Sportkunde voltijd

Tijdens je opleiding specialiseren in personal training op het gebied van fitness

Uitstroomprofiel Advanced Personal Trainer (APT)

Openstaan voor nieuwe perspectieven

De opleiding Sportkunde leert studenten sport, bewegen en leefstijlinterventies in te zetten om gezondheid en welzijn van mensen te verbeteren. Om zich te specialiseren in personal training op het gebied van fitness kunnen vierdejaarsstudenten binnen het uitstroomprofiel Aangepast Sporten kiezen voor Advanced Personal Trainer (APT). Hier krijgen zij via inspiratiesessies, clinics en opdrachten uiteenlopende perspectieven aangereikt, terwijl zij daarnaast waardevolle praktijkervaring in het werkveld opdoen. Het resultaat: uitermate breed en intensief projectonderwijs.

Invloed uitoefenen op gedrag

Kris Zwemmer, docent Sportkunde bij Inholland Haarlem, ontwikkelde samen met collega Bram Evers het Advanced Personal Trainer-project. “Bij APT gaat het erom met gedegen kennis van zaken de prestaties van een individu of ‘atleet’ te bevorderen, en dat doen we door invloed uit te oefenen op het gedrag. Studenten leren daarom trainings- en leefstijlprogramma’s op maat te maken voor verschillende doelgroepen, om de sportieve resultaten te helpen verbeteren. Bijvoorbeeld van topsporters, semi-topsporters of specifieke beroepsgroepen.” Om hiermee zelf in de praktijk aan de slag te gaan, zoeken studenten zelf een stageplek. Na afronding van het project en met voldoende stage-/ervaringsuren is het mogelijk om tevens een Europees erkend bachelorsdiploma aan te vragen (fitnessniveau level 6), waarmee de student ook buiten Nederland kan aantonen over geruime kennis op dit vlak te beschikken.

“Bij Advanced Personal Trainer komen alle facetten aan bod; van prestatiebevordering tot gedragsbeïnvloeding, van motoriek tot coachingstechniek.”

Samenwerking met het werkveld

Vanuit zo’n stageopdracht begeleiden twee Inholland-studenten een vrouwelijke voetballer uit de eredivisie die na haar bevalling conditioneel en qua kracht wil terugkomen op topniveau. Twee andere studenten haakten aan bij de kracht- en conditietraining van een groep jonge basketballers binnen het talentontwikkelingsprogramma van Triple Threat. “Die jonge spelers willen groeien op fysiek en praktisch niveau”, legt Kris uit, “maar ze moeten ook hun wedstrijden blessurevrij kunnen spelen. Onze studenten focussen zich nu op de ademhaling als interventiemiddel om het herstel te bevorderen. Zij schrijven daarvoor een interventieprogramma, voeren metingen uit, testen, evalueren en stemmen af met alle partijen in het veld.”

Kris zou daarnaast graag een samenwerkingsverband zien met beroepsgroepen als brandweer, politie of marechaussee. “Ik zie voor studenten een duidelijke kans om deze doelgroep het hele jaar door fit, sterk en belastbaar te houden. Maar het is ons helaas nog niet gelukt om binnen dit soort organisaties een ingang te vinden.”

Workshops, excursies en leesopdrachten

Studenten die voor APT kiezen moeten openstaan om te leren, graag nieuwe dingen proberen en bereid zijn om tijd te investeren. Kris: “Voor een zo breed mogelijke kijk op wat het inhoudt om personal trainer te zijn, laten we zien vanuit welke perspectieven je het allemaal kan benaderen. Dit doen we met extra leesopdrachten, maar ook aan de hand van workshops en excursies.” Op het programma staat onder andere ‘sportcentrum’ MLAB in Utrecht. “Ieder mens heeft specifieke behoeftes en vanuit dat perspectief gaan ze bij MLAB welhaast holistisch te werk. Met een veel ruimere visie op trainen en belasten dan in de gemiddelde sportschool, waarbij kracht en conditie worden gekoppeld aan bijvoorbeeld mindset en ademhaling.” Verder komen binnen APT onderwerpen aan de orde zoals het geven van de juiste feedback of biomechanica: natuurkundige principes waarmee onder meer de kracht op een spier of de hoeveelheid energie van een beweging berekend kan worden.

"Bij personal training gaat het er niet om dat je vertelt wat iemand wil horen, maar wat hij of zij nódig heeft."

Zonder wrijving geen glans

Kris legt uit: “Door de studenten te confronteren met dingen waar ze wellicht geen affiniteit mee hebben, kan er een dialoog ontstaan. Daar groei je van als individu en dat neem je weer mee wanneer je zelf mensen begeleidt. Zonder wrijving geen glans, zeggen wij hier; bij personal training gaat het er niet om dat je vertelt wat iemand wil horen, maar wat hij of zij nódig heeft - en dat moet je kunnen.

“Bij Advanced Personal Trainer komen alle facetten aan bod; van prestatiebevordering tot gedragsbeïnvloeding, van motoriek tot coachingstechniek. In die zin is dit een ongelooflijk rijk deel van de opleiding, waarin we hele mooie dingen meegeven. Bovendien biedt het studenten een mooie kans om te werken met atleten én alle betrokken partijen, zoals een coach, fysiotherapeut, trainer en diëtist. Dan moet je kunnen managen, onderhandelen en initiatief nemen. Kortom, hier komen theorie en praktijk bij elkaar en dat is ontzettend leerzaam!”

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228