"Ik probeer patiënten inzicht te laten krijgen in hun klachten en ziekte."
Inmiddels is het voor mij alweer bijna tien jaar geleden dat ik ben afgestudeerd als Physician Assistant (PA). Daarvoor was ik werkzaam als ergotherapeut.
Ik ben opgeleid in het Slotervaartziekenhuis en heb mij tijdens de opleiding gespecialiseerd in patiënten met een CVA. Dat er ook na de opleiding nog heel veel te leren valt, is goed te zien aan mijn carrière. Na mijn afstuderen heb ik er namelijk nog een eigen spreekuur voor patiënten met de ziekte van Parkinson bij gekregen, en sinds een paar jaar ook een polispreekuur voor MS-patiënten.
Inmiddels werk ik bij OLVG. Naast de eerstelijnszorg doe ik nu ook een aantal behandelingen binnen de tweede lijn, op het gebied van Parkinson en MS. Ik werk veel samen met verpleegkundig specialisten en artsen, en ik doe samen met de arts-assistent TIA-screeningen, waarbij ik het klinisch redeneren, zoals ik dat heb geleerd tijdens de opleiding, heel goed kan gebruiken. De expertise op mijn eigen gebied is sterk toegenomen met het verkrijgen van meer werkervaring. Ik heb nu zoveel expertise opgebouwd dat ik al een aantal jaren bij de opleiding als gastdocent wordt ingezet, bij de CVA-les. Dan neem ik studenten mee in het proces van klinisch redeneren; ik bespreek welke dingen bij de Differentiaal Diagnose horen, hoe de anatomie van de hersenen in elkaar zit, en ik leer studenten aan de hand van de klachten te beredeneren waar het CVA is gelokaliseerd in de hersenen.
Het leukst van mijn vak en mijn functie als PA vind ik het in kunnen gaan op vragen van patiënten en te laten zien hoe dingen in elkaar zitten. Ik probeer patiënten inzicht te laten krijgen in hun klachten en hun ziekte, en daar heb ik als PA meer tijd voor dan een arts. Voor de neurologen is dit een reden om patiënten naar mij door te sturen. We hebben een goede samenwerking waarbij de kracht van de arts en de kracht van de PA optimaal worden benut.