Rogier Nijssen is lector Slimme Materialen voor de Energietransitie. Onder de vlag van het kenniscentrum RIC-TOI doet hij praktijkgericht onderzoek om praktijkkennis met betrekking tot composieten in te bedden in het onderwijs van diverse technische opleidingen. De focus hierbij ligt op toepassingen en gebruik van composieten waar winst wordt behaald ten opzichte van ‘ouderwetse’ materialen op het gebied van gewicht, energiegebruik en operationele duurzaamheid.
Studenten, docenten en bedrijven kunnen meedoen aan onderzoeksprojecten van Nijssen. Studenten kunnen afstuderen in de projecten. Bedrijven kunnen met behulp van docenten en studenten kennis genereren om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken met betrekking tot composieten.
De expertises van Rogier Nijssen liggen in composieten en windenergie, meer specifiek de bouw, constructie, en beproeving van rotorbladen. Deze expertise heeft hij grotendeels opgedaan tijdens zijn werk bij Kenniscentrum WMC (sinds 2018 onderdeel van LM Wind Power).
Bij Inholland ligt zijn expertise in brede kennis van composieten en de branche, en natuurlijk het geven van onderwijs en het opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.
Sinds 1 oktober 2019 werkt Rogier, naast zijn werkzaamheden bij Inholland, als onderzoeker duurzame energie bij TNO.
Rogier Nijssen studeerde Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en promoveerde hier vervolgens in 2006. Naast zijn functie als lector werkt tevens bij het Knowledge Centre Wind turbine Materials and Constructions (WMC), waar hij onderzoek doet naar levensduur van composieten en composietconstructies, vooral voor toepassingen in rotorbladen voor windturbines.
Rogier is getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij speelt graag maar slecht muziek en houdt van (post-apocalyptische) science fiction en B-films.
"Het mooiste geluid dat je op een werkdag kunt horen is ‘klik’ (van een idee dat áánkomt, een bedrijf dat aansluit, een student die aan een mooie opdracht gekoppeld wordt en het koffie-apparaat dat je kopje gevuld heeft)."
Rogier was te gast bij de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst. Samen met lector Perica Savanović ging hij in gesprek over het belang van samenwerken voor een betere transitie. De lectoren menen dat de energietransitie alleen kan slagen als we inzien dat deze van ons allemaal is. Dat vraagt om een integrale, optimistische aanpak, waarbij we over alle grenzen heen kijken. Benieuwd hoe we volgens Rogier en Perica naar een duurzame toekomst kunnen gaan?