Welkom! Inholland respecteert je privacy. Deze website maakt gebruik van cookies om je bezoek makkelijker en persoonlijker te maken, de site te verbeteren en om marketingactiviteiten te kunnen doen. Wanneer je op ‘Ja, ik accepteer’ klikt geef je hier toestemming voor.
Samenvatting
Medische beeldvorming met röntgen komt frequenter voor en de stralingsbelasting van patiënten neemt toe. Het vaststellen van Diagnostische Referentie Niveaus (DRN’s) kan bijdragen aan de stralingsbescherming. Vanuit het RIVM en de beroepsgroep is er behoefte aan nieuwe geactualiseerde DRN’s. Het doel van dit onderzoek is het bijdragen aan de vervulling van deze behoefte. Daarom luidt de onderzoeksvraag: Wat is het lokale diagnostische referentieniveau voor de gehele database patiënten en voor de patiëntencategorieën geslacht, leeftijd en gewicht bij een abdomen niersteen verrichting op de dual energy CT-scanner in het Franciscus Gasthuis & Vlietland?
Voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag is data retrospectief verzameld in de periode van 2017 tot 2022. De inclusiecriteria waren patiënten ≥18 jaar en zij die enkel gescand waren met het nierstenenprotocol. Patiënten zonder geregistreerd gewicht en waarbij geen toestemming is verleend voor onderzoek zijn geëxcludeerd. Van de gehele database en per patiëntencategorie is de 75-percentielwaarde van CTDI en DLP bepaald. Deze zijn m.b.v. Excel in de Resultaten gepresenteerd in tabellen, spreidingsdiagrammen en boxplots.
De belangrijkste bevinding is het DRN van de gehele database. Dit is een CTDI van 15,4 mGy en een DLP van 156,1 mGy*cm waarbij het gemiddelde gewicht 88,4 kg is. Het DRN voor het gemiddelde gewicht van een Nederlander (77kg) [3] en het DRN voor vrouwen, ≤50 jaar en ≤90 kg is lager dan het gehele DRN. De andere categorieën hebben een hoger DRN.
De CTDI is hoger en het DLP is lager dan de waarden gevonden uit de literatuur. Door de kleine onderzoekspopulatie in dit onderzoek zijn niet alle conclusies significant. Deze zijn alleen generaliseerbaar voor binnenlandse ziekenhuizen of landen met dezelfde karakteristieken in de onderzoekspopulatie met hetzelfde scanprotocol.
Het advies voor vervolgonderzoek en de praktijk is om o.a. een grotere onderzoekspopulatie te gebruiken en een weegschaal te plaatsen bij de CT-scanner.