
Bekijk of jouw vraag al eerder is gesteld
Hieronder vind je de veelgestelde vragen over toelatingseisen, studiebelasting en toetsing.
Neem dan contact op met de opleiding:
zij-instroom.pabo@inholland.nl
Het is goed om voorafgaand aan de opleiding werkervaring op te doen in het onderwijs, bijvoorbeeld als onderwijsassistent. Zo leer je lesmethodes en didactiek kennen. Of loop mee op een school voor een goede indruk en om vragen te stellen.
De studiebelasting is afhankelijk van verschillende factoren zoals uw vooropleiding en werkervaring. Gemiddeld wordt één dag per week voor zelfstudie aangehouden.
Samen met het bestuur bepaal je je werkdagen en groep. Advies: 2-3 dagen voor de klas, minimaal 16 uur per week (excl. scholingsdag). Vaak werk je 3 dagen (2 voor de klas, 1 scholingsdag) of 4 dagen (3 voor de klas, 1 scholingsdag).
De lesdag is op alle locaties op donderdag overdag van 09.00 tot 17.00 uur.
De Inholland pabo heeft opleidingsscholen en samenwerkingsovereenkomsten met diverse schoolbesturen.
Nee, dat kan niet. De overheid stelt als harde eis dat je in het bezit moet zijn van een erkend hbo-bachelor diploma of wo-getuigschrift. Wij vragen hiervan een gewaarmerkt kopie.
Ja, want zij vallen onder het primair onderwijs.
Met het getuigschrift zij-instroom mag je lesgeven in het voortgezet speciaal onderwijs, tenzij de school geen eindexamens afneemt. Dan is een eerste- of tweedegraads bevoegdheid nodig.
Specialiseren in speciaal onderwijs kan via een opleiding zoals de hbo-master Educational Needs. Soms is extra stage in regulier basisonderwijs nodig om alle competenties aan te tonen.
In Rotterdam bieden we een traject aan speciaal voor het (V)S(B)O.
Lees meer over de Inholland pabo zij-instroom speciaal onderwijs
Met een pabo-bevoegdheid via zij-instroom mag je alle AVO-vakken in het praktijkonderwijs geven:
Ja, dat kan.
De geschiktheidsverklaring is twee jaar geldig. Je moet het zij-instroomtraject binnen deze periode afronden.
Na twee jaar kan je dienstverband worden beëindigd en vervalt je recht op scholing. Bij onvoorziene omstandigheden kan het schoolbestuur tweemaal een verlenging van een jaar aanvragen.
In totaal kost de geschiktheidsassessment minimaal 65,5 uur en maximaal 81,5 uur.
Let op: dit is inclusief voorbereiden, maar exclusief oefenen voor de Landelijke Reken- en wiskundetoets en een tweede kans Landelijke Reken- en wiskundetoets.
Voor het opleidingstraject is een minimale aanstelling van 16 uur per week vereist (exclusief scholingsdag).
Meestal krijgt een zij-instromer een aanstelling van 3 dagen (2 dagen voor de klas, 1 scholingsdag) of 4 dagen (3 dagen voor de klas, 1 scholingsdag).
Zodra je de geschiktheidsverklaring hebt en begint met het zij-instroomtraject, start je volgens de cao primair onderwijs als leraar in schaal LB.