Master Advanced Health Informatics Practice
Kim Vedder2

Kim Vedder

Van dialyseverpleegkundige naar ontwikkelaar patiëntenportaal

Kim Vedder werkt als dialyseverpleegkundige in Noordwest Ziekenhuisgroep. Ze is key-user van het portaal van de dialyse, het EPD HiX. Sinds kort zit ze in de expertgroep van het ziekenhuis rondom digitalisering. Hiermee heeft ze inspraakmogelijkheid omtrent keuzes die het ziekenhuis maakt rondom digitalisering.

"Op advies van een nefroloog heb ik mijn project ingediend bij de Nierstichting Challenge, waarmee ik 10.000 euro heb binnengehaald."

Digitale metingen voor buikdialyse-patiënten

Vedder: “Voor mijn eerste opdracht voor de master AHIP wilde ik iets doen voor dialysepatiënten. In overleg met de nefrologen is ervoor gekozen om binnen het patiëntenportaal een formulier te ontwikkelen waarmee buikdialyse-patiënten hun metingen digitaal kunnen versturen naar het ziekenhuis. Dit heb ik samen met de EPD leverancier gedaan. Ik heb alles wat ik leerde op de opleiding mee kunnen nemen dat project in. Het project kon ik weer gebruiken om vragen van de opleiding mee te nemen. Zoals ‘Waar kijk je naar’ en ‘Vanuit welke hoeken kijk je er naar’. Het project draait nu heel goed, de nefrologen zijn er erg blij mee: ze willen dat ik verder ga met ontwikkelen. Op advies van één van de nefrologen heb ik mijn project ingediend bij de ‘Nierstichting Challenge’¹, waarmee ik 10.000 euro heb binnengehaald.”

Testen met patiënten 

Vedder heeft samen met patiënten kunnen testen. “Het is heel belangrijk wat zij ervan vinden. Wij dachten bijvoorbeeld dat patiënten het vervelend zouden vinden om in te loggen met DigiD, maar dat gaf ze juist een veilig gevoel. Het kost ze weinig tijd en ze vinden het idee fijn dat als ze bellen hun gegevens direct bij de hand zijn. Normaal gesproken komen ze elke zes weken langs met hun metingen die zijn opgeschreven in een boekje, maar dat kunnen in de toekomst mogelijk minder contactmomenten zijn. En wanneer ze onverwacht worden opgenomen, hebben we meteen de gegevens bij de hand.”

"Ik heb in de Master AHIP leren vertalen en dieper over dingen na te denken."

Werk uit handen nemen

Afkomstig uit de zorg, kan Vedder ook van daaruit kijken. “Daarom wil ik me daar ook zo voor inzetten, met de goede ondergrond die ik heb gekregen bij de master AHIP. Ik heb leren vertalen, geleerd dieper over dingen na te denken. Collega’s willen bijvoorbeeld niet veel tijd kwijt zijn met inloggen en zoeken. Daarom heb ik iets laten maken waardoor mijn collega’s in één overzicht alle patiënten kunnen zien en daarna per patiënt verder kunnen klikken. Het zijn díe dingen die de zorg moeten gaan helpen. Door werk úit handen te nemen.”

Dit artikel komt uit ICT & Health.

Heb je vragen over de Master AHIP?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228