Als sportkundige zet jij mensen in beweging om hen gezond te maken en te houden.
Met jouw diploma kun je aan de slag in een werkveld waarvoor steeds meer aandacht is. Meer en meer leggen beleidsmakers en organisaties de nadruk op bewegen, sporten en leefstijl om mensen gezond te maken en te houden. Dit is ook een sociaal-maatschappelijk vraagstuk, omdat sporten en bewegen lang niet voor iedereen toegankelijk en vanzelfsprekend is. Zonde, want sporten en bewegen bindt mensen, zorgt dat ze meedoen, wat hun sociale welzijn bevordert. Met de deeltijdopleiding Sportkunde bij Hogeschool Inholland richt jij je op die gezondheids- en sociale waarde van sport en weet je mensen in beweging te zetten door uiteenlopende interventies te ontwikkelen, te adviseren en te organiseren en door individuen en groepen te coachen.
Dit is straks jouw werkveld
Als sport- en leefstijlprofessional kun je met je hbo-diploma Sportkunde terecht bij diverse instellingen en bedrijven in diverse sectoren, zoals sport, recreatie, gemeenten en overheden, zorg en welzijn.
Na afronding van je studie kun je werken in onder andere de onderstaande functies.
Je helpt bedrijven en hun medewerkers om gezond en vitaal te blijven. Je schrijft plannen over bewegen, voeding en gezonde leefstijl op de werkvloer en organiseert bijvoorbeeld bedrijfsfitness.
Lees meer over de functie als gezondheidsadviseur
Als buurtsportcoach breng je mensen bij elkaar door sport en bewegen. Je doel is om iedereen in je buurt een leven lang zelfredzaam, gezond en actief te houden. Dit doe je door het ontwikkelen en organiseren van sport- en beweegactiviteiten op maat.
Lees meer over de functie als buurtsportcoach
Als sportbeleidsmedewerker ontwikkel je beleid bij gemeenten, provincies, sportbonden of particuliere bedrijven, waardoor verschillende doelgroepen aan sport- en beweegactiviteiten gaan doen.
Je helpt mensen naar een gezonde leefstijl en begeleidt hen bij het nemen van regie over hun eigen gezondheid en welzijn. Je maakt gebruik van sport, bewegen en voeding voor een gezonde fysieke en mentale conditie. Je begeleidt groepen en geeft individueel advies.
Lees meer over de functie als leefstijlcoach
Je begeleidt mensen met een beperking of chronische aandoening naar een passende sportactiviteit en een gezonde leefstijl.
Lees meer over de functie als sportmedisch trainer
Je ondersteunt met afgestemde individuele trainingsprogramma’s de fysieke prestaties van (top)sporters, professionals met een zwaar fysiek beroep en volwassenen met specifieke trainingsvragen. Je programma’s zijn het resultaat van wetenschappelijke kennis en inzichten.
Ontwikkel je je graag verder? Met Sportkunde kun je doorstromen naar de universitaire studies Bewegingswetenschappen en Gezondheidswetenschappen.