Wil jij meer weten over de wereld achter de voedingsmiddelen? Met deze studie leer je er alles over!
Jij vindt voeding razend interessant. Hoe wordt ons eten en drinken gemaakt, wat zit erin? Klopt de informatie op de verpakkingen eigenlijk wel? Of misschien ben je zelf bezig met gezonde en duurzame voeding en zou je dit veel populairder willen maken. Hoe maak je bijvoorbeeld een sappige burger van bonen of paddenstoelen? Hoe maak je nieuwe producten vol eiwitten om goed te sporten? Met onze opleiding kun je nadenken hoe je zo’n product in de markt zet. Wie gaat deze burger eten en wat is een goede naam voor het nieuwe product? Je duikt in de laatste foodtrends en kijkt naar de technische ontwikkelingen om eten gezond en superlekker te maken. Kortom: wil jij in de praktijk ontdekken hoe veelzijdig de foodsector is? Kies dan voor de brede praktijkgerichte opleiding Food Commerce & Technology.
Past dit bij jou? Bekijk hieronder het studieprogramma van Food Commerce & Technology.
Er zijn heel wat stappen nodig voordat een product in de winkel ligt. Bij al deze stappen hoort verschillend soort werk: het ene is meer technisch, het andere commercieel. Het leuke van de hbo-opleiding Food Commerce & Technology is dat je al die kanten leert kennen zodat je kunt ontdekken wat jou het meest aanspreekt en waarin jij je wilt specialiseren.
Met Food Commerce & Technology volg je de enige hbo-opleiding in Nederland die voedingsmarketing en -technologie combineert. Ook denk je na over maatschappelijke vraagstukken, zoals voedselverspilling of het overstappen van dierlijke naar plantaardige producten. Je ontwikkelt je technologische en commerciële talenten op onze locatie in Amsterdam of Delft met ongeveer 50 studenten per locatie. Je komt in een klas van 25 studenten. Zo is er ruimte voor persoonlijke begeleiding!
Programma
In de eerste twee jaar leer je over allerlei onderwerpen, zoals productiemethodes, gezondheid en consumentengedrag. In de loop van je studie ga je je steeds verder verdiepen in een richting die jij het leukst vindt. Wil je alles leren over het ontwikkelen van producten of het beheren van kwaliteit en processen? Of juist goed worden in marketing, communicatie en verkoop? Jij bepaalt! In het derde en vierde jaar bepaal je zelf hoe jij je gaat specialiseren: door te kiezen welke vakken je wilt volgen, waar je stage gaat lopen, welke praktijkopdrachten je wilt uitvoeren. Je behaalt je hbo-bachelordiploma Food Commerce & Technology. Op naar je eerste baan!
Studievormen
Theorie
Vergroot je kennis! Je volgt hoorcolleges en doet mee aan werkcolleges. De link met de praktijk is altijd aanwezig, dankzij de ruime praktijkervaring van de docenten en in gastcolleges van professionals uit het vakgebied.
Practica
De theorie wordt onderbouwd met practica, waarbij we experimenteren op de gebieden:
De practica verzorgen we op verschillende locaties, zowel in de school als daarbuiten.
Projecten
Heb jij de theorie goed in de vingers? Je gaat aan de slag met echte projecten van bedrijven om je kennis en kunde te beproeven, zelfstandig en in groepsverband. Vanaf het tweede studiejaar werk je met een projectgroep aan vraagstukken uit het bedrijfsleven.
Tijdens je studie kun je ook meewerken aan onderzoek, in samenwerking met onze eigenonderzoeksgroep, het lectoraat Health & Food. Draag bijvoorbeeld bij aan de eiwittransitie of bedenk oplossingen voor gezonde voeding voor alle leeftijden.
Praktijk
Maak je klaar voor de echte wereld! Je gaat op excursies in binnen- en buitenland, werkveldbezoek en voert practica uit. Ook kan je op stage gaan, waarbij je veel leert.
Externe locaties
Als student Food, Commerce & Technology ga je ook in de praktijk aan de slag op externe locaties, zoals de Food Innovation Academy.
De veelzijdigheid van food
Een goed product begint met een goed idee. Welk drankje zou echt iets toevoegen? Wat zou een nieuwe gezonde snack zijn? Vervolgens is onderzoek nodig. Willen consumenten dit product kopen en aan welke eisen moet het voldoen, bijvoorbeeld qua smaak? Is er een markt voor? En dan moet je er ook een concreet product van maken en het goed kunnen produceren: op zo’n manier dat het bijvoorbeeld niet te duur wordt. Is dat gelukt, dan probeer je het onder meer met reclame goed in de markt te zetten.
Al in het eerste jaar ga je met al die aspecten aan de slag aan de hand van praktijkopdrachten. Je leert onder meer over het ontwikkelen van nieuwe producten, hoe de markt werkt, hoe je test of een product in de smaak valt en hoe je een product succesvol lanceert. Zo ontdek je waar jouw talenten liggen en wat jij het leukste vindt
Uitdagende projecten uit de praktijk
In jaar 2 ga je aan de slag met uitdagende projecten uit de praktijk. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld voor een echt bedrijf een nieuw product of concept. In een volgend project kun je voor een ander bedrijf een product op de markt brengen. Dit doe je samen met een groep medestudenten. Ieder pakt daarin een eigen rol. Ook jij kan dan al kiezen welke rol je het meest aanspreekt.
Verder specialiseren
In jaar 3 en 4 ga je je verder specialiseren. Er zijn verschillende richtingen waaruit je kunt kiezen. Maar je kunt ook een combinatie doen. Je volgt je eigen route en kiest per halfjaar het onderwerp dat jou het meest aanspreekt.
Specialisaties
Food Business
Ontwikkel inzicht in trends en ontwikkelingen in de foodsector. Hoe groot zijn uitdagingen rond duurzaamheid, gezondheid en beschikbaarheid van voedsel? Je onderzoekt marktkansen en leert deze te vertalen naar een realistisch en financieel onderbouwd businessplan. Daarbij volg je vakken op het gebied van marketing, communicatie en sales om producten succesvol in de markt te zetten.
Consumer & Sensory Insights
Hoe een product smaakt of eruitziet, bepaalt of mensen het kopen of niet. Maar smaken verschillen per persoon en consumentengroep. Jij doet onderzoek, bijvoorbeeld met panels, gericht op de kwaliteit of de ontwikkeling van producten. Deze specialisatie is heel geschikt als je het interessant vindt hoe consumenten producten ervaren en wat ze belangrijk vinden aan een product. Je kunt hier met een technologische of marketingbril naar kijken. Je volgt onder andere vakken op het gebied van onderzoeksmethodes en productinnovatie en sensoriek.
Food Process Engineering
Je richt je op de toepassing van wetenschap en techniek om voedselproductieprocessen te ontwerpen, te optimaliseren en te verbeteren. Hoe kun jij gebruikmaken van de laatste technologieën en apparatuur om voedsel op een efficiënte en veilige manier te produceren? Je volgt onder andere vakken op het gebied van procestechnologie.
Quality Assurance
Bij Quality Assurance gaat het om kwaliteitsmanagement. Hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit en voedselveiligheid van voedingsmiddelen goed blijven of zelfs beter worden? Want wat consumenten in de winkel kopen, moet natuurlijk veilig zijn om te consumeren en voldoen aan wet- en regelgeving. Je volgt onder andere vakken op het gebied van kwaliteitsmanagement en microbiologie.
Product Innovation
Je ervaart wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Leer hoe je van concept naar eindproduct komt. Hoe kun je producten die er nu al zijn nog beter maken? Houd daarbij rekening met verschillende belangen, niet alleen van de consument maar ook van de producent. En het resultaat moet natuurlijk ook duurzaam en gezond zijn. Je volgt onder andere vakken op het gebied van productsamenstelling, chemie en productontwikkeling.
Tijdens de opleiding begeleiden we jou in jouw ontwikkeling als professional en als mens. In een omgeving waarin je je vertrouwd en veilig voelt en je fouten durft te maken. Want zo leer je het beste. Je vormt een hechte community met diverse studenten, en docenten. Je hebt een eigen coach op wie je altijd kunt terugvallen. Leer van én met ons en ervaar wat persoonlijke aandacht voor jou doet.
Het belang van eten is grenzeloos. Gooi daarom het roer om en benut je stage voor een onvergetelijke buitenlandervaring. Zowel in het derde als in het vierde jaar mag je ook vijf maanden lang de grens over. Werk ondertussen aan een te gekke strategie voor een gezonde snack in de Verenigde Staten. Of help een verkoelende frisdrank ontwikkelen in het warme Spanje. De wereld ligt aan je voeten. Eenmaal terug in Nederland kun je weer genieten van je broodje hagelslag.