In 2017 studeerde Ivo de Ruijter af aan de opleiding Sportkunde in Haarlem. Terwijl zijn studiegenoten druk in de weer waren met solliciteren, was Ivo’s eerste stap niet het schrijven van een sollicitatiebrief maar de inschrijving van zijn eigen bedrijf bij de Kamer van Koophandel. “Met De Ruijter PT wil ik mensen helpen en begeleiden bij een gezonde leefstijl, waarin zowel gezondheid, voeding, beweging als ontspanning een plek hebben. Niet voor even maar voor altijd.”
Een blijvende gedragsverandering is lastig, weet Ivo. “Daarom heb ik mij ook altijd verbaasd over sportclubs die je een strippenkaart van 10 trainingen verkopen. Een gezonde leefstijl creëren duurt veel langer dan dat. Daarnaast spelen er ook andere factoren mee die minstens zo belangrijk zijn als de training zelf.” Tijdens zijn uitstroomprofiel Aangepast Sporten leerde hij de stappen die je moet doorlopen om verandering teweeg te brengen. “Als je de onderliggende principes kent, kun je voor iedereen een persoonlijk trainingsplan opstellen. Ik geef mijn cliënten geen schema’s maar leg ze uit hoe iets werkt. Dat geeft ze veel meer vrijheid en de keuze om het zelf in te vullen zodat het past in hun dagelijkse leven. Dan hou je het veel langer vol. En dat is precies wat ik wil bereiken.”
“Docenten Sportkunde kijken verder dan alleen de studie. Ze luisteren, denken met je mee en bieden je wat jij op dat moment nodig hebt.”
Ivo is zelf sporter in hart en nieren. “Sinds mijn achtste doe ik aan wielrennen. Al snel won ik nationale en later ook internationale wedstrijden. Toen ik 18 was, heb ik alles op alles gezet om aan te sluiten bij de wereldtop. Een personal trainer, optimale voeding, niet naar de kroeg maar op tijd naar bed; ik deed alles om optimaal te presteren. Tot die val… Ik ging keihard onderuit, en met mij mijn carrière als profwielrenner.” Het was slikken en, zoals het een sportman betaamt, weer doorgaan. “Vanuit mijn passie voor sport koos ik voor de opleiding Sportkunde. Nu ik zelf niet meer op hoog niveau kon sporten, wilde ik anderen helpen bij het bereiken van hun doel en gezonde leefstijl. En van die keuze heb ik nooit spijt gehad. Ondanks de reistijd – van Zoetermeer naar Haarlem – ging ik elke dag fluitend naar school. Hier ben je met gelijkgestemden. Je versterkt elkaar en haalt zo het beste uit jezelf.”
Tijdens de opleiding viel alles op zijn plaats. “Ik leerde de theorie van wat ik op mijn achttiende in praktijk had gebracht. Toen deed ik het omdat het moest, nu leerde ik ook waarom het moet. Die kennis zet ik in bij het begeleiden van cliënten. En omdat ik als topsporter ook weet hoe moeilijk het is om vol te houden, kan ik ze daarnaast op de juiste momenten motiveren. Ik laat ze zien dat ik ook hard moet werken voor mijn conditie en zo nu en dan snak naar een patatje oorlog. Zodra die klik er is, die herkenning van oh, hij is ook maar een mens, dan kom je verder.”
De stap om voor zichzelf te beginnen, had Ivo niet gepland. “De opleiding is één grote familie. Ik kende dan ook aardig wat medestudenten die al gestart waren met hun eigen bedrijf. Zij moedigden mij aan om óók voor mezelf te beginnen.” Hij legde het plan voor bij twee docenten. “We hebben uren met elkaar gespard, vooral over zaken die niet bij de opleiding hoorden. Zoals het bedrijfsmatige, het werven van klanten, mijn verwachtingen. Door die gesprekken zag ik het pad steeds duidelijker voor me, het gaf mij structuur en duidelijkheid. Nog steeds vind ik het geweldig dat de docenten bij Sportkunde verder kijken dan de studie, naar je luisteren, met je meedenken en je bieden wat jij op dat moment nodig hebt.”
“Bij Sportkunde krijg je veel mogelijkheden om praktijkervaring op te doen. Zelf heb ik die momenten altijd als kans gezien, een kans om te laten zien wie ik ben en om een netwerk op te bouwen. Daar heb ik nu nog steeds profijt van.” Ivo doelt op de ruimte waar hij zijn praktijk heeft gevestigd. “In het eerste jaar heb ik mijn vrijwillige buitenschoolse praktijkuren ingevuld als tennistrainer voor verstandelijk gehandicapten in Zoetermeer. Zo ben ik in contact gekomen met de eigenaar van het pand. Toen hij hoorde dat ik op zoek was naar een plek voor mijn eigen praktijk, heeft hij me deze ruimte aangeboden.” Nieuwe studenten raadt Ivo dan ook aan om vanaf het begin van de studie al een netwerk op te bouwen. “Sportkunde kun je zo leuk en leerzaam maken als je zelf wilt. De opleiding biedt jou daar alle mogelijkheden toe; voor het opbouwen van een netwerk, extra uitdagingen, en zelfs aanvullende studiestof om je nog meer te kunnen ontplooien. De opleiding maakt waar wat het belooft. En nog veel meer. Ik vind het een geweldige opleiding. Echt, ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor Sportkunde.”