Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt.
Profiel Economie & Maatschappij
Profiel Cultuur & Maatschappij
Profiel Natuur & Gezondheid
Profiel Natuur & Techniek
Diploma zonder profiel
Mits je geen deficiëntie hebt
Profiel Economie & Maatschappij
Profiel Cultuur & Maatschappij
Profiel Natuur & Gezondheid
Profiel Natuur & Techniek
Diploma zonder profiel
Mits je geen deficiëntie hebt
Mbo-4 diploma
Hbo- of wo-propedeuse
Mits je geen deficiëntie hebt
Hbo- of wo-bachelor
Mits je geen deficiëntie hebt
Diploma gelijkwaardig aan bovengenoemde diploma's.
Mbo 3 of lager
Dit is het geval als je een diploma havo of vwo zonder passend profiel of vakkenpakket hebt, of als je hbo-/wo-propedeuse of bachelor niet aansluit bij de opleiding. Dan werk je je achterstand weg en toon je dat aan door een deficiëntietoets met succes af te leggen voordat je studie begint.
In het algemeen kun je met de opleiding starten als je diploma vergelijkbaar is met een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Nadat je je hebt aangemeld, beoordeelt Inholland je diploma. Is de uitslag negatief en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je laten zien dat je toch geschikt bent om de opleiding te volgen via de Toelatingstoets.
Lees meer over de Toelatingstoets >
Als je een diploma in het buitenland hebt gehaald en wilt studeren bij Inholland, ben je ook van harte welkom. Daarvoor moet je diploma wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Om de lessen te kunnen volgen, moet je daarnaast het Nederlands voldoende verstaan, spreken en schrijven. Alleen dan haal jij het maximale uit je studie bij Inholland. Daarom moeten studenten met een buitenlandse vooropleiding laten zien dat zij de Nederlandse taal beheersen op niveau B2 (Europese Referentiekader). Dit kan onder andere met een diploma NT2-programma II (onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren). Je kunt een NT2-examen afleggen bij DUO.
Het Staatsexamen NT2 wordt op het laatst in juli aangeboden.
Om een opleiding te kunnen volgen aan Conservatorium Haarlem moet je voldoen aan specifieke aanvullende toelatingseisen voor Pop, E-music of Creative Artist. Je dient dus eerst auditie te doen. De auditie bestaat uit drie rondes: de voorselectie, auditieronde 1 en auditieronde 2. Klik op een onderdeel voor meer informatie. Bij elk van de drie onderdelen staat aangegeven wat de betreffende opzet, inhoud en eisen zijn.
Om een opleiding te kunnen volgen aan Conservatorium Haarlem moet je voldoen aan specifieke aanvullende toelatingseisen voor Pop, E-music of Creative Artist. Je dient dus eerst auditie te doen en kunt je daarvoor aanmelden via deze website. De eerstvolgende auditie vindt plaats in maart 2025. Aanmelden en inleveren van voorselectiemateriaal kan tot 23 februari 2025.
De auditie bestaat uit drie rondes: de voorselectie, auditieronde 1 en auditieronde 2. Klik op een onderdeel voor meer informatie. Bij elk van de drie onderdelen staat aangegeven wat de betreffende opzet, inhoud en eisen zijn.
Voorselectiemateriaal dient vóór 23 februari 2025 ingeleverd te zijn.
Pop: 31 maart t/m 2 april 2025
Creative Artist: 31 maart en 1 april 2025
Om deel te kunnen nemen aan de voorselectie moet je jouw voorselectiemateriaal vóór 23 februari 2025 inleveren. Dit zijn de stappen die je daarvoor moet doorlopen:
Houd er rekening mee dat het na je aanmelding via Studielink enkele dagen kan duren voordat je de inloggegevens van Inholland ontvangt. Zorg dus dat je je tijdig aanmeldt. Log na ontvangst van deze gegevens meteen even in op de Selfservice-pagina. Hiermee voorkom je dat je wachtwoord vervalt en die opnieuw zal moeten aanvragen.
Richtlijnen voor het uploaden van je audio- en video-opnames:
Voeg op je aanmeldingsformulier voor je audio-opnames een link toe naar een streamingplatform (SoundCloud, Spotify of YouTube). Voeg voor je video een link toe naar YouTube. Zorg dat de audio en video tot 1 september beschikbaar blijven zodat de beoordelingscommissie je materiaal kan betrekken bij de eventuele selectie van kandidaten van de wachtlijst.
Richtlijn voor de video:
De beoordelingscommissie van Conservatorium Haarlem beluistert, bekijkt en beoordeelt zorgvuldig je audio- en video-opnames en bepaalt vervolgens of je wordt uitgenodigd voor de eerste auditieronde.
Voor de voorselectie van de richting Pop lever je opnames van drie volledige songs in. Eigen werk is welkom. Minimaal 1 song is een video waarop je duidelijk te zien en te horen bent.
Voor de voorselectie van de richting E-music lever je het volgende in:
Voor de voorselectie van de richting Creative Artist lever je opnames van drie volledige zelfgeschreven songs/tracks in. Minimaal één song/track is een video waarop je duidelijk te zien en te horen bent.
Auditieronde 1 is een motivatiegesprek en er wordt getoetst of je over een goed en ontwikkelbaar muzikaal gehoor beschikt en over voldoende muziektheoretische kennis en vaardigheden (bij Pop en Creative Artist). Zie de eisen voor Muziektheorie hieronder.
Uit het gesprek moet blijken of je een reëel toekomstbeeld hebt en of je ondernemend, enthousiast en gemotiveerd bent om vier jaar bij ons te komen studeren. Ook moet uit het gesprek blijken dat je communicatief bent, ervaring hebt met samenwerken en een beeld hebt van de eisen die door de beroepspraktijk aan muziekprofessionals worden gesteld.
Hieronder staan de inhoud en opdrachten per richting aangegeven:
Onderdeel van auditieronde 1 voor de richtingen Pop of Creative Artist is een theorietoets die bestaat uit een schriftelijk en een mondeling deel.
Bij de auditie voor de richting E-music word je getest op de ontwikkelbaarheid van je muzikale gehoor. Je krijgt een aantal korte opdrachten waarvoor muziektheoretische kennis niet per se noodzakelijk is.
Schriftelijke deel
Mondelinge deel
* Conservatorium Haarlem maakt in de voorbereidende cursus Muziektheorie gebruik van het volgende boek: Intro muziek voor de bovenbouw havo/vwo deel 1 – uitg. Thieme Meulenhoff Utrecht. De volgende hoofdstukken worden tijdens de cursus behandeld en sluiten aan bij de eisen: 1.1, 1.2, 2.2, 2.1, 2.2, 3.1, 3.2, 4.1, 4.2, 5.1 t/m 5.8, 6.1, 7.1 t/m 7.4, 8.1 t/m 8.6, 11.7, 13.1, 13.2.
Op basis van het resultaat van auditieronde 1 bepalen we of je uitgenodigd wordt voor auditieronde 2.
Bij auditieronde 2 staat de praktijktoets centraal. Je wordt beoordeeld op je muzikale en artistieke zeggingskracht, je talent, creativiteit en ambitie. Bij Pop gaat het met name om de beheersing van je stem of instrument en je podiumpresentatie. Bij E-music beoordelen we je vaardigheden op het gebied van muziekproductie. Ook willen we weten wat je ervaring is met het produceren van (elektronische) muziek en of je voldoende ervaring hebt met (en kennis van) hard- en software en studiotechniek. Bij Creative Artist gaat het om je vocale en instrumentale skills en je songs.
Je bereidt drie stukken voor die onderling verschillen in stijl en karakter. Je dient zelf te zorgen voor een begeleidingsband en laat twee of drie stukken aan de beoordelingscommissie horen.
Klik op "Praktische eisen Pop" voor de praktische toelatingseisen voor zang, gitaar, toetsen, drums en bas.
Beoordeling
Je wordt beoordeeld op het muzikale en speeltechnische niveau van je instrumentale of vocale skills, je aanleg, muzikale talent en persoonlijkheid, je muzikale benadering, praktijkervaring, vaardigheden en ervaring op het gebied van samenspel, interactie met medemuzikanten en je presentatie.
Deze auditieronde bestaat uit twee onderdelen:
Naar aanleiding van de opdracht en je presentatie gaat de commissie met je in gesprek (5-10 min.).
Deze auditieronde bestaat uit een praktijktoets en een creatieve opdracht:
Je wordt beoordeeld op je vocale en instrumentale skills en je composities. Bij de beoordeling betrekken we ook je aanleg, muzikale talent en persoonlijkheid, je muzikale benadering, praktijkervaring, vaardigheden en ervaring op het gebied van samenspel, interactie met medemuzikanten en je presentatie.
Toelatingseisen Zang
Het uitvoeren van twee songs uit het poprepertoire met je eigen begeleidingsband of begeleider. Bereid drie songs voor waarvan minimaal één en maximaal twee eigen composities. De commissie kiest er twee uit. Het gebruik van meespeel-cd's of -tapes is bij het presenteren van bestaand poprepertoire niet toegestaan. Bij de eigen songs kan er wél gebruik worden gemaakt van een zelfgemaakte begeleidingstrack.
Toelatingseisen Gitaar
Toelatingseisen Toetsen
Niveau-indicatie: Rock Piano deel 1 en 2 - Jürgen Moser.
Toelatingseisen Basgitaar
Toelatingseisen Drums
Op basis van de resultaten van de voorselectie, de twee auditierondes en het beschikbare aantal opleidingsplaatsen bepalen we of je wordt toegelaten tot de opleiding. Als je niet toegelaten wordt tot de opleiding, kan de commissie besluiten om je het aanbod te doen een jaar lang de parttime vooropleidingscursus te gaan volgen (voor de richtingen Pop en Creative Artist). Zie de informatie onder "Vooropleiding en Proefstuderen".
Conservatorium Haarlem kan maar een beperkt aantal studenten toelaten. Als het maximale aantal studenten voor een van de richtingen is bereikt, is het mogelijk dat je op de wachtlijst wordt geplaatst. Tot aan de start van het studiejaar bestaat de kans dat er alsnog een opleidingsplaats voor je vrijkomt.
De uitslag van de auditie ontvang je per e-mail.
Tijdens de auditie kan blijken dat je wél getalenteerd bent, maar nog niet over voldoende kennis en vaardigheden beschikt. De beoordelingscommissie kan besluiten kandidaten voor Pop en Creative Artist te adviseren om de eenjarige parttime vooropleidingscursus te gaan volgen. Dat kan een goede voorbereiding zijn op de auditie voor het volgende studiejaar. Voor E-music is er geen vooropleiding.
Het is ook mogelijk om auditie te doen voor de vooropleiding (dus niet voor de hbo-opleiding). Dan gelden dezelfde toelatingseisen. Je dient blijk te geven van muzikaal talent en te beschikken over muziektheoretische basiskennis.
De vooropleidingscursus bestaat uit 20 lesweken; tijdens vakanties, tentamen- en projectweken zijn er geen lessen. Het rooster wordt tijdig bekendgemaakt.
Je krijgt 45 minuten instrumentaal/vocaal les per week, een wekelijkse muziektheorieles en een bandles (er wordt een band samengesteld met de vooropleidingscursisten).
De bandlessen en theorielessen worden geroosterd op dinsdagmiddag (tussen ca. 15.00 uur en 20.00 uur). Ook de instrumentale/vocale lessen vinden zoveel mogelijk op dinsdag plaats, maar helaas is dat niet altijd mogelijk in verband met de beschikbaarheid van docenten. Deze les zal dan op een ander moment plaatsvinden.
De lessen starten in de eerste lesweek van het studiejaar (begin september) en lopen tot aan de audities in april.
De kosten van de vooropleidingscursus voor het komend studiejaar zijn € 1325. De factuur mag in drie termijnen betaald worden.
Conservatorium Haarlem biedt een voorbereidende theoriecursus aan, waarin je in vijf lessen van anderhalf uur wordt klaargestoomd voor het theoretisch gedeelte van de auditie.
De eerstvolgende theoriecursus start in januari 2025, op de volgende data:
Lestijd: maandagavonden (tijd wordt nog nader bepaald)
Kosten voor de serie van 5 lessen: € 140,- incl. btw.
Het volgen van de theoriecursus geeft geen garantie om uitgenodigd te worden voor de eerste auditieronde.
Voor informatie of aanmelden kun je contact opnemen met conservatorium@inholland.nl.