Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken voltijd

Van plan tot zorg: de veelzijdige wereld van radiotherapie

Afgestudeerde Myrian Rinzema: ‘Met MBRT ben je nooit uitgeleerd’

Het mooiste aan haar vakgebied? Het gevoel dat je de wereld elke dag een beetje beter hebt gemaakt. Dat zegt Myrian Rinzema (29), radiotherapeutische laborante in het Amsterdam UMC. Drie jaar geleden rondde ze haar studie Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) bij Hogeschool Inholland Haarlem af. Nu houdt ze zich bezig met de planning en uitvoering van stralingsbehandeling, schrijft artikelen en geeft les als praktijkdocent aan studenten. “Je raakt niet uitgeleerd, zelfs niet na je opleiding.”

'Ik zocht iets met perspectief in de zorg, maar wilde niet als verpleegkundige aan het bed staan'

Radiotherapie is een behandeling van kanker door middel van krachtige röntgenstraling. “Als medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige draag je bij aan de best mogelijke behandeling van patiënten”, legt Myrian uit. Na een omweg via Toerisme en International Business Management kwam ze min of meer toevallig bij de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) uit.

“Ik zocht iets met perspectief in de zorg, maar wilde niet als verpleegkundige aan het bed staan. De combinatie van werken met mensen en geavanceerde medische technologie sprak me direct aan, vooral toen ik begreep hoe divers de opleiding is, met specialisaties in radiodiagnostiek, nucleaire en radiotherapie.” Ze besloot het gewoon te proberen - en was meteen verkocht.

Volop kansen

“Vooral de diversiteit en vele mogelijkheden voor groei maken deze opleiding zo interessant”, zegt Myrian enthousiast. “De nadruk ligt sterk op praktijklessen en ervaring in het Skillslab. Fijn, want zo wordt snel duidelijk welke richting bij jou past. Binnen radiotherapie kun je kiezen voor verschillende rollen, bijvoorbeeld in de voorbereidende fase, waar je CT-scans of bestralingsplannen maakt, zoals ik doe. Of je bent meer betrokken bij de uitvoering of afronding van de behandelingen zelf."

Myrian legt uit: "In het Amsterdam UMC combineren we dit; naast puzzelen over de juiste dosis op de juiste plek, bedien ik ook de grote bestralingsapparaten.” Haar specialisatie is adaptieve bestralingen, een niche binnen het vakgebied. “In plaats van één standaardbehandeling voor dertig keer, passen we het bestralingsplan iedere dag aan op de patiënt, waardoor de behandeling efficiënter is en mensen minder vaak hoeven te komen. Dit is het grote voordeel van een academisch ziekenhuis: complexere casussen en de mogelijkheid om aan experimentele behandelingsvormen mee te werken.”

Constante ontwikkeling

Welke richting je ook kiest, de ontwikkelingen gaan razendsnel. Myrian: “Er is altijd wel een nieuw specialisme om je in te verdiepen.” Zelf maakt ze deel uit van projectteams voor de verbetering van patiëntenzorg, optimaliseert protocollen, voert onderzoek uit, werkt aan haar eerste artikel en verzorgt lezingen. Daarnaast volgt Myrian de master Healthy Ageing Professional, gericht op preventieve zorg. “Er komen steeds meer patiënten en minder zorgpersoneel. Hoe gaan we daarmee om in de toekomst? Moeten mensen niet zelf ook bijdragen aan hun gezondheid? En wat kunnen we doen voor medewerkers op de werkvloer? Maar je kunt ook studenten begeleiden of binnen een Green Team aan de slag met de verduurzaming van een afdeling. Er zijn echt talloze opties. Ik had nooit gedacht dat ik als radiotherapeutisch laborant sessies zou voorzitten of gevraagd zou worden voor congressen. Zeker niet al zo snel in mijn carrière.”

Waardevolle stages

De opleiding gaf haar alle benodigde basiskennis, daarnaast waren met name de stages van onschatbare waarde. "Daar leer je alle praktische kanten van het vak, maar - belangrijker nog - jezelf kennen! Hoe je omgaat met collega's, hoe je handelt in uitdagende situaties." Ze herinnert zich haar derdejaarsstage ‘Radiotherapie bij HollandPTC’, het protonentherapiecentrum in Delft, maar het is vooral de stage bij Inholland daarna die haar bijbleef.

"Ik had al mijn studiepunten gehaald, nog een extra minor gedaan en stond klaar om aan mijn afstudeerstage te beginnen, toen vanwege corona alle ziekenhuizen dichtgingen. Gelukkig bood Inholland Haarlem mij de kans om twee nieuwe docenten te ondersteunen rondom planningssystemen, waarmee ik al enige ervaring had. Dat verliep zo goed, dat ik na een cursus Didactiek en onder supervisie zelfstandig heb lesgegeven. Ik geef nu nog steeds praktijklessen Radiotherapie aan Inholland-studenten, met af en toe een gastcollege over mijn specialisme.”

Elke dag taart

Is de dagelijkse confrontatie met ziekte en dood niet deprimerend? Myrian: “De patiënten die hier komen, hebben de diagnose kanker al gehad en komen bij ons om beter te worden, pijn te verminderen of een paar jaar ‘erbij’. Iedereen heeft ook een eigen doel of mijlpaal: het meemaken van nog een verjaardag, een bruiloft, de komst van een kleinkind. Dat maakt dit zulk dankbaar werk, het geeft ongelooflijk veel voldoening. En omdat altijd wel iemand reden heeft voor een feestje, krijgen we hier bijna elke dag taart.”

'Ik geef nu nog steeds praktijklessen Radiotherapie aan Inholland-studenten, met af en toe een gastcollege over mijn specialisme'

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228