Kom meer te weten over de toelatingseisen van pabo voltijd.
Leerlingen inspireren en hen de beste basis meegeven. Daar ga jij voor. Daarom wil je aan de pabo gaan studeren. Om goed voorbereid naar de pabo te gaan, is het belangrijk dat je de juiste basiskennis in huis hebt. Zodat je straks (bijna) alle vragen van jouw leerlingen kunt beantwoorden. Of het nu gaat over werkwoordspelling of Nederlandse provincies. Daarom zijn er een aantal toelatingseisen voor de pabo-opleiding.
Toelaatbaar, maar wel verplicht om minimaal één keer voordat de opleiding start de toelatingstoetsen te maken voor de vakken: Aardrijkskunde, Geschiedenis, en Natuur & Techniek* als je voor deze vakken geen eindexamen hebt gedaan (zie onderstaand extra toelatingseisen pabo).
* voor natuur en techniek voldoet één van de vakken natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie
Toelaatbaar, met diploma.
Toelaatbaar, maar wel verplicht om voor de opleiding start alle drie de toelatingstoetsen minimaal één keer te maken (zie onderstaand extra toelatingseisen pabo).
Toelaatbaar, maar wel verplicht om voor de poort alle drie de toelatingstoetsen minimaal één keer te maken (zie onderstaand extra toelatingseisen pabo).
Toelaatbaar, met hbo-diploma of pabo-propedeuse.
Toelaatbaar, met diploma.
Na je inschrijving bij Studielink doe je de Studiekeuzecheck, zodat je nog zekerder weet dat je de goede opleiding hebt gekozen.
Bij je aanmelding in Studielink, kies je al een leerroute. Vervolgens nodigen wij je uit voor een intakebijeenkomst waarin we o.a. de opbouw van de opleiding en de leerroutes bespreken. Tijdens deze bijeenkomst krijg je ook een persoonlijk intakegesprek en bekijken we samen welke leerroute het best bij jouw situatie past. Het is dan nog mogelijk de eerder gekozen leerroute te wijzigen. Ook na de eerste onderwijseenheid is het mogelijk je leerroute aan te passen.
Voor de start van het studiejaar, heb je één kans `per vak gebied om de toelatingstoetsen te maken. Deze kans moet je benutten en is een toelatingseis wanneer je nog niet aan de extra toelatingseisen voldoet. Ongeacht of je een voldoende of onvoldoende haalt; je mag beginnen met de pabo. De uitslag van deze toelatingstoetsen geeft studenten informatie over de beheersing van de vereiste kennis. Zo kan onze opleiding deze informatie gebruiken om gerichte ondersteuning te bieden ter voorbereiding op de toetsing in het eerste studiejaar.
Tijdens het eerste studiejaar heb je twee kansen per vakgebied om alsnog aan de extra toelatingseisen te voldoen. Bij Inholland kun je kiezen voor een portfolio of de multiple choice toetsen van Cito. Aan het begin van je opleiding word je hierover verder geïnformeerd. We raden je echter aan om de toelatingstoetsen te halen vóórdat je begint aan de pabo-opleiding. Zo kun je je in je eerste jaar volledig richten op je studie en hoef je je geen zorgen meer te maken over de toelatingstoetsen. Let op: mocht je in het eerste jaar de toelatingstoetsen niet behalen, dan moet je aan het einde van het eerste studiejaar de opleiding alsnog verlaten, ongeacht je overige resultaten.
Wil je meer weten? De meest actuele informatie over de toelatingstoetsen vind je op: goedvoorbereidnaardepabo.nl.
Vanaf 1 september 2024 wordt de huidige Wiscat vervangen door de landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo.
Wat verandert er vanaf 1 september 2024?
Wat blijft hetzelfde?
Wat betekent dit voor jou?
In het algemeen kun je met de opleiding starten als je diploma vergelijkbaar is met een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Nadat je je hebt aangemeld, beoordeelt Inholland je diploma. Is de uitslag negatief en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je laten zien dat je toch geschikt bent om de opleiding te volgen via de Toelatingstoets.
Lees meer over de Toelatingstoets >
Als je een diploma in het buitenland hebt gehaald en wilt studeren bij Inholland, ben je ook van harte welkom. Daarvoor moet je diploma wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Om de lessen te kunnen volgen, moet je daarnaast het Nederlands voldoende verstaan, spreken en schrijven. Alleen dan haal jij het maximale uit je studie bij Inholland. Daarom moeten studenten met een buitenlandse vooropleiding laten zien dat zij de Nederlandse taal beheersen op niveau B2 (Europese Referentiekader). Dit kan onder andere met een diploma NT2-programma II (onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren). Je kunt een NT2-examen afleggen bij DUO.
Het Staatsexamen NT2 wordt op het laatst in juli aangeboden.
Droom jij ervan om leerkracht te worden op een basisschool? Top! Er is namelijk dringend behoefte aan goede leraren. Wil je in Den Haag naar de pabo en volg je onderwijs bij ROC Mondriaan? Er zijn speciale arrangementen waaruit je kunt kiezen.
Volg dan een van onze korte voorbereidingscursussen. Hiermee kun je de slagingskans van de toelatings- of deficiëntietoets namelijk flink verhogen. Ook als je je wilt bijscholen of je kennis wilt opfrissen, dan kun je bij ons terecht.
Bekijk onze voorbereidingscursussen >
Tot op heden moesten studenten voor een Bindend Studie Advies 120 punten voor de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo halen, maar deze norm is verlaagd naar 103 punten. Met deze beleidswijziging hopen we het voor aankomend studenten makkelijker te maken om voor de pabo te kiezen. Zo kunnen we meer toekomstige onderwijsprofessionals/leraren opleiden en bijdragen aan een afname van het lerarentekort. Ook voor de zittende student is de norm verlaagd en kan dit gevolgen hebben voor een Bindend Studie Advies.
Los daarvan willen we dat studenten die de pabo verlaten het gewenste rekenniveau bereiken. Voor het behalen van je propedeuse blijft de norm van 120 punten daarom gelden. Verder moet je naast de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo, ook de landelijke kennisbasistoets in fase 2B met een goed resultaat afsluiten. Om je zo goed mogelijk op deze toets voor te bereiden, bieden we je, indien nodig, begeleiding en bijscholing. Zo begeleiden we je stapsgewijs met inspirerend rekenonderwijs, waarmee je aan het eind van je opleiding hopelijk het gewenste niveau bereikt.
Wil je straks een vliegende start maken?
Bereid je dan voor op je nieuwe studie met een van onze zomercursussen. Speciaal voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) bieden wij de volgende cursus aan: Zomercursus Rekenen (pabo).
Reken-wiskunde eigenvaardigheid voor de poort
Om alvast aan de slag te gaan met je eigen vaardigheid rekenen-wiskunde kun je gebruik maken van een online oefenprogramma en een instructiepagina. Op deze instructiepagina vind je informatie hoe je een account kunt aanmaken om zelf te gaan oefenen. Dit kan nadat je bent aangemeld voor de opleiding. Je vindt deze informatie dan op de Iris-app. Verder vind je op deze pagina informatie over hoe je je kunt voorbereiden voor de toets en kun je vragen stellen. Deze informatiepagina is beschikbaar vanaf 15 mei 2024.
In week 35 is er op iedere locatie een afnamemogelijkheid voor de poort. Dit is een extra toetskans waar je gebruik van kunt maken voor je aan de opleiding begint. Je kunt je via de Iris-app aanmelden voor deze toetskans.
Locatie Dordrecht - voorbereidingstrainingen
Bij de Inholland pabo Dordrecht kun je korte voorbereidingstrainingen volgen om je voor te bereiden op de landelijke toelatingstoetsen. Voor de volgende vakken zijn er cursussen: aardrijkskunde, natuur & techniek en geschiedenis.
Heb je interesse om deel te nemen aan deze voorbereidingstrainingen neem dan contact op met pabo.dordrecht@inholland.nl voor de mogelijkheden.