Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd

Je werkt mee aan de genezing en bestrijding van ziekten. Heel veel mensen zijn blij met jouw werk!

Na je opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Jij kunt nu processen in levende organismen analyseren. Je weet hoe je medische tests opzet en uitvoert. Daarmee kun je virussen detecteren of je richten op fundamenteel onderzoek om bijvoorbeeld specifieke vormen van kanker of genetische aandoeningen te doorgronden. Met jouw werk help je bij de genezing en bestrijding van ziekten en aandoeningen. Veel mensen zullen dankbaar zijn dat jij bijdraagt aan een betere kwaliteit van hun leven.

Dit is straks jouw werkveld
Met een diploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) kun je op veel plekken werken. Van de industrie tot een grote variatie aan onderzoeksinstitutende farmacie. Wil je aan de slag bij een onderzoeksinstelling? Denk dan aan (wereld)beroemde organisaties zoals het Nederlands Kanker Instituut, TNO of Sanquin. Of ga je voor een carrière in het bedrijfsleven? Dan staan bedrijven zoals Solvay, Galapagos, of DSM Firmenich misschien wel op je wensenlijst. Je kunt erop vertrouwen dat je daar straks zo aan de slag kunt!

Je wordt opgeleid tot:

  • biomedisch onderzoeker
  • klinisch of hematologisch analist
  • microbiologisch analist
  • leidinggevende laboratorium
  • moleculair-biologisch analist
  • DNA-onderzoeker

Je wordt niet opgeleid tot:

  • docent biologie

Wat houdt jouw baan straks in?

Wat jij later wordt, hangt af van de richting die je binnen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) kiest:

  • Met Medische Diagnostiek werk je bijvoorbeeld bij analyse-laboratoria in een ziekenhuis of medisch onderzoeksinstituut. En wat dacht je van een forensisch of voedselveiligheidslaboratorium? Toon met jouw snelle en precieze analyses aan of iemand ziek of gezond is. Of ontwikkel daarvoor nieuwe tests. Doe je best en na een tijdje ben je misschien zelfs verantwoordelijk voor een deel van het labmanagement.
  • Met Bioresearch werk je in de onderzoekswereld of het bedrijfsleven. Gebruik er een van de professionele methodes en technieken om ziektes te begrijpen en te genezen. Help jij als biomedisch onderzoeker mee aan het ontwikkelen van het nieuwe medicijn tegen kanker, hersenaandoeningen, immunologische afwijkingen of erfelijke ziektes?

Een paar beroepen op een rij:

  • Klinisch, chemisch of hematologisch analist
    Je doet onderzoek aan de hand van monsters van patiënten. Vaak neem je zelf ook bloed af. De testresultaten die jij oplevert, moeten uiterst betrouwbaar zijn. Dat bewaak jij ook als analist. Daarnaast werk je veel met apparatuur waar je onderhoud aan pleegt. Je kunt je specialiseren in beenmergonderzoek, eiwitonderzoek of DNA-onderzoek. Het verwerken van deze data en het bespreken met artsen brengt je dicht bij de patiënten. Je adviseert welke vervolgonderzoeken gedaan kunnen worden.
  • Microbiologisch analist
    Je controleert biologisch materiaal op micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Welke invloed hebben ze op de houdbaarheid van levensmiddelen of de kwaliteit van water? Je adviseert over de vervolgonderzoeken.
  • Moleculairbiologisch analist
    Met de modernste apparatuur richt jij je op het allerkleinste: hoe werken cellen? Welke genen, eiwitten en metabolieten spelen hierbij een rol? Jij identificeert mechanismen op het kleinste niveau die van grote invloed kunnen zijn op onze gezondheid.

"Het was een race om de eerste én de beste te zijn!"

Afgestudeerde Jonne haalde het nieuws met zijn coronaonderzoek

Lees zijn verhaal

Open Avond 12 februari

Meld je aan

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Verder studeren

Een opleiding bij Hogeschool Inholland bereidt jou voor op een volwaardige loopbaan in de beroepspraktijk. Maar vind jij het studeren zo leuk dat je er niet mee wilt stoppen na vier jaar? Je bent niet de enige. Veel van onze studenten besluiten na BML hun kennis verder te verdiepen. Met je diploma ben je welkom bij allerlei (master)opleidingen in binnen- en buitenland, zoals biomedische wetenschappen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228