"De combinatie van recht en de sociale aspecten is heel leuk. Daardoor is de opleiding nooit saai."
Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Op het vmbo ging mijn interesse al uit naar een juridische opleiding. Het leek me heel gaaf om te leren wat de rechten en plichten van burgers zijn en hoe de Nederlandse wet- en regelgeving in elkaar zit. Het volgen van deze opleiding werd me echter afgeraden omdat ik studievertraging op zou lopen door het niveauverschil. Ik ben toen de mbo-opleiding Directiesecretaresse gaan volgen. Ik vond het een leuke opleiding, maar het niveau vond ik niet echt uitdagend. Ik kwam erachter dat ik nog steeds de juridische kant op wilde en dat ik het niveau aan zou kunnen.
Ik heb mijn diploma behaald en ging op zoek gegaan naar juridische hbo-opleidingen. Sociaal Juridische Dienstverlening sprak me direct aan omdat de opleiding een goede mix van zakelijke en sociale kanten biedt. Je leert hoe de wet- en regelgeving werkt, maar ook de sociale vaardigheden om met cliënten te werken.
En waarom heb je voor Hogeschool Inholland gekozen?
In Rotterdam is Inholland de enige hogeschool die deze opleiding aanbiedt. Aangezien ik zelf in Rotterdam woon kwam dit goed uit. Bovendien bood Inholland activiteiten aan om erachter te komen of deze studie iets voor jou is. Zo ben ik een keer komen Proefstuderen en heb ik deelgenomen aan het mbo-hbo-traject.
Vind je dat het hbo een groot verschil is met de opleiding die je hiervoor hebt gedaan?
Ja, het verschil is groot, maar dat komt ook doordat ik geen juridische vooropleiding heb gedaan. Mijn vorige opleiding was vooral praktijkgericht. Bij Inholland moet je meer leren en het tempo ligt hoger. Zo krijg je elke week nieuwe lesstof over een onderwerp uit het rechtsgebied, terwijl ik dat bij mijn vorige opleiding per blok kreeg. Je moet als hbo-student zelfstandig kunnen leren en werken. In het begin is dat even pittig, maar daarna raak je eraan gewend.
Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?
Goed. Het is fijn dat er een duidelijke opbouw is van de lesstof. De afwisseling tussen vakken over recht en de sociale vakken vind ik prettig. Het is niet alleen gericht op de wettenbundel, maar ook op hoe mensen in de maatschappij staan en wat voor impact de wetgeving heeft op burgers.
Ik zit nu aan het eind van mijn eerste jaar en ik ben erg enthousiast over de opleiding. Ik ben blij dat ik er toch voor heb gekozen om de juridische kant op te gaan. Alleen dit jaar al heb ik onwijs veel geleerd.
Waar heb je stage gelopen of waar zou je stage willen lopen?
Ik heb nog geen stage gelopen. Bureau Sociaal Raadslieden lijkt me een interessante stageplek omdat je mensen wegwijs maakt in juridische procedures.
Ben je naast je studie lid van bijvoorbeeld een studievereniging of hou je jezelf bezig met andere studiegerelateerde activiteiten?
Ik ben lid van het promotieteam. Dit houdt in dat ik tijdens Open Dagen en Open Avonden bezoekers informeer over de opleiding, maar ook help bij de begeleiding van scholieren die komen Proefstuderen. Het is leuk om mensen te informeren over deze opleiding zodat ze een juiste studiekeuze kunnen maken.
Over welke eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Ik denk vooral dat je de opleiding leuk moet vinden en achter je studiekeuze moet staan. Als je gemotiveerd en enthousiast bent, dan zet je je ook meer in. Verder is doorzettingsvermogen belangrijk en ook: verantwoordelijkheidsgevoel, nauwkeurigheid en inlevingsvermogen. Je moet het natuurlijk leuk vinden om mensen te helpen. Geduld is daarbij een belangrijke eigenschap.
Waarom zou jij deze opleiding aanraden aan nieuwe studenten?
De combinatie van recht en de sociale aspecten is heel leuk, daardoor is de opleiding nooit saai. De vakken die je tijdens de opleiding krijgt zijn niet van alleen van belang in het werkveld, maar je hebt er zelf ook iets aan in het dagelijks leven. Het is een voordeel dat de studie een breed werkveld kent, je kunt de juridische kant op, maar ook de sociale kant. Je kunt bij de schuldhulpverlening werken, bij de kinderbescherming of als juridisch medewerker bij een asielzoekerscentrum.
Wat is jouw absolute tip voor aankomende studenten:
Als je een opleiding leuk vindt, laat je dan niet tegenhouden omdat je denkt dat je het niet aankunt! Als je je inzet dan lukt het wel. Meld je aan voor Proefstuderen en probeer met studenten in contact te komen die de opleiding volgen, zodat je een realistisch beeld van de opleiding krijgt. Probeer naar elke les te gaan en de stof bij te houden, zodat je tijdens de tentamenweken minder stress heb.