Je kunt met de Leraar Basisonderwijs (pabo) zij-instroom starten wanneer je:
een geaccrediteerde hbo- of wo-opleiding hebt afgerond, of een buitenlands getuigschrift hebt dat gelijkwaardig is aan een geaccrediteerde hbo- of wo-opleiding.
de afgelopen twee jaar niet ingeschreven hebt gestaan bij een lerarenopleiding.
het geschiktheidsassessment hebt doorlopen en geschikt bent verklaard voor het zij-instroomtraject (met een geschiktheidsverklaring).
Goed om te weten: tweejarige opleidingen op hbo-niveau staan niet gelijk aan een hbo-bachelor. De professionele bachelor is pas een 'hbo-bachelor' als de studie 240 studiepunten kent of vier jaar duurt. Programma’s met 180 studiepunten komen eventueel in aanmerking.
De zij-instroom staat ook open voor je als je een buitenlands diploma hebt, mits dit buitenlands getuigschrift gelijkwaardig is aan een hbo-bachelor diploma. Buitenlandse diploma’s moet je zelf laten waarderen bij het Nuffic.
Heb je jouw hbo- of wo diploma in het buitenland behaald?
Voordat je je inschrijft moet je eerst hebben aangetoond dat je de Nederlandse taal beheerst op niveau B2 van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader (Common European Framework of Reference). Dit kan onder andere door het overleggen van de volgende bewijzen:
het diploma Nederlands als Tweede taal (NT2), programma II;
het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT), Educatief startbekwaam (voorheen: profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs);
het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT), Educatief professioneel (voorheen: profiel Academische Taalvaardigheid).
Deze hho-diploma's laten we toetsen door het Bureau Toelatingsonderzoeken Inholland, omdat deze diploma's voor de invoering van de Europese bachelor-masterstructuur zijn behaald.
De Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo is een verplicht onderdeel in de assessmentprocedure zij-instroom. De score van deze toets geeft een goede indicatie van het rekenniveau van de kandidaat en heeft een voorspellende waarde met betrekking tot het behalen van de verplichte landelijke kennisbasistoets (LKT) wiskunde. De uitslag van de landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo is doorslaggevend in de assessmentprocedure.
We hanteren de landelijke norm (slaag-/zakgrens) van 575. De landelijke reken- en wiskunde toets voor de pabo moet dus met een vaardigheidsscore 575 of hoger worden gehaald om de assessmentprocedure zij-instroom te kunnen vervolgen. Kandidaten die bij de eerste kans lager scoren dan 575 krijgen binnen de assessmentprocedure een herkansing. De herkansing moet voor het daadwerkelijke assessment (criteriumgericht interview op de opleiding en lesbezoek) hebben plaatsgevonden. Het resultaat en bewijs van deelname wordt binnen 5 werkdagen aan de kandidaat via een mail meegedeeld.
Na de herkansing moet de vaardigheidsscore 575 of hoger zijn anders wordt alsnog de procedure stopgezet.