Jij hebt belangstelling voor techniek, de gezondheidszorg en je kunt goed met mensen omgaan.
Jij:
De vierjarige opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken combineert de praktijk met theorie. Al tijdens het eerste jaar oefen je met de apparatuur in het praktijklokaal. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
Tijdens de opleiding MBRT ben je bezig met theorie en praktijk. Zo behandel je praktijkvraagstukken op het gebied van techniek en gezondheidszorg. Hoe kun je met geluidsgolven weefselstructuren herkennen? Waarom kan kanker met straling behandeld worden? Het is ook erg belangrijk dat je leert omgaan met patiënten. Dit vraagt om een denk- en werkwijze waarin je deskundigheid, creativiteit en ondernemendheid als proactieve en zelfstandige professional combineert.
Samenwerken
Tijdens de opleiding verwerf je kennis, inzichten, vaardigheden en houdingen, en op welke manieren die samenhangen. Je leert verder te kijken dan je eigen opleiding. Al tijdens de opleiding werk je samen met docenten, onderzoekers en andere studenten aan praktijkprojecten. Je volgt colleges, practica, groepsbijeenkomsten en neemt deel aan groepsopdrachten. Uiteraard besteed je ook veel aandacht aan zelfstudie.
Wat je kunt verwachten
Je ontdekt hoe de verschillende apparaten en onderzoekstechnieken werken. Je leert bijvoorbeeld hoe je een röntgenfoto van een gebroken been maakt, en een bestralingsplan voor de behandeling van een patiënt met kanker. Ook de berekening rond een te hardwerkende schildklier en een echografie van bloedvaten in de buik komen aan bod. Verder leer je hoe je een patiëntonderzoek kunt uitvoeren met behulp van een CT- of een MRI-scan.
Studievormen
Je volgt colleges, practica en groepsbijeenkomsten. Je werkt aan groepsopdrachten, projecten en loopt stage. Het merendeel van de lessen en practica vindt plaats in groepen van zo'n twaalf tot vijftien studenten. Vanzelfsprekend doe je ook aan zelfstudie. Met praktijkprojecten oefen je in het Skillslab, zowel met als zonder begeleiding. Als student neem je tijdens de praktijklessen ook regelmatig de rol van patiënt aan. Dit betekent dat je ook wel eens in je ondergoed voor je medestudenten staat.
Twijfel je nog?
De opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken is erg specifiek. Als je technisch inzicht hebt en veel interesse hebt voor het menselijk lichaam, dan zijn er ook nog andere opleidingen die je misschien ook interessant vindt:
Binnen deze opleiding, waarmee je veel kanten op kunt, is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Je wordt een vakkundige professional die meewerkt aan het stellen van diagnoses en het uitvoeren van behandelingen. Bij MBRT kies je zelf je richting met behulp van verdiepend en verbredend keuzeonderwijs. Je volgt practica in geavanceerde praktijklokalen, het zogeheten Skillslab. In deze oefenruimte werk je met dezelfde apparatuur als in de praktijk.
Snuffelstage
Je ontwikkelt een brede basiskennis en leert dit toe te passen in de praktijk. We leren je om kritisch te verkennen wat werkt en wat niet werkt. Hiervoor is het ook belangrijk dat je verder leert kijken dan je eigen opleiding. Al in het eerste jaar ga je op bezoek bij een afdeling Medische Beeldvorming en volg je een korte stage van een week op een afdeling voor medische beeldvorming of radiotherapie in een ziekenhuis. Zo leer je de beroepspraktijk alvast kennen.
Vakken
In het tweede jaar werk je aan een verbreding en verdieping van de theorie en praktische vaardigheden uit het eerste jaar. Complexere onderzoeken en patiëntengroepen staan centraal, bijvoorbeeld bij de practica. Je leert om theorie toe te passen in gesimuleerde praktijksituaties.
Aan het einde van dit jaar bekijk je samen met het docententeam of je klaar bent voor de stages in het volgende jaar.
Vakken
Leren door te doen, daar leer je het snelste van. Daarom loop je in je derde jaar twee keer stage. Dit kan een stage zijn op een medisch beeldvormende of bestralingsafdeling in een ziekenhuis, of een stage bij een bedrijf dat medische beeldvormende apparatuur ontwikkelt en verkoopt. Je past je kennis en vaardigheden toe in de praktijk en leert omgaan met patiënten en collega's. Tijdens de terugkomdagen op school bespreek je je studievoortgang.
De opleiding ondersteunt jou bij het vinden van een stageplaats. Tijdens je stage krijg je begeleiding van een praktijkbegeleider in het ziekenhuis en een stagedocent van jouw opleiding.
Vakken
In het vierde jaar kies je verbredende en/of verdiepende onderwijsprogramma's met thema's die aansluiten bij jouw interesses en ambities. Met deze keuze onderscheid je je van andere studenten en werk je aan je eigen accentgebied. Je kunt kiezen uit verdiepende en verbredende programma's die betrekking hebben op:
Je kunt kiezen uit de bovengenoemde programma's van Inholland, maar je kunt ze ook invullen met de externe opleiding Coördinerend Deskundige in de Stralingsbescherming of een stage in het buitenland.
Bachelor of Science
Je sluit de opleiding af met het zelfstandig uitvoeren van een onderzoek. Of voor een ziekenhuis of bedrijf, of voor de onderzoekslijn Medische Technologie. Hierbij hoort een schrijven van een scriptie, een eindgesprek en een posterpresentatie.
Als je de opleiding Medisch Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen! Na je studie kun je gaan werken als Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige. Met dit diploma op zak heb je een heel goed baanperspectief en kun je terecht in verschillende werkvelden: radiotherapie, radiologie, echografie of nucleaire geneeskunde.
Aan het begin van de opleiding krijg je een docent toegewezen voor studieloopbaanbegeleiding. Deze persoon is je steun en toeverlaat tijdens de studie. Hij of zij zorgt ervoor dat je je snel thuis voelt in het hbo en leert je effectief studeren. Het overleg met de studieloopbaanbegeleider vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag.
Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in Europa. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.