Van samenwerken in teams krijg je energie. Je bent creatief in het vinden van oplossingen om mensen in beweging te brengen.
Jij houdt zelf van bewegen en vindt gezond zijn belangrijk. Daar wil je ook graag anderen bij helpen. Mensen inspireren om samen te sporten en gezonder te leven; daar zou jij je graag voor inzetten. In teamverband bedenk je daar creatieve oplossingen voor. Die samenwerking geeft je energie. Via Sportkunde aan Hogeschool Inholland maak jij van een gezonde levensstijl je beroep.
Heb je een mbo-4 diploma?
Dan is de breed georiënteerde hbo-opleiding Sportkunde een mooie doorontwikkeling. Je verdiept je namelijk in theorie, projectonderwijs en onderbouwing van praktijkvaardigheden op het gebied sport, gezondheid en leefstijl.
De vierjarige opleiding Sportkunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
Studievormen
Gedurende de opleiding krijg je projectonderwijs, theorievakken, praktijkvakken en loop je stages. Je begint direct met het behandelen van vraagstukken uit de praktijk.
In het eerste jaar van de opleiding Sportkunde doe je algemene kennis en vaardigheden op die je nodig hebt als sport- en leefstijlprofessional. Daarbij volg je vakken als Inspanningsfysiologie, Trainingsleer, Anatomie, Leefstijl & Gezondheid, Eventmanagement en Sportbeleid. En je leert om sport- en beweegactiviteiten te ontwerpen en aan te bieden.
Via stages en projecten maak je kennis met je toekomstige beroep, en hoe je in jouw werk te maken hebt met andere beroepen in sport, welzijn en zorg. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar de leefstijl van jongeren en je organiseert een sport- en bewegingsactiviteit voor basisschoolleerlingen.
Daarnaast begin je al direct met korte stages om snel een beeld te vormen van het werkveld. Waar liggen je interesses, en welke sector spreekt jou het meeste aan?
Onderwerpen
LeefstijlfactorenAnatomieFysiologieTrainingsleerVoedingSportdeelnameEventmanagementFinancieel managementOndernemenBeleid
Tijdens het tweede jaar van de opleiding verdiep je je kennis, doe je nog meer ervaring op en scherp je vaardigheden aan. Je leert over wat het betekent om te werken met specifieke groepen mensen, zoals jongeren, ouderen en mensen met een beperking. Je krijgt les en voert projecten uit die onder andere gaan over sporten met beperkingen en duurzame inzetbaarheid bij medewerkers.
Ook in het tweede jaar loop je verschillende stages om jezelf beter voor te bereiden op het werkveld en je toekomstige derdejaarsstage. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van!
Onderwerpen
LeefstijlfactorenAnatomieFysiologieTrainingsleerMedische fitnessGezond werkenBelastbaarheid medewerkersPersonal TrainingBewegingsanalyse
In de ene helft van het jaar volg je de vakken van 'Bewegen en Leefstijl'. Hier houd je je bezig met het begeleiden van individuen en groepen op het gebied van een gezonde leefstijl. Er is ook mogelijkheid om deze vakken bij onze buitenlandse samenwerkingspartners te volgen.
In de andere helft van het jaar heb je een keuze tussen:
Na het afronden van deze minor heb je de mogelijkheid om na het behalen van je Sportkunde diploma, de verkorte pabo te volgen. Na 6 jaar ben je dan in het bezit van twee bachelors inclusief de bevoegdheid om op basisscholen bewegingsonderwijs te geven.
In het vierde jaar kies je een uitstroomprofiel dat aansluit bij jouw interesses en ambities.
Het uitstroomprofiel beslaat het gehele vierde jaar en dus ook het afstuderen. Het afstuderen past bij je gekozen profiel en bestaat uit een opdracht van een bedrijf, instelling of de onderzoekslijn Kracht van Sport. Daarbij maak je een analyse van het probleem en ontwikkel je een product waarmee het probleem van de opdrachtgever wordt opgelost. Zo laat je zien welke kennis, vaardigheden en inzichten je tijdens de studie hebt verworven. Ook besteed je aandacht aan je loopbaanontwikkeling.
Bachelor of Arts
Als je de opleiding Sportkunde met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Arts noemen!
Onderzoekers én docenten Evert van Rest en Nivard Creton praten over het toegankelijk maken van sporten voor mensen in een lage sociaal-economische positie.
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.
Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in Noorwegen, Portugal, Engeland en Litouwen en andere Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Curaçao, Nepal, Zuid-Afrika, Suriname, en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.