderwijs, overheid en wetenschap. Het doel is het co-creëren van interventies gericht op gezondheidsbevordering die passen bij de behoeftes en wensen van de kwetsbare doelgroep. Monique kiest bewust voor deze onderzoeksbenadering omdat ze wil dat interventies goed in de praktijk zijn toe te passen en daar worden geaccepteerd en geïntegreerd. Doordat studenten betrokken zijn bij het onderzoek laten resultaten zich makkelijk vertalen naar het onderwijs.
Monique is sinds 2024 lector Samenwerken Aan Mondgezondheid bij Inholland. Verder is zij docent bij Inholland en als hoogleraar en sectiehoofd werkzaam bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Daarnaast is ze verbonden aan het Amsterdam Public Health (APH) onderzoeksinstituut.
Monique studeerde Technische Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen waar ze in 1995 promoveerde op een optische methode om wortelcariës in een vroeg stadium te diagnosticeren. Ze vertrok naar Indianapolis voor een positie als assistent professor aan de IUPUI-universiteit waar ze onderzoek deed naar QLF-cameratechniek om glazuurcariës vroeg te kunnen detecteren en te kwantificeren. In 1997 keerde ze terug naar Nederland om in het bedrijfsleven verder te werken aan de doorontwikkeling van de QLF-camera. Daarnaast werkte ze als gastwetenschapper bij ACTA. In 2007 verruilde Monique het bedrijfsleven voor de wetenschap en combineerde ze een baan als universitair docent bij ACTA en als lecturer aan de universiteit van Liverpool. Twee jaar later begon ze naast haar baan bij ACTA als onderzoeker en docent Mondzorgkunde bij Inholland. Ze is actief in verschillende wetenschappelijke verenigingen zoals the Organisation for Caries Research (ORCA).
Monique is een wetenschapper voor wie de maatschappelijke vraag boven de grenzen tussen verschillende disciplines gaat. Is er een vraagstuk waarvoor zij zich op een nieuw vakgebied moet ontwikkelen, dan gaat zij die uitdaging graag aan. Het belang van een leven lang ontwikkelen probeert ze door te geven aan haar studenten. Dromen bereik je door te denken in mogelijkheden en niet in beperkingen.