Welkom! Inholland respecteert je privacy. Deze website maakt gebruik van cookies om je bezoek makkelijker en persoonlijker te maken, de site te verbeteren en om marketingactiviteiten te kunnen doen. Wanneer je op ‘Ja, ik accepteer’ klikt geef je hier toestemming voor.
Samenvatting
Inleiding
Bij het beoordelen van röntgenbeelden worden fracturen vaak gemist. Artificial intelligence (AI) voor de detectie van fracturen in röntgenbeelden laat een hoge sensitiviteit en specificiteit zien en kan medisch specialisten bijstaan in hun werkzaamheden.
De onderzoeksvraag is:
“Wat is de sensitiviteit en specificiteit ten opzichte van de gouden standaard* van artificial intelligence, medisch specialisten en de combinatie van de twee, voor de detectie van fracturen in röntgenfoto’s zoals beschreven in wetenschappelijke literatuur van de afgelopen vijf jaar?”.
*De gouden standaard bestaat uit radiologierapporten, medisch specialisten en/of andere modaliteiten waarmee een fractuur vastgesteld wordt in röntgenbeelden.
Methoden
Het onderzoek betreft een systematisch literatuuronderzoek in opdracht van het lectoraat Medische Technologie Hogeschool Inholland Haarlem en het Noordwest ziekenhuis (NWZ) Alkmaar. In PubMed zijn 19 artikelen gevonden middels een zoekstrategie. De belangrijkste gegevens zijn genoteerd in een data-extractietabel waarna de artikelen gescoord zijn op kwaliteit. Naderhand zijn gewogen gemiddelden berekend van de sensitiviteit en specificiteit van het AI-systeem, medisch specialisten en een combinatie van de twee.
Resultaten
De sensitiviteit en specificiteit van het AI-systeem is gemiddeld 89,2% en 91,2%. De sensitiviteit en specificiteit van medisch specialisten zonder gebruik van AI is gemiddeld 79,0% en 88,5%. Met AI als hulpmiddel is dit hoger: 87,5% (8,5% hoger) en 93,7% (5,2% hoger).
Discussie
AI als hulpmiddel voor medisch specialisten laat een verhoging van de sensitiviteit van 8,5% en van de specificiteit van 5,2% zien. Echter is deze conclusie vastgesteld op basis van slechts drie artikelen en is het daarom onduidelijk hoe betrouwbaar dit is.
Conclusie
AI kan met hoge precisie fracturen detecteren in röntgenbeelden. De sensitiviteit kan mogelijk tot 8,5% verhoogd worden en de specificiteit met 5,2% als medisch specialisten gebruik maken van AI als hulpmiddel. De volgende stap is onderzoeken hoe effectief AI in te zetten is in de praktijk zodat fracturen die nu in de praktijk gemist worden sneller worden gedetecteerd.