Prof. Dr. Patrick Huntjens is lector Sociale Innovatie en Duurzaamheidstransities bij het RIC-AFL, en tevens hoogleraar Governance of Sustainability Transitions, een persoonlijke leerstoel bij Maastricht Sustainability Institute (MSI) van de School of Business and Economics (SBE), Universiteit Maastricht. Patrick is verder voorzitter van de Participatietafel Voedseltransitie (2021-2025) van DuurzaamDoor, een multistakeholder kennis- en innovatieprogramma van de Nederlandse overheid.
Ook is Patrick auteur van de internationaal bekroonde bestseller 'Towards a Natural Social Contract’ (2021). Lees hier meer over het Natuurlijk Sociaal Contract.
Verder is Patrick door de Verenigde Naties benoemd als Lead Author IPBES Transformative Change Assessment, voor het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES). Deze organisatie richt zich op de wereldwijde ecologische crisis.
Zijn inzet voor onderzoek en onderwijs bleef niet onopgemerkt: Patrick is uitgeroepen tot ‘Lector van het Jaar 2021’, en samen met zijn studenten winnaar van de Nationale Hackathon Circulaire Economie 2021.
Zijn onderzoek richt zich op sociale / maatschappelijke innovaties die de impact (kunnen) hebben van een doorbraak- of systeeminnovatie, in het bijzonder gericht op de transitie naar een duurzame, gezonde en rechtvaardige samenleving. In het onderzoek staan governance-vraagstukken centraal, met aandacht voor kwesties als collectief leren, transdisciplinair samenwerken, inclusiviteit, politiek en macht in transities, en voortbouwend op het brede veld van governance en innovatiestudies, complexiteitstheorie en systeemtheorie.
Actueel onderzoek richt zich onder andere op:
Samenwerking is gericht op gezamenlijke kennisontwikkeling over maatschappelijke innovaties en deze kennis inzichtelijk en toegankelijk te maken, door nieuwe kennis en/of inzichten direct toe te passen in de 5 O’s (onderwijs, ondernemers, onderzoek, overheid en omgeving).
Patrick heeft een multi-disciplinaire achtergrond als ecoloog (Radboud Universiteit) en politicoloog (UvA, cum laude) en is gepromoveerd (magna cum laude) als complexe systeemwetenschapper (Universiteit Osnabruck, Duitsland). Hij heeft in de afgelopen 20 jaar in meer dan 40 landen gewerkt. Van 2017-2019 werkte hij als directeur van The Hague Humanitarian Cooperative for Water (HHCW), van 2013-2017 als Head of Water Diplomacy and Climate Governance bij The Hague Institute for Global Justice, en van 2011-2013 was hij directeur van de Stichting Water Partner. Bij de WUR was hij coördinator van het Centre of Excellence - Governance of Climate Adaptation van 2010-2012, en van 2006-2010 was hij coördinator van EU-Asia relaties op het thema ‘water governance’ in het door de EU gefinancierde multi-stakeholder platform ASEM-Waternet. In de periode 2000-2006 werkte hij als beleidsmedewerker bij verschillende ministeries (I&M en BUZA) en als internationaal adviseur bij RoyalHaskoning DHV.
Huntjens heeft een multidisciplinaire achtergrond als bioloog en politicoloog/internationale betrekkingen (cum laude) en is bestuurskundig gepromoveerd (magna cum laude) op governance of climate adaptation in samenwerking met Elinor Ostrom (Nobelprijswinnaar Economie in 2009). Een overzicht van zijn academische publicaties is hier te vinden.
Huntjens heeft 20 jaar werkervaring in meer dan 40 landen in zowel de private als de publieke, non-profit en academische sectoren. Zijn standpunt is dat je niets aan kennis hebt als je het niet effectief communiceert en gebruikt. Onder dit mom zet hij zijn kennis ook in als internationaal teamleider, bemiddelaar, procesmanager en facilitator in participatieve en adaptieve planprocessen. Zo was hij van 2013 tot 2017 Head of Water Diplomacy and Climate Governance bij The Hague Institute for Global Justice, en van 2014 tot 2015 bemiddelaar (Track II) in het waterconflict tussen Israël en Palestina, in opdracht van het Geneva Initiative en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Andere opdrachtgevers waren de Wereldbank, Verenigde Naties, Europese Commissie, verschillende regeringen en maatschappelijke organisaties.
In Patricks internationale bestseller Towards a Natural Social Contract (2021) pleit hij voor een samenleving die humaner en eerlijker is, en vooral minder destructief voor mens en natuur.
Patrick beoogt een noodzakelijke transitie: van een individualistische samenleving gericht op economische groei, naar een meer ecocentrisch en regeneratief model.
Zijn werk bleef niet onopgemerkt – integendeel. Patrick won met zijn boek de Nautilus Book Award 2022, een prestigieuze internationale literatuurprijs.
Een sociaal contract vormt de basis van onze samenleving en democratie. Het is een impliciete afspraak tussen burgers onderling, de overheid en andere partijen over de inrichting van de samenleving.
Willen we een eerlijke, duurzame samenleving, dan is een nieuw verbond nodig: een Natuurlijk Sociaal Contract. Wil je hier meer over lezen, zien en horen?
Patrick Huntjens was te gast bij Onderzoekers over de Toekomst. In deze podcastserie delen lectoren van Hogeschool Inholland hun visie over de toekomst van onze wereld. Patrick deelde zijn opvattingen over hoe het Natuurlijk Sociaal Contract ons kan helpen in onze weg naar een duurzamere toekomst.