Associate degree Sociaal Werk deeltijd

Je richt je op het meedoen en activeren van mensen met een beperking of psychische stoornissen.

Ad Sociaal Werk deeltijd

Voor wie

Jij levert graag een betekenisvolle bijdrage aan een inclusieve, duurzame en veerkrachtige samenleving;

Jij wilt je verder ontwikkelen en bekwamen in de complexe problematiek van de gezondheidszorg;

Jij kunt je goed verplaatsen in een ander;

Jij kunt een breed spectrum aan zorgvragen overzien;

JIj bent kritisch en durft een standpunt in te nemen bij lastige dilemma's;

Jij durft kritisch te kijken naar jezelf en staat open voor feedback van cliënten en vakgenoten.

Spreekt dit jou aan? Dan ben je perfect voor de nieuwe deeltijdopleiding Ad Sociaal Werk, gehandicaptenzorg!

Studieprogramma Ad Sociaal Werk

De tweejarige opleiding Ad Sociaal Werk in deeltijd combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in twee jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Deze Ad Sociaal Werk richt zich vooral op de gehandicaptenzorg, met praktijkgerichte modules als ‘Het begeleiden van mensen met een licht verstandelijk beperking’; ‘Gezondheid en Leefstijl’ en ‘Methodiek op maat’.

In de gehandicaptenzorg is behoefte aan specifiek geschoolde professionals vanwege de complexiteit van het werk. Je ontwikkelt je verder in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking met complexe problematiek. Je doet actuele kennis op, vergroot je vaardigheden en werkt verder aan je professionele ontwikkeling.

Studieprogramma

Studieprogramma

Bij deze tweejarige deeltijdopleiding heb je een vaste studiedag per week op de locatie van Inholland in Alkmaar, waardoor je genoeg begeleiding krijgt. Het studieprogramma is opgebouwd uit zeventien modules. Het geleerde pas je direct toe in je werk.

Jaar 1

Jaar 1

Eerste semester
In het eerste semester leer je mensen met een (licht) verstandelijke beperking te begeleiden. Je stelt een begeleidingsplan op en voert deze (gedeeltelijk) uit. Je gaat daarbij methodisch te werk en sluit aan bij de behoefte van de cliënt. Vooral levensvragen als rouw, verlies, seksualiteit, intimiteit, relaties en eenzaamheid spelen hierbij een rol. Ook leer je systeem- en netwerkgericht werken. Met deze kennis kun je de cliënt, de familie en het netwerk ondersteunen en actief betrekken bij de begeleiding. Daarnaast verdiep je je in opvoedvragen en problemen van ouder(s) en/of opvoeders.

Tweede semester
In het tweede semester leer je over de juridische rechten van gehandicapten, de inhoud van relevante wet- en regelgeving en hoe je hier rekening mee houdt bij het uitvoeren van jouw werkzaamheden. Ook ontwikkel je een professionele houding waarbij je in staat bent kritisch naar jezelf te kijken. Je stimuleert cliënten indien mogelijk zelfstandig te beslissen en te handelen. Je leert morele en ethische zorgvragen te herkennen en ethische dilemma’s te analyseren. In de module Praktijkleren staat jouw professionele ontwikkeling in de praktijk centraal.

Jaar 2

Jaar 2

 Eerste semester
De eerste helft van jaar 2 leer je op diverse manieren samen te werken. Ook krijg je een beeld van verschillende psychische stoornissen. Je gaat in op behandelmogelijkheden om de kwaliteit van leven zoveel mogelijk te bevorderen.

Bij het werken aan gedragsverandering begeleid je cliënten en gebruik je methoden die passen bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Je werkt ook aan hun weerbaarheid en hebt daarbij oog voor de behoeften van de cliënt. Je kunt je inleven in de situatie en stelt grenzen als dit nodig is.

Tweede semester
De tweede helft van jaar 2 leer je cliënten te ondersteunen om deel te nemen aan de samenleving. Zo voorkom je dat zij in een sociaal isolement terechtkomen. Je observeert en signaleert veranderingen in de gezondheid en leefstijl van je cliënt en kunt dit vanuit verschillende perspectieven analyseren. Tijdens een intervisie laat je zien te kunnen reflecteren op jezelf als persoon én als professional in relatie tot je eigen visie op sociaal werk.

Daarnaast maak je kennis met alle methodieken gericht op het werken in de gehandicaptenzorg. Je analyseert welke methodiek het meest geschikt is voor een client met complexe problematiek. Je leert voorstellen maken gericht op het verbeteren van de kwaliteit van (samen)leven van je cliënten. Je maakt daarbij gebruik van actuele technologische toepassingen en e-health.

Open Avond 6 november

Meld je aan!

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Haal het beste uit Ad Sociaal Werk deeltijd

Studiebegeleiding

Leren gebeurt vooral in de werkomgeving. Daar breng je de geleerde theorie in de praktijk. De leercoach begeleidt het traject en plant gesprekken over je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zo werk je via een praktijkgerichte leerroute aan je vaardigheden als hbo-professional.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228