Tijdens de opleiding Mondzorgkunde leer je alles over mondgezondheid, tandanatomie en microbiologie, en ontwikkel je communicatie- en praktijkvaardigheden. Je behandelt vanaf het tweede jaar echte patiënten en loopt stage in diverse zorginstellingen. In het laatste jaar specialiseer je je en schrijf je een afstudeerscriptie.
In het eerste jaar leer je de basis van mondgezondheid en oefen je op kunsttanden. In het tweede jaar begin je met echte patiënten en loop je stage. Het derde jaar draait om verdieping, zoals kindertandheelkunde en zorg voor ouderen. En je kiest een specialisatie. In het vierde jaar behandel je patiënten samen met tandheelkundestudenten, je volgt keuzevakken en rondt je scriptie af. Je werkt toe naar een carrière als mondhygiënist.
Studievormen
Je krijgt les over tandheelkunde, mondgezondheid en medische basiskennis.
Je oefent tandheelkundige vaardigheden, zoals polijsten en boren, op simulators en op echte patiënten.
Je werkt in een tandartspraktijken of zorginstellingen om praktijkervaring op te doen met echte patiënten.
Vakken
Vakken
‘Je zorgt dat iedereen zijn eigen tanden houdt, of in ieder geval zo lang mogelijk’
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en in groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.
Elk studiejaar is verdeeld in vier perioden van tien weken. Per studieweek moet je rekenen op een gemiddelde studiebelasting van veertig uur, waarvan je twintig uur colleges volgt. De overige uren besteed je aan vergaderen met groepsleden voor je project, colleges en tentamens voorbereiden en opdrachten maken. Je haalt vijftien studiepunten per onderwijsperiode en dus zestig studiepunten per jaar.
Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kan je jouw studie deels volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kan zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.
Tijdens het eerste jaar bekijken we jouw behaalde studieresultaten. Voldoe je aan de voorwaarden om verder te studeren? En is de opleiding haalbaar? Op basis hiervan krijg je een studieadvies. Zo weet je op tijd of je kan doorgaan of een switch moet maken. Het belangrijkste hierbij is het aantal behaalde studiepunten (European Credits / EC's). Als je onvoldoende punten hebt gehaald, krijg je een negatief bindend studieadvies. Je kan dan niet bij dezelfde opleiding aan Hogeschool Inholland verder studeren.