Je kent je eigen muzikaliteit goed, hebt een stevige theoretische basis en je beheerst je instrument als nooit tevoren.
Na je studie kun je als professionele popmuzikant, electronic music producer/artist of creative artist aan de slag.
De richting Pop leidt je op tot professioneel popmuzikant. Je kunt met je eigen band en muziek een carrière opbouwen of aan de slag als muzikant bij gerenommeerde artiesten of bands (zowel live als in de studio).
De richting E-music leidt je op tot electronic music producer/artist. Je richt je onder andere op het maken van electronic music-producties in de studio, het live-performen als artist/DJ, maar ook op het maken van muziek voor media zoals films, tv en commercials.
Als creative artist ben je in staat om muzikale concepten te bedenken en ontwikkelen. Je eigen songmateriaal staat centraal waarbij het met name gaat om creativiteit, eigenheid en excellentie.
Je hebt je ontwikkeld tot een professionele popmuzikant die beschikt over kennis, vaardigheden, instrumentale/vocale skills en een professionele houding. Je kunt aan de slag als instrumentalist of vocalist -zowel solo als in uiteenlopende bezettingen-, in (eigen) bands en bij gerenommeerde artiesten (live en in de studio). Je werkt aan je carrière met repertoire, zelfgeschreven of door derden aangeleverd. Je breidt je netwerk uit en bouwt aan je naamsbekendheid door optredens op podia, in studio’s en op sociale online media.
Tijdens je studie heb je kennisgemaakt met de verschillende beroepsrollen van een popmuzikant. Naast het maken en spelen van eigen werk heb je je kunnen ontwikkelen tot sessiemuzikant: je bent allround en breed inzetbaar op het podium en in de studio. Je beheerst veel stijlen en genres. Je kunt razendsnel schakelen, stukken instuderen en inspelen aan de hand van de specifieke wensen van een opdrachtgever.
Je werkt doorgaans als zelfstandig ondernemer en gaat overeenkomsten aan met partijen in de muziekindustrie zoals labels, publishers of managers. Je hebt een breed netwerk van studio’s, platenlabels, publishers, managers, artiesten en muzikanten. Je verdient je inkomen vooral uit de verschillende geldstromen voor muziekprofessionals: inkomsten uit live-optredens, studio-opnames, verkoop van geluidsdragers en auteursrechten. Als sessiemuzikant verdien je je geld door je -veelal op projectbasis- in te laten huren door verschillende opdrachtgevers.
Je bent daarnaast in staat lessen, cursussen en workshops te ontwerpen en verzorgen voor individuen en groepen.
Producer/artist
Je bent als producer/artist zowel voor als achter de schermen actief. Door de week werk je alleen of met anderen als producer in een studio, waar je werkt aan het componeren/produceren van eigen werk en repeteer je voor optredens. In het weekend treed je op, al dan niet met anderen, in onder andere clubs en/of op festivals in binnen- en buitenland (bv. ADE, Tomorrowland, Lowlands, etc.).
Je draait tijdens de optredens muziek van jezelf en/of andere artiesten of maakt gebruik van hard- en software zoals drumcomputers, synthesizers, laptops, etc., die je live bespeelt en bedient tijdens je performance. Ook het combineren met traditionele instrumenten en bijdragen van vocalisten kunnen onderdeel uitmaken van je performance.
Je bent als artist omgevingsgericht en weet wat er in de muziekindustrie speelt zodat je de muziek en optredens ‘exploitabel’ kan maken. Je verdient geld als zelfstandig ondernemer via verschillende geldstromen: inkomsten uit liveoptredens, merchandising en andere pr-activiteiten, royalty’s en auteursrechten.
Producer
Je werkt als producer, in tegenstelling tot de producer/artist, vooral achter de schermen. Je werkt, individueel of in teamverband, in een muziekstudio waar je muziek componeert/produceert/opneemt voor jezelf, of voor andere artiesten die met deze muziek onder hun eigen artiestennaam op de voorgrond treden (ghost producing). Of je produceert muziek, soundscapes en scores voor media-toepassingen zoals films, tv-series, commercials en internet. Je bent als producer omgevingsgericht en weet wat er in de muziekindustrie speelt zodat je de muziek ‘exploitabel’ kan maken. Je hebt een uitgebreid netwerk van potentiële opdrachtgevers: artiesten, mediabedrijven, reclamebureaus, etc. Je verdient geld als zelfstandig ondernemer (soms in dienst van een bedrijf) via de geldstromen: royalty’s, auteursrechten en afkoopsommen.
Als Creative Artist profileer je je binnen de muziekindustrie als artiest met eigen werk. Je brengt met regelmaat muziek en videoclips uit en treedt op met je songs. Daarbij geef je zelf richting aan de conceptuele aankleding en marketing.
Je gaat samenwerken met andere artiesten, waarbij je meedenkt in het ontwikkelen van het concept en het creëren van nieuw songmateriaal. Andere rollen waarin je als creative artist in de muziekwereld actief kunt zijn, zijn die van componist/tekstschrijver, (sessie-) muzikant, producer, labelmanager, publisher en muziekprogrammeur.
Een opleiding aan Hogeschool Inholland bereidt voor op een volwaardige loopbaan in de beroepspraktijk. Toch zijn er studenten die zich na hun afstuderen nog verder willen ontwikkelen. Geldt dat straks voor jou, dan kun je een geschikt programma volgen aan diverse universiteiten.