"Het leukst aan mijn functie vind ik de diversiteit aan taken en het contact met de mensen."
Voordat ik de opleiding tot verpleegkundig specialist ben gaan doen werkte ik al geruime tijd als coördinator nierdonatie bij leven. Mijn carrière ben ik ooit begonnen als A-verpleegkundige. Daarna heb ik de opleidingen tot CCU- en IC-verpleegkundige, de docentenopleiding en onze eigen opleiding tot transplantatieverpleegkundige gevolgd. Toch wilde ik de opleiding tot VS nog graag volgen, om meer medische en wetenschappelijke bagage te hebben, en nog meer kwaliteit te kunnen leveren.
Ik heb de opleiding samen met mijn directe collega gevolgd. Hierdoor konden we samen werken aan opdrachten, konden we samen intervisie doen, ook op de werkvloer, en was de verdieping voor ons beiden nog groter dan wanneer we alles alleen zouden hebben gedaan. Vanwege de subsidiemogelijkheden bij het volgen van de opleiding kon er op de afdeling een extra parttime administratieve kracht worden ingehuurd, dus de belasting voor de afdeling was beperkt.
Het leukst aan mijn functie vind ik de diversiteit aan taken en het contact met de mensen. In mijn functie zit een stuk maatschappelijke betrokkenheid. Ook krijg ik te maken met psychologie, ethiek, juridische zaken, ontwikkeling van het vak en ontwikkelingen binnen de maatschappij. De autonomie van mijn patiënten is anders dan bij een gewone verpleegafdeling, omdat donoren gezonde, mondige mensen zijn met hun eigen ideeën, die vanuit hun eigen overtuigingen donor zijn.
Ik heb daarnaast mijn eigen spreekuur voor ontvangers. Voor hen ben ik een vraagbaak. En op de afdeling niertransplantatie geef ik klinische lessen aan bijvoorbeeld verpleegkundigen en beantwoord ik vragen.
De opleiding heeft me op veel fronten extra handreikingen gegeven, en heeft mijn zelfstandigheid in de functie nog verder vergroot. Ik heb meer brede medische kennis opgedaan, onder andere op het gebied van de huisartsgeneeskunde. Wanneer donoren zich bij ons melden, zijn ze als het goed is niet ziek. Het is onze taak om goed te screenen en te beoordelen of donoren ook na donatie gezond blijven, want alleen dan kunnen ze hun nier afstaan. Een geheel nieuwe vaardigheid als verpleegkundig specialist was voor mij het lichamelijk onderzoek. Dat heb ik er nu in mijn functie als nieuwe taak bij gekregen. En ik heb veel geleerd op het gebied van evidence-based onderzoek. Het doen van onderzoek wordt door het AMC erg gestimuleerd en gewaardeerd, en ik werk er graag aan mee.