Verzilting: een groeiende dreiging voor boeren

Auteurs
Linda Snippe, Maaike Schaap, Wolter van der Kooij
Soort object
Andersoortig materiaal
Datum
2024
Samenvatting
Deze aflevering gaat over verzilting. Verzilting betekent dat er geleidelijk steeds meer zout in de bodem en het water terechtkomt. Een hoger zoutgehalte heeft grote impact op de agrarische sector. De meeste land- en tuinbouwgewassen hebben namelijk zoet water nodig om goed te kunnen groeien. In deze podcast bespreken we wat precies de gevolgen zijn van verzilting voor boeren, welke oplossingen er zijn om ermee om te gaan, en de maatregelen die een boer op het eigen bedrijf kan nemen. Linda Snippe, onderzoeker bij Hogeschool Inholland, gaat hierover in gesprek met Wolter van der Kooij en Maaike Schaap. Wolter is lector agrarisch waterbeheer bij Aeres Hogeschool Dronten. Hij onderzoekt allerlei mogelijkheden om het watersysteem in landbouwgebieden robuuster te maken en zoekt daarbij met name naar natuurlijke oplossingen die makkelijk inpasbaar zijn. Hij werkt daarbij samen met andere agrarische hogescholen, waterschappen en het bedrijfsleven. Maaike is docent-onderzoeker bij het lectoraat Agrarisch Waterbeheer van Aeres Hogeschool Dronten. Zij houdt zich bezig met waterbeheer in het landelijk gebied, waarbij klimaatadaptatie en waterkwaliteit een grote rol spelen. Zij benadert deze vraagstukken vanuit de disciplines milieu/bodem en water en educatie en kennisdeling. Centrale vragen in dit gesprek zijn: “Waar moeten we, bij het thema verzilting, aan denken? Wat zijn de gevolgen voor de agrariërs? En wat kan er aan gedaan worden?”