“Tomaten kweken met behulp van computers, kan dat echt?”
“Groene vingers, groene ogen én groene computers: dat is de tuinbouw van de toekomst” zegt Olaf van Kooten, lector Duurzame verbindingen in de Greenport. “Telers kunnen niet meer alleen vertrouwen op hun intuïtie als ze gewassen kweken. Ze moeten ook kunnen zien hoe een plant reageert. En ze hebben computers nodig, want ze gaan steeds meer meten in de kas. Om al die gegevens te verwerken heeft die teler straks jullie IT-kennis nodig!”
“Echt alles aan deze tomaten wordt gemeten”, vertelt Ary de Jong, teeltmanager bij Demokwekerij Westland, tijdens een rondleiding door het lab. “Hoeveel water, voeding en C02 de planten krijgen. Hoe groot de bladeren zijn en hoeveel bloembladeren een bloem heeft. Hoe de plant reageert als het iets warmer wordt of als we een raam openzetten. Al die gegevens voeren we in de computer in. En op basis daarvan bepalen we onze koers. Ons uiteindelijke doel? Met zo min mogelijk inspanningen en grondstoffen de beste tomaten krijgen. En ook nog zorgen voor een zo constant mogelijke opbrengst. Dan krijgen we de beste prijs.”
Jeroen van den Bulk, student Informatica heeft zelf familie in de landbouw, maar is toch verbaasd over wat hij heeft gehoord deze ochtend: “Ik had echt geen idee dat dit allemaal kon. Ik zou er graag wat meer over te weten komen. Ik volg nu een minor in big data. Bij zo’n vakgebied denk je eerder aan een baan in de beveiliging, de telecom of de financiële sector, maar minder snel aan de agrarische sector. Terwijl me nu wel duidelijk is dat daar ook echt een toekomst ligt.”
Studenten Eduardo Goncalves Aguiar en Dewi Cadat van Business IT & Management doen een minor in datadrivenmanagement. “Voor ons is dit een vakgebied voor de toekomst. Op dit moment volgen we specialisaties bij andere bedrijven, maar de tuinbouw is zeker iets om in je achterhoofd te houden. Ik denk ook dat wij als BIM'ers een waardevolle bijdrage kunnen leveren voor telers. We kunnen namelijk goed bepalen wat meten oplevert voor een ondernemer in tijdwinst en omzetstijging.”