Drie Student Companies van minor Innoveren & Ondernemen in Top 3
Niet één, niet twee, maar drie studententeams van Hogeschool Inholland vielen in de prijzen bij de verkiezing van Student Company of the Year 2023. Buddy-Bag won, EzTools werd tweede en Civo Plantenvoeding was nummer drie tijdens de uitreiking in het Beatrixtheater in Utrecht. De winnende studenten reizen bovendien af naar Istanboel om Nederland te vertegenwoordigen op het grootste ondernemerschapsevenement van JA Europa: de Gen-E finale. “De teams hadden geweldige pitches en goede producten met veel potentie tot opschalen”, aldus de jury.
Elk jaar gaat stichting Jong Ondernemen op zoek naar de beste Student Company van Nederland. Maar liefst 630 teams in de categorie hbo deden mee. De minor Innoveren & Ondernemen van Inholland Alkmaar van de opleiding Technische Bedrijfskunde is al jaren hofleverancier voor deze competitie: al vier teams wonnen de landelijke finale en vorig jaar sleepte team ZandZwiffer ook de Europese titel binnen.
Tijdens de minor ontdekken studenten wat het betekent om zelf te ondernemen. Ze bedenken een duurzaam en innovatief product, schrijven een ondernemingsplan en realiseren een prototype, maar ook zoeken ze aandeelhouders en brengen ze het product daadwerkelijk op de markt. Zo ontwikkelen ze belangrijke ondernemende vaardigheden zoals creativiteit, samenwerken en initiatief nemen.
Vertrouwen
“We wisten dat ons product goed was, maar zó goed?!” jubelt Shanti, student Technische Bedrijfskunde (TBK) van Inholland Alkmaar van het winnende Buddy-Bag. Haar teamgenoten zijn Wouter en Mats (TBK) en Elise (Bouwmanagement & Vastgoed Haarlem). Hun product is een veilige en weerbestendige tas voor je scooterhelm, gemaakt van oude gymmatten. Daarmee bieden ze een duurzame oplossing voor een actueel probleem. Nog vóór de prijsuitreiking werden ze al benaderd door geïnteresseerde investeerders. “In de minor zijn we door onze docent-begeleider, ondernemer-begeleider en accountant-begeleider continu uitgedaagd om steeds dat stapje extra te zetten. Daarbij is het belangrijk dat je elkaar als team leert vertrouwen. Want zoveel persoonlijkheden bij elkaar, dat schuurt af en toe best. En met de druk stijgt ook de frustratie. Maar uiteindelijk bleek onze combinatie heel goed te werken en ik ben ongelooflijk trots dat wij samen zover zijn gekomen.”
Klantcontact
Tweedeprijswinnaar EzTools ontwikkelde met de Rotorbal een ergonomische tool om mensen met schouderklachten te helpen trainen met onverwachte bewegingen. Omdat het accent daarbij ligt op duurzame inzetbaarheid van mensen, wonnen zij ook de Social Impact Award by ManpowerGroup. Student Hielke: “Wat we vooral hebben meegekregen is om op mensen af te (durven) stappen. Superspannend natuurlijk, maar juist uit dat klantcontact krijg je waardevolle feedback om te kunnen blijven verfijnen. Zo hebben we wel tien verbeterslagen gemaakt voordat ons eindproduct perfect was.”
Vallen en opstaan
Ook Civo viel nog apart in de prijzen en ontving de FedEx Access Award, voor hun 100% circulaire en organische plantenvoeding, op basis van restproducten zoals koffiedik, houtas en beendermeel. “Zwaar indrukwekkend, superleerzaam, maar ook best intensief”, beoordeelt Student Youri het traject. “Af en toe zaten we met de handen in het haar, maar we hebben geleerd om doorzettingsvermogen te tonen en je doelen goed in het oog te houden. En ondernemen is dan één keer vaker opstaan dan vallen. Je leert door te doen - wát een beloning als het dan lukt!”
Plezier in ondernemen
De hoofdprijzen werden uitgereikt door Ivo en Thijs van de ZandZwiffer, de grote winnaar van vorig jaar, landelijk en Europees. Zij maakten in oktober een doorstart met het bedrijf. “Fantastisch hoe onze school ook dit jaar weer alle belangrijke prijzen wint”, zegt Ivo. “Winnen heeft ons vooral grote naamsbekendheid gebracht; het gaat nu zo goed, dat we er zelf soms versteld van staan. Via Fabriek C ontmoeten we mede-student-ondernemers en alumni van Inholland. Prettig, want afstuderen, een start-up én fulltime werken is soms best ingewikkeld. Maar we halen wel ontzettend veel plezier en energie uit het ondernemen. Dat hebben we absoluut uit de minor meegenomen: ergens wordt dat schoolproject ineens jóuw bedrijf, waarvoor je alles wilt doen om het succesvol te maken.”
Succesnummers
Annemarie Hoffman en Nol Graas, beiden docenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde, zijn de coördinatoren van de minor. “Het onderwijsconcept slaagt erin om studenten áán te zetten, waardoor ze enorm intrinsiek gemotiveerd raken. De key is dat ze niet alleen een product verzinnen, maar ook alles zelf moeten uitvoeren. Dan gaat er van alles fout en juist dáár gebeurt het, dáár zit het leereffect. Helaas mogen er vanuit de minor slechts drie teams naar de landelijke finale, want we hadden ze ook prima alle negentien kunnen sturen. Zo goed zijn ze. Ieder jaar weer.”
“Het maakt mij extra trots dat de afgelopen jaren onze studententeams in de landelijke finale steeds hoog scoorden”, vertelt Richard Oerlemans, vestigingsdirecteur Hogeschool Inholland Alkmaar en directeur van de technische opleidingen. “Het lijkt wel topsport zoals met schaatsen: het podium kleurt vaak oranje en anderen willen meetrainen en leren. En dat kan: via ‘Kies Op Maat’ kunnen studenten van andere hogescholen of universiteiten meedoen in deze minor. Voor veel studenten is deze minor een onvergetelijke levenservaring, hoe mooi is dat!”
Mieke van den Berg, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland spreekt ook haar trots uit: “Zo inspirerend hoe die studenten elkaar opzoeken en samenwerken aan iets waar de samenleving wat aan kan hebben! En dat ze een compleet product bedenken. En ook nog kunnen presenteren. En iets wat doorberekend is en waar de reclame al bij bedacht is. Het ondernemerschap in Nederland vinden we gewoon dubbel en dwars terug in onze studenten. Ik denk dat dat voor Nederland zo ontzettend belangrijk is. Het is wat eigenlijk in de genen van iedere Nederlander zou moeten zitten.”
Vanaf aankomend schooljaar kunnen ook derde- en vierdejaarsstudenten van andere hogescholen zich aanmelden voor de minor Innoveren & Ondernemen van Inholland Alkmaar. Neem voor meer informatie contact op met Nol Graas of Annemarie Hoffman.