Stagediscriminatie? Hoeft niet!

"Na de sollicitatie zeiden ze: ‘We bellen je binnen een paar dagen terug.' Maar ik hoorde niets, werd niet gebeld en kreeg geen mail..."

  

Esra, geïnterviewde

Stel je voor...

Je wilt graag stagelopen bij die ene organisatie. Je solliciteert, maar je mails worden niet beantwoord. Dan hoor je dat jouw klasgenoot, met een Nederlandse naam, wel een stageplek heeft gekregen bij die organisatie. Sterker, hij vertelt je dat ze nog steeds op zoek zijn naar stagiaires...

Of je wordt uitgenodigd voor een gesprek en bij binnenkomst kijken ze je geschokt aan. De eerste vraag die ze je stellen? Of je ervoor open staat om je hoofddoek af te doen.

Dat is stagediscriminatie. Een vorm van discriminatie waar sprake van is als studenten niet in aanmerking komen voor een stageplaats vanwege hun etniciteit, uiterlijk, religie, seksuele voorkeur, sekse of leeftijd. En dat is verboden in Nederland.

Studenten en onderzoekers van Hogeschool Inholland zijn, samen met Skyhigh TV en met subsidie van Instituut Gak, op zoek gegaan naar de verhalen achter stagediscriminatie. Wat doet het met studenten? En wat zouden bedrijven en docenten die stageplekken aanbieden eraan kunnen doen om stagediscriminatie tegen te gaan?

De resultaten uit het onderzoek, de tips die hieruit volgen, de documentaire Liever Fleur dan Fatima en zeven videoportretten die Skyhigh TV maakte, delen we op deze website. Zodat we in de nabije toekomst kunnen zeggen: Stagediscriminatie? Hoeft niet!

Manifest tegen stagediscriminatie

Op 13 juli 2022 is het manifest tegen stagediscriminatie hoger onderwijs ondertekend  door hogescholen, universiteiten, de ministeries van OCW en SWZ, studentenorganisaties en werkgevers. Studenten moeten op zo’n manier worden begeleid dat iedereen een gelijke kans heeft op een stageplek.

“We zetten vandaag een belangrijke stap naar kansengelijkheid voor al onze studenten, ongeacht hun migratieachtergrond, kleur, seksuele oriëntatie, gender, religie, of functiebeperking”, zegt collegelid Mieke van den Berg. “De veelheid en diversiteit aan ondertekenaars vandaag onderstreept de kracht en de boodschap van dit manifest: alleen door een gezamenlijke aanpak kunnen we stagediscriminatie tegengaan.”

Lees het volledige nieuwsbericht

Bekijk het manifest


 In het kader van het project Stagediscriminatie? Hoeft niet! maakte Skyhigh TV de documentaire Liever Fleur dan Fatima.   

 

Kijk hier voor alle videoportretten!

Over stagediscriminatie

Stagediscriminatie? Hoeft niet! is een project van Hogeschool Inholland en Skyhigh TV. Op deze website staan tips en aanbevelingen die gebaseerd zijn op onderzoek door de onderzoekers van de onderzoekslijnen Diversiteitsvraagstukken en Inclusion and the Creative Industries, en studenten vanuit verschillende opleidingen.

Over dit project

Wanneer stagediscriminatie bespreekbaar wordt, is het makkelijker er iets aan te doen.

Lees verder

Tips

Alle tips op een rijtje. Kijk naar sollicitatietraining van Idris en naar Mourad over videosolliciteren.

Lees verder

Onderzoek

Klik hier voor het onderzoeksrapport, literatuurverwijzingen en leestips.

Lees verder

Brandon Solo 3

Voor studenten 

De ervaring met stagediscriminatie maakt onzeker. Kijk naar de filmpjes van Soleil waarin zij vertelt over haar ervaring en Yassir die een stagehuis runt.

Lees verder

Soleil Solo

Voor werkgevers

Werkgevers komen er in de verhalen van studenten niet goed af. Dat kan beter! Kijk naar het advies van Somya en naar het filmpje van Halima, die als Tessa wél werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Lees verder

Hasan Solo

Voor docenten

Studenten vragen ook dat docenten ze beter voorlichten en meer ondersteunen. Kijk naar het filmpje van Roos en Nica die diversiteitstrainingen geven.

Lees verder

“Ze vroegen of ik mijn hoofddoek af wilde doen. Toen zei ik: ik vraag toch ook niet of u uw broek uit wilt doen..."

Essen, geïnterviewde

Stagediscriminatie? Wij helpen (elkaar)!

Wil jij, als student van Inholland, onderzoek doen naar stagediscriminatie? Wij zijn altijd op zoek naar mensen die samen met ons onderzoek willen doen. Neem dan contact op met Joke Hermes of Machteld de Jong. Je kunt ook contact met ons opnemen als je zelf stagediscriminatie ervaart. Of als je feedback hebt, want ook die ontvangen we graag!

Dit zijn de partners van het project

Inholland

Het onderzoek is uitgevoerd dankzij een bijdrage van Instituut Gak. Lectoren Machteld de Jong en Joke Hermes hebben samen met: Anna de Jongh | Evi van Haaster | Aanaa Ahmed | Anam Munir | Crisdinho Nlandu | Noor Mohamed | Lies Brabander | Khadija Azahaf | Inge de Frank | Shirin Hajimirzaalian | Sylvana Čopra | Francisca Derrez | Eva van der Plas | Uday Sharma | Ezgi Kiliç | Simone Attias | Eline van Rooij | Jemima Eckhorst | Birol Ona | Sjaak Toonen | Tjitske Lovert | Thomas Glaudemans 60 studenten, enkele werkgevers en docenten geïnterviewd. Citaten uit de interviews zijn geanonimiseerd opgenomen op deze website. De tips zijn afkomstig van de geïnterviewden en komen uit de literatuur. Hier is ook het onderzoeksrapport te vinden.

Instituut Gak

Instituut Gak wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de sociale zekerheid in Nederland door financiële ondersteuning van onderzoek, projecten en leerstoelen.

Meer informatie is te vinden op www.instituutgak.nl

 

Skyhigh TV

Skyhigh TV is een onafhankelijk productiebedrijf. Hierbij gaat het om het produceren, ontwikkelen en verkopen van televisieprogramma's en formats. Het bedrijf produceert televisieprogramma's voor verschillende omroepen. Naast televisie richt Skyhigh TV zich ook op bedrijfs- en voorlichtingsfilms. Skyhigh TV produceert tv-programma’s voor zowel de publieke als de commerciële omroepen en heeft de ambitie om met zoveel mogelijk eigen formats mooie tv voor de Nederlandse markt te maken en deze programma’s internationaal te verkopen. Enkele succesvolle Skyhigh TV-programma’s zijn: De slimste mens, Over mijn lijk en Het familiediner; programma’s waar creativiteit hand in hand gaat met kwaliteit.

Nieuws vanuit Stagediscriminatie? Hoeft niet!

Heb je vragen of feedback?

We staan je graag te woord!

Joke Hermes
Joke Hermes
Joke Hermes
lector
Lectoraat
E-mail
Machteld de Jong
Machteld de Jong
Machteld de Jong
lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail