Je bent een doorzetter met technisch inzicht, hebt een grote interesse voor de werking van het menselijk lichaam en je kunt goed met mensen omgaan.
Jij:
In deze opleiding ga je daarnaast veel samenwerken. Hoe goed kun jij met mensen omgaan? Je hebt intensief contact met collega's, de radioloog, de radiotherapeut en de nucleair geneeskundige. Ook werk je samen binnen de multidisciplinaire teams van het ziekenhuis. Denk aan medewerkers van de spoedeisende hulp, operatiekamer en intensive care. Ontwikkel je in je functie en jullie maken straks samen mensen beter!
De vierjarige duale opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken combineert de praktijk met theorie. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
In de opleiding MBRT, waarmee je veel kanten op kunt, is veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Je wordt een vakkundige professional die meewerkt aan het stellen van diagnoses en het uitvoeren van behandelingen. Bij MBRT kies je zelf je richting met behulp van verdiepend en verbredend keuzeonderwijs. Je volgt practica in geavanceerde praktijklokalen, het zogeheten Skillslab. In deze oefenruimte werk je met dezelfde apparatuur als in de praktijk.
In de opleiding MBRT combineer je theorie met praktijk. Je lost praktijkvraagstukken op die te maken hebben met techniek en gezondheidszorg. Zo bedenk jij straks hoe je met geluidsgolven weefselstructuren kunt herkennen, en ontdek je waarom kanker eigenlijk met straling behandeld kan worden.
Ook leer je met patiënten om te gaan. En ontdek je de verschillende apparaten en onderzoekstechnieken, bijvoorbeeld door:
Skillslab
Je volgt je colleges en practica in moderne praktijklokalen: het Skillslab. Daar oefen je samen met medestudenten jullie vaardigheden. De eerste dertien lesweken van je eerste jaar ben je 'fulltime' op school.
Van student duaal naar student werknemer
Na dertien weken opleiding op school ga je als student duaal aan de slag als student-werknemer. In het derde jaar loop je een verbredingsstage in een werkveld waarin je niet werkzaam bent. In het vierde jaar volg je keuzeonderwijs en studeer je af.
Wat jij straks kent en kunt
Tijdens de opleiding ontwikkel je verschillende competenties: kennis, inzichten, vaardigheden en houdingen. En hoe je die uiteindelijk combineert in je werk. Daarbij gaat het dus vooral om competenties die je als medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB'er) nodig hebt. Stralingsdeskundigheid is daar een belangrijk onderdeel van.
Wat kun je verwachten?
Twijfel je nog?
De opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken is erg gespecialiseerd. Heb je technisch inzicht en een grote interesse in het menselijk lichaam, maar weet je niet of je MBRT wilt studeren? Kijk dan eens bij deze opleidingen. Misschien passen die ook of beter bij jou:
Je maakt kennis met verschillende vakgebieden en thema’s, zoals medisch beeldvormende technieken, sociale vaardigheden, en het doen van onderzoek in de zorg. Je krijgt bijvoorbeeld colleges over gezondheidszorg, medisch beeldvormende technieken en sociale vaardigheden. Leer daarnaast om beroepscausuïstiek systematisch aan te pakken en de geavanceerde apparatuur in het Skillslab te gebruiken.
Op de afdeling
Na twaalf weken ga je ook werken op de afdeling waar je bent aangenomen. Af en toe kom je terug op de opleiding om daar een lesweek te volgen. Koppel de werkvloer aan de theorie en krijg begeleiding van de praktijk- en werkbegeleiders. Altijd persoonlijk en vooral een-op-een.
Ten slotte volg je in het eerste jaar twee korte stages op de andere afdelingen van het MBRT-werkveld.
Studievormen
Tijdens de lesweken op school krijg je les in de vorm van colleges, practica, besprekingen met de onderwijsgroep en projecten. Je maakt eigen opdrachten én werkt veel samen in groepjes. Het merendeel van de lessen vindt plaats in onderwijsgroepen. Ook tijdens practica werk je met andere studenten samen. Omdat je tijdens jouw werkzaamheden met een van de vakgebieden bezig bent, volg je tijdens de lesweken ook de theorie en practica van de andere werkvelden.
Vakken
Werk aan de verbreding en verdieping van de theorie en jouw praktische vaardigheden. Daag jezelf bijvoorbeeld uit met meer ingewikkelde onderzoeken en patiëntengroepen in de practica. Om de vier of vijf weken wissel je de lesweken af met jouw werkzaamheden in de praktijk. Aan het einde van het jaar bekijk je samen met het docententeam en jouw praktijkbegeleider of je klaar bent voor de stages in het volgende jaar.
Vakken
Werk dit jaar verder aan je vaardigheden binnen jouw eigen afdeling en ook in een ander MBRT-werkveld. Je wordt steeds beter in je werk. Het onderwijs ziet er dit jaar zo uit:
Waar wil jij meer over weten? Kies zelf je onderwijsprogramma's om te verbreden of verdiepen. Je verdiept je bijvoorbeeld in onderzoeks- of behandeltechnieken, of je gaat voor een verbreding van jouw bestaande werkzaamheden. Nu je afstudeert, zijn er geen lesweken meer. Een tot twee dagen per week ben je druk met jouw keuzeprogramma’s en het afstudeertraject.
Afstuderen
Je sluit de opleiding af met het zelfstandig uitvoeren van een onderzoek. Dit doe je voor een ziekenhuis of bedrijf, of voor de onderzoekslijn Medische Technologie van Inholland. Tijdens deze periode schrijf je een scriptie, krijg je een eindgesprek en houd je een posterpresentatie.
Bachelor of Science
Als je de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen!
Na je opleiding
Als afgestudeerd medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) vind jij straks zo een baan. Kies maar in welk werkveld jij aan de slag wilt gaan: radiotherapie, radiologie, echografie of nucleaire geneeskunde.
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.
Je kunt in het vierde jaar ook een aantal weken stagelopen in het buitenland. Deze stage maakt deel uit van het keuzeprogramma. De opleiding kent een uitwisselingsprogramma met diverse buitenlandse hogescholen, voornamelijk in Europa. Omdat je in dienst bent van een ziekenhuis, moet je dit wel overleggen met jouw praktijkbegeleider.