In de samenleving herken je rechtvaardigheid, maar ook onrechtvaardigheid. In het analyseren van die situaties zie jij een uitdaging.
In de baan die je nu hebt, zoek je misschien verdieping. Of je hebt je altijd al tot een juridische functie aangetrokken gevoeld en je hebt nu de kans om te gaan studeren.
Jij:
Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding HBO-Rechten geschikt voor jou!
De deeltijdopleiding HBO-Rechten combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
HBO-Rechten is een heel praktijkgerichte opleiding: aan de hand van beroepsopdrachten werk je tijdens je studie aan vraagstukken uit het werkveld. Je leert hierin juridische informatie te zoeken, toe te passen, te verwerken en te presenteren. Het onderwijsprogramma laat je kennismaken met verschillende rechtsgebieden, sociale wetenschappen en communicatie.
Onderscheidend
Dit kun je verwachten van de deeltijdopleiding HBO-Rechten aan Inholland:
Studievormen
Tijdens je studie krijg je onderwijs aangeboden in meerdere werkvormen. Daarbij kun je denken aan:
Twijfel je nog?
Ben je maatschappelijk betrokken en voel je je aangetrokken tot juridische functies, maar weet je niet zeker of de deeltijdopleiding HBO-Rechten echt bij jou past? Kijk dan eens bij een opleiding die hierop lijkt, maar wel een andere focus heeft. Wie weet past die ook of beter bij jou.
Het eerste studiejaar verken je je vak. Je maakt kennis met onderwerpen en thema's als democratie en rechtsstaat, belang en advies, rechtswetenschappen en juridische taalvaardigheid. Elke onderwijsperiode is gekoppeld aan een bepaald profiel binnen de rechtspraak: de onderzoeker, de belangenbehartiger, de adviseur en de conflictoplosser. Na elke periode lever je twee beroepsproducten in en maak je twee kennistoetsen.
Je leert daarnaast kritisch naar jezelf te kijken, waardoor je inzicht krijgt in je eigen studievaardigheden. Tot slot ontdek je welke van jouw kwaliteiten passend zijn voor het beroep en welk gedrag gewenst is in bijvoorbeeld conflictsituaties. Een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse taal is tijdens je hele opleiding erg belangrijk. Mocht het nodig zijn, dan kun je in het eerste jaar deelnemen aan het ondersteuningsprogramma voor taal.
PrivaatrechtStaatsrechtStrafrechtInternationaal rechtArbeidsrechtNederlandse taalvaardigheidICT en rechtCommunicatie
In het tweede jaar bouw je verder aan de kennis uit jaar 1. Ook in dit jaar staan beroepsproducten centraal, met onderwijs dat die producten ondersteunt en verder verdiept. De profielen die we in het tweede jaar behandelen zijn de overheidsjurist, de bedrijfsjurist en de rechtsbijstandsjurist. Ook internationale verdieping komt aan bod. Deze thema's bereiden je voor op de keuzeprofielen van het derde en vierde jaar.
PrivaatrechtStaatsrechtStrafrechtInternationaal rechtBelastingrechtOndernemingsrechtArbeidsrechtNederlandse taalvaardigheidICT en rechtCommunicatieEngels
In het derde en vierde jaar:
Duur praktijktijd
De duur van de praktijktijd bestaat uit 420 uur (52,5 dagen van 8 uur) aan werkend leren op een relevante werkplek. Dit is exclusief de uren voor het schrijven van een werkplan en verslagen, het maken van een drietal opdrachten en het uitvoeren van intervisie. Deze praktijktijd sluit bij voorkeur aan bij je gekozen keuzeprofiel. Wanneer er sprake is van voldoende relevante werkervaring, dan kan dit traject verkort worden. Voor een deel krijg je dan vrijstellingen.
Wanneer jouw eigen werkplek onvoldoende mogelijkheden biedt om de praktijktijd in te vullen, is het mogelijk om via de databank van Inholland een stage te zoeken.
Bachelor of Laws
Als je de opleiding HBO-Rechten succesvol hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Laws noemen!
Heb je al veel ervaring in het juridische werkveld op HBO-werk en -denkniveau? Dan kun je die opgedane ervaring laten valideren. Je studielast wordt daardoor verlicht en je studieduur mogelijk verkort.
Validering
In het curriculum zijn zogeheten beroepsopdrachten opgenomen. Dat zijn praktijkgerichte opdrachten waarmee studenten aantonen over de benodigde kennis en vaardigheden te beschikken.
Als je voor je werk deze opdrachten uitvoert, dan kun je die als bewijs aanvoeren dat je daar al over beschikt. Dat bewijs noemen we het validatiedossier. Het dossier wordt beoordeeld door twee assessoren en afgesloten met een assessment/gesprek.
Alle beroepsproducten van blok 2, 3 en 4 in studiejaar 1 kunnen worden gevalideerd.
Coach
Als je interesse hebt in validering, krijg je een leercoach toegewezen. Met de coach bepaal je welke beroepsproducten je kunt valideren en hoe je je opleiding daarna kan vormgeven. Hoe kun je je studielast verlichten en hoe kun je de studie versnellen? Welke wensen heb je daarbij? Wat zijn voor jou haalbare doelen?
De coach begeleidt je bij het opstellen van het valideringsdossier en het maken van een studieplan.
Schriftelijke toetsen
Het programma van het eerste studiejaar bestaat ook uit schriftelijke kennistoetsen. Je kunt deze niet laten valideren, maar je kunt ze wel in elke tentamenperiode maken. Ook op die manier kun je zelf het tempo van je studie versnellen. Je kunt ervoor kiezen om een schriftelijk toets te doen zonder het bijbehorende onderwijs te volgen.
Let op: de afname van schriftelijke toetsen kan overdag gepland zijn.
Onderwijs en contacturen
Als je kiest voor een valideringstraject is voor dat onderdeel geen sprake van onderwijs en contacturen met docenten. Je hebt dan alleen contact met je coach over het proces.
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.
Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor; vanuit Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.