Welkom! Inholland respecteert je privacy. Deze website maakt gebruik van cookies om je bezoek makkelijker en persoonlijker te maken, de site te verbeteren en om marketingactiviteiten te kunnen doen. Wanneer je op ‘Ja, ik accepteer’ klikt geef je hier toestemming voor.
Het werken met een signaleringsplan ter preventie van terugval bij patiënten met anorexia nervosa.
Dit document is een handleiding voor hulpverleners om in samenwerking met patiënten van 18 jaar en ouder met anorexia nervosa een Terugvalpreventieplan op te stellen en ermee te werken. Het Werkboek Terugvalpreventie (zie bijlage 1) dient ter ondersteuning om tot een goed Terugvalpreventieplan te komen. Het Terugvalpreventieplan kan gebruikt worden om dreigende terugval vroegtijdig te onderkennen en om doelgerichte preventieve acties in te
zetten om een feitelijke terugval af te wenden.
Het Terugvalpreventieplan maakt onderdeel uit van het behandelplan en kan zowel klinisch, dagklinisch als poliklinisch worden toegepast. Naast hulpverleners en patiënten kunnen ook mensen uit hun directe omgeving ermee leren werken (verder in dit document genaamd: direct-betrokkenen. Hierbij kan gedacht worden aan ouders / partner / vrienden / familie / huisgenoten etc.).
Om deze handleiding goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Deel 1 van de Richtlijn Terugvalpreventie doorgelezen te hebben. Hierin staan de theoretische onderbouwing en aanbevelingen beschreven. De kennis van deze achtergrondinformatie is nodig om effectief met het werkboek en het Terugvalpreventieplan te kunnen werken.
Deze praktische handleiding voor hulpverleners beschrijft stapsgewijs hoe met de patiënt het Werkboek Terugvalpreventie ingevuld kan worden om uiteindelijk tot een individueel Terugvalpreventieplan te komen.