Vind jij de ontwikkeling van nieuwe bouwprojecten en getransformeerde schoolgebouwen interessant?
Je bent geïnteresseerd in de bouw. Van het ontwikkelen van nieuwe bouwprojecten tot getransformeerde schoolgebouwen: jij hoeft niet zozeer de technische realisatie tot in detail te kennen. Het gaat jou om het economisch fundament van deze projecten. Welk financieel toekomstplan zit erachter? Wat is de businesscase? Dat wil je doorgronden, daar zou je later berekeningen op willen loslaten en over willen adviseren. Om de organisatie van zo'n project vervolgens te managen. Daarvoor breng je een scherp analytisch vermogen, de nodige creativiteit en een praktijkgerichte houding mee. Een goede bagage voor een carrière in het bedrijfsleven of bij de overheid.
De vierjarige opleiding Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
Je krijgt een combinatie van techniek en economie. Deze pijlers maken de opleiding uniek in Nederland. Je ontwikkelt hiermee een brede, multidisciplinaire kijk en krijgt inzicht in alle aspecten van het ontwerp- en bouwproces. Je ontwikkelt je zo tot een ingenieur bouwmanagement voor zowel de bouwkundige als de civieltechnische wereld. Je kunt in bijna alle fases van het bouwproces aan de slag: van het ontwikkelen van eerste ideeën tot de exploitatie en het beheer van een bouwproject. Je studeert in Haarlem, op een ondernemende, bruisende hogeschool, op een moderne campus aan de rand van de duinen, waar de sfeer persoonlijk is. Je voelt je snel thuis bij Inholland.
Wat leer je?
Er bestaan goede samenwerkingen met nationale én internationale studies op het gebied van bouwmanagement waardoor de opleiding een multi-disciplinair karakter kent. We leiden je op tot een internationaal georiënteerde professional. De projecten waaraan je gaat werken zijn direct gerelateerd aan het bedrijfsleven.
Studievormen
Twijfel je nog?
Als de bouwwereld jou interesseert, maar je weet nog niet precies welke richting je op zou willen of wat er nou echt bij jou past, dan kan je ook eens bij verwante opleidingen kijken. Misschien passen die ook of beter bij jou.
In het eerste jaar leer je alle aspecten van jouw toekomstige beroep kennen. Het gaat daarbij ook om cruciale vaardigheden. Je laat bijvoorbeeld zien dat je kunt organiseren en samenwerken.
Jouw vaardigheden oefen je tijdens praktijkgerichte opdrachten. Het gehele bouwproces komt daarbij langs. Van de eerste ideeën voor een bouwproject en de uitgangspunten voor ruimtelijke ordening tot het uitvoerings- en exploitatieplan voor een bouwwerk.
Na het eerste, oriënterende jaar ga je voor het eerst stagelopen: twintig weken lang, om je te oriënteren op het vakgebied. Daarna werk je aan gebiedsontwikkeling en projectontwikkeling nieuwbouw. De opdrachten zijn nu wat uitgebreider en ingewikkelder. Je krijgt de kans om verschillende rollen binnen het bouwteam te vervullen. Ontdek wat het beste bij jou past.
Met colleges verbreed je je kennis over onder meer techniek, economie, projectmanagement en toekomstbestendigheid.
Buiten, daar gebeurt het. Vandaar dat je op verschillende momenten stageloopt. Een uitgelezen manier om te proeven aan het werk en te ontdekken welke discipline het beste bij je past. Deze oriëntatie begint al in het tweede jaar. Het derde jaar eindigt met een stage en begint met lessen en projecten over de bestaande vastgoedvoorraad. Je hebt dan inmiddels je specialisatie in jouw toekomstig werkveld gevonden en kiest daar je stageplek op uit. Extra spannend is dat je veel verantwoordelijkheden krijgt, meer dan ooit. Bewijs wat je waard bent bij een adviesbureau, belegger, projectontwikkelaar, een gemeente of woningcorporatie.
Studeren in het buitenland
Bouwopgaven verschillen per land. De algemene Inholland stage-mogelijkheden zijn van toepassing. Welk ticket jij het liefste boekt? Sta open voor een avontuurlijke draai aan jouw carrière en je persoonlijke ontwikkeling.
Hogeschool van Antwerpen
In het tweede studiejaar kun je mee doen met een internationaal project. Je werkt samen met de Hogeschool in Antwerpen (AP Planteijn Hogeschool).
In het vierde jaar ga je verder met je specialisatie. Je gaat aan de slag met je eigen zelfgekozen project vanuit het beroepenveld. Hierbij werk je multidisciplinair samen met studenten vanuit andere opleidingen.
Het laatste halfjaar staat in het teken van jouw afstuderen. Je doet een onderzoeksproject of andere opdracht bij een bedrijf of instelling. Wat dit is, vul je zelf in. Het is jouw proeve van bekwaamheid: laat zien dat je serieuze vraagstukken uit de praktijk kunt oplossen.
Bachelor of Built Environment
Als je de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Built Environment noemen!
Jouw vaardigheden oefen je tijdens praktijkgerichte opdrachten. Het gehele bouwproces komt daarbij langs. Van de eerste ideeën voor een bouwproject en de uitgangspunten voor ruimtelijke ordening tot het uitvoerings- en exploitatieplan voor een bouwwerk.
Bouwmanagement heeft in vergelijking met andere opleidingen een breed vakkenpakket aangezie je met alle partijen uit de bouw moet kunnen communiceren en samenwerken.
Wet- en regelgevingOrganisatie van de bouwConstructieleerBouwmaterialen Inleiding Bouweconomie Project 1: OntwikkelingsmanagerStedenbouwkundige invulling & infraWiskundeBouwmethodiekDetaillerenRevit modellerenProject 2: ProjectontwikkelaarFinanciële rekenkunde en vastgoedrekenen Inleiding ProjectmanagementBouwfysica warmte en vochtUitvoeringstechniekVCAProject 3: ProjectleiderBouwfysica geluidGeschiedenis van het bouwenFinanciële haalbaarheidInternationalisering 1: ExcursieDuurzaamheid en InnovatieProject 4: Vastgoedbeheerder
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.
Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in de Verenigde Staten, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.