Over duurzaamheid in de klimwereld en een impactvol eindproject
Afgelopen zomer behaalde Isa Schrijver (25) haar Sportkunde-diploma aan Hogeschool Inholland Haarlem. Haar afstudeeronderzoek vond plaats bij Clean Climber, een organisatie die zich inzet voor het behoud van outdoor klimmogelijkheden voor toekomstige generaties. In dit artikel deelt Isa haar afstudeeravontuur: over het overwinnen van uitdagingen en hoe ze haar ervaringen omzette in veerkracht en kwaliteit, wat resulteerde in een bruikbaar beroeps-/eindproduct.
Na het afronden van haar mbo-opleiding Outdoor Activities in Zuid-Holland, kwam Isa naar Hogeschool Inholland Haarlem voor Sportkunde, waarbij ze koos voor uitstroomprofiel Sport & Maatschappij. In haar derde studiejaar kreeg ze de kans om als stagiair-buitensportinstructeur aan de slag te gaan bij Mountain Network, een toonaangevende klim- en bergsportorganisatie in Nederland, met klimlocaties in de Ardennen. Hier kon ze haar liefde voor buitensport helemaal kwijt, in buitensportactiviteiten zoals klimmen, mountainbiken en raften. Het beviel haar zelfs zo goed dat ze gedurende haar hele opleiding tijdens vakantieseizoenen bij Mountain Network bleef werken.
"Hoe gaan we om met afval en persoonlijke behoeften in de natuur? Hoe beheren we parkeer- en geluidsoverlast voor omwonenden? En hoe kunnen we veiligheid waarborgen?"
Isa's passie voor buitensport bereikte haar hoogtepunt tijdens haar afstudeerstage bij REthink, een afdeling van de Clean Climber Foundation. Hier zette ze zich in om indoor klimmers bewust te maken van duurzaam gedrag bij hun buitenavonturen. Isa: "Hoe gaan we om met afval en persoonlijke behoeften in de natuur? Hoe beheren we parkeer- en geluidsoverlast voor omwonenden? En hoe kunnen we veiligheid waarborgen? Maar het belangrijkste was: hoe brengen we deze boodschap effectief over aan klimmers?" Ze voerde onderzoek uit en ontwikkelde op basis daarvan een presentatieworkshop en informatieve flyers, bedoeld voor verspreiding bij klimlocaties in Nederland. “Deze boodschap is van groot belang, want ongeoorloofde kampementen, vervuiling en overlast bedreigen de klimgebieden.”
Het oorspronkelijke plan was om zelf workshops over duurzaamheid te organiseren in Nederland en op diverse klimlocaties in België, maar dit bleek niet populair onder buitensportbeoefenaars. Isa moest haar aanpak herzien en wendde zich tot Tim Vreeburg, haar stagebegeleider vanuit Inholland. Isa: “Mijn hele onderzoek was op de workshop ingericht, dus enigszins in paniek kwam ik bij Tim. Hij raadde me aan om met alle stakeholders om de tafel te gaan en samen naar alternatieven te zoeken om mijn duurzaamheidboodschap toch uit te kunnen dragen. Uiteindelijk hebben we alle inzichten geïntegreerd in bestaande cursussen bij Mountain Network, mijn seizoenswerkgever en partner van Clean Climber. Tim liet me zien dat er andere perspectieven waren en dat zette me weer op het juiste spoor. Dat was achteraf gezien misschien wel het meest leerzame moment van het hele project.”
"Vind iets waar je oprecht enthousiast over bent, want pas dan ontstaat er energie."
Isa's stage bij Clean Climber was niet haar eerste poging om af te studeren. Een eerdere poging bij een organisatie voor buitenactiviteiten voor kinderen verliep moeizaam omdat het onderwerp niet voldoende aansloot bij haar interesses. Daarnaast benadrukt Isa het belang van goede samenwerking: "Ik weet nu hoe belangrijk het is om gepassioneerd te zijn over wat je doet en om een goede klik te hebben met de mensen met wie je samenwerkt. Dat ontbrak bij mijn eerste afstudeerplek en dan loopt alles direct stroef.” Haar advies aan iedereen die op zoek is naar een stage: “Vind iets waar je oprecht enthousiast over bent, want pas dan ontstaat er energie.”
Stagebegeleider Tim prijst Isa’s toewijding. "Het is een feest om zo’n gemotiveerde student te mogen begeleiden”, zegt hij zelf enthousiast. “Vanaf het moment dat de overstap naar haar tweede stageplek was gemaakt, nam Isa de leiding en ging ze er volledig voor. In plaats van haar te moeten aanjagen, kon ik nu coach en sparringpartner zijn. Fantastisch! Dát is waar we vanuit school zo naar op zoek zijn. Hoewel het langer duurde voor ze was afgestudeerd, ook omdat bepaalde toetsmomenten moesten worden herhaald, was dit het perfecte pad.”
“Als er aan de randvoorwaarde van intrinsieke motivatie wordt voldaan, dan is het hbo-diploma voor iedereen bereikbaar”, vervolgt hij. “Oók voor degenen die er van nature meer moeite mee hebben en er hard voor moeten knokken. Daarom mogen we als opleidingsinstituut best wat geduld hebben met de student om een dergelijk onderwerp te kunnen vinden. En daar wil ik voor blijven vechten. Isa’s succesverhaal bevestigt dat met de juiste passie en betrokkenheid alles mogelijk is."